Mobile app
go go
Analytical overviews

Welcome to the Press-center of FUIB! In this section, You can read the latest news of the bank and analytical materials about the financial market.

Members of the media may receive comments of the leaders and experts of the bank about the products and services of FUIB, about the situation on the Ukrainian financial market, contacting with the press officers.

Огляд фінансових ринків 28.08.2023
29 August 2023
Отримати на e-mail {title} - Bank FUIB

Минулого тижня увага інвесторів була спрямована на щорічний економічний симпозіум у Джексон-Хоул, який відбувся 24 — 26 серпня. У заході, організованому Федеральним резервним банком Канзас-Сіті, традиційно брали участь глави світових центробанків, міністри фінансів, наукові діячі та учасники фінансового ринку.

Обсяги зобов’язань банків зростають. У ІІ кварталі обсяги зобов’язань банків у цілому збільшилися. Майже всі фінустанови повідомили про зростання обсягу коштів клієнтів. Обсяг оптового фондування, що включає випуск облігацій, залучення кредитів міжнародних фінансових організацій (МФО) чи материнських банків, довгострокового рефінансування тощо, зменшується від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Банки зазначили, що визначальним чинником зростання коштів клієнтів був рівень відсоткових ставок за депозитами. Додатковими чинниками зростання обсягів залучень від домогосподарств стали регуляторні вимоги, від бізнесу – пропозиція самих корпорацій, наміри фінустанов змінити структуру фондування та регуляторні вимоги.

НБУ продовжує пом’якшення валютних обмежень. В рамках реалізації оприлюдненої Стратегії пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування Національний банк пом’якшує валютні обмеження в частині продажу безготівкової іноземної валюти громадянам. Перший етап пом’якшення валютних обмежень спрямовується, зокрема, на мінімізацію множинності обмінних курсів. Так, із 29 серпня 2023 року Національний банк:

• вперше з початку повномасштабної війни дасть змогу банкам продавати безготівкову іноземну валюту населенню без підтвердження підстав чи зобов’язань для проведення такої операції. Відповідні операції здійснюватимуться за курсом, установленим банком, у межах щомісячного ліміту в розмірі 50,0 тис. грн в еквіваленті в одному банку;

• збільшить зі 100,0 тис. грн до 200,0 тис. грн в еквіваленті щомісячний ліміт на купівлю населенням безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на депозит від трьох місяців.

Зазначені зміни сприятимуть переорієнтації частини попиту населення з готівкової іноземної валюти на безготівкову, адже операції з продажу безготівкової валюти банками є зручнішими та безпечнішими. Це дасть змогу зменшити різницю між готівковим та офіційним курсом. За необхідності Національний банк готовий застосувати додаткові заходи для мінімізації множинності обмінних курсів.

Огляд фінансових ринків 28.08.2023

Subscribe to the newsletter

Next
Please fill this field

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - Bank FUIB

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Feedback