Mobile app
go go
Analytical overviews

Welcome to the Press-center of FUIB! In this section, You can read the latest news of the bank and analytical materials about the financial market.

Members of the media may receive comments of the leaders and experts of the bank about the products and services of FUIB, about the situation on the Ukrainian financial market, contacting with the press officers.

Огляд фінансових ринків 31.07.2023
01 August 2023
Отримати на e-mail {title} - Bank FUIB

ФРС та ЄЦБ ухвалили прогнозовані рішення. Минулого тижня інвестори слідкували за перебігом засідань провідних центробанків, зважували статистичні дані та звітність корпорацій.

За підсумками засідання ФРС, що відбулося 25 — 26 липня, очікувано підвищено ключову процентну ставку на 25 б.п. до 5,25-5,50%, що є максимальним рівнем за 22 роки. Рішення було ухвалено одноголосно. Голова ФРС Джером Пауелл зазначив, що керівництво регулятора прийматиме подальші рішення щодо ставки залежно від даних, що будуть надходити, на кожному наступному засіданні окремо, і, в разінеобхідності, ФРС може посилити грошово-кредитну політику. 

За підсумками засідання ЄЦБ, що відбулося 27 липня, підвищено усі три ключові відсоткові ставки на 25 б.п. ЄЦБ також дав зрозуміти, що не виключає можливості припинення циклу посилення монетарної політики у вересні. Президент ЄЦБ Крістін Лагард заявила, що регулятор керуватиметься статданими в ухваленні подальших рішень і можеяк підняти ставку у вересні, так  і зробити паузу.

НБУ знизив облікову ставку до 22,0% річних із 28 липня 2023 року. Стрімке сповільнення інфляції та стійка ситуація на валютному ринку уможливлюють початок циклу зниження облікової ставки. Ураховуючи поліпшення інфляційних очікувань та прогнозу подальшого уповільнення інфляції, поточне та прогнозоване зниження ставки узгоджується зі збереженням привабливості гривневих заощаджень. Це є важливим елементом забезпечення курсової стійкості за пом’якшення валютних обмежень і переходу до більшої гнучкості обмінного курсу. Водночас зниження облікової ставки на тлі збереження макрофінансової стабільності підтримає відновлення економіки.

Український експорт скоротився, а імпорт — зріс. Експорт товарів у червні 2023 року зменшився на 7,5% порівняно із червнем 2022 року та становив 2,7 млрд дол. США. Імпорт товарів у червні 2023 року зріс на 5,9% у порівнянні з червнем 2022 року і становив 5,1 млрд дол. США. 

Огляд фінансових ринків 31.07.2023

Subscribe to the newsletter

Next
Please fill this field

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - Bank FUIB

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Feedback