go go
Persona
The bank today
News

Welcome to the Press-center of FUIB! In this section, You can read the latest news of the bank and analytical materials about the financial market.

Members of the media may receive comments of the leaders and experts of the bank about the products and services of FUIB, about the situation on the Ukrainian financial market, contacting with the press officers.

Будьте уважні! Нова шахрайська схема
12 January, Sunday
Отримати на e-mail {title} - Bank FUIB

Зараз шахраї все частіше підробляють сторінки інтернет-банкінгів великих банків і крадуть гроші з рахунків українців.

Як виглядає шахрайська схема:

Аферисти дзвонять українцям нібито з офіційного номера банку (наприклад, клієнтам ПУМБ можуть дзвонити з номера +38 044 290 7 290), і під виглядом співробітників фінансової установи повідомляють, що у клієнта пройшло списання коштів або гроші крадуть прямо зараз. У процесі розмови надсилають SMS-повідомлення (в заголовку SMS часто можна помітити напис «INTERNET»), далі просять терміново перейти за посиланням у повідомленні (воно підсвічується іншим кольором). При цьому «жертву» кваплять, щоб вона не звертала увагу на зміст повідомлення.

Перейшовши за посиланням, людина бачить схожу сторінку інтернет-банкінгу свого банку, але насправді це сторінка-підробка, яку шахраї створили спеціально для крадіжки грошей.

Шахрай повідомляє, що для безпеки інтернет-банкінг був заблокований і для його розблокування потрібно негайно відновити пароль і повідомити секретний код з SMS.

Клієнт, натиснувши на кнопку «Відновити пароль» вводить у відповідні поля свій номер картки, термін дії, CVV-код. Таким чином шахраї отримують всі конфіденційні дані клієнта.

Їм залишається тільки оперативно зайти на будь-який платіжний сервіс для переказу грошей, ввести вкрадені дані і перевести всі гроші з картки «жертви» собі на рахунок. А секретний код з SMS, який співрозмовник просив назвати - це насправді був код для підтвердження операції про переказ грошей через сервіс платіжної системи.

«Слід зазначити, що в більшості випадків аферисти отримують доступ до інтернет-банкінгу українців саме завдяки їх необізнаності. Банк ніколи не дзвонить клієнтам з номерів гарячої лінії - вони існують тільки для вхідних дзвінків. Цим часто користуються шахраї, виманюючи конфіденційні дані по телефону. Також потрібно бути особливо уважними з повідомленнями, в яких є посилання. Краще перевіряти залишок на рахунку через мобільний додаток вашого інтернет-банкінгу», - попереджає служба безпеки банку ПУМБ.

Останнім часом українці отримують SMS від шахраїв саме з безкоштовних сервісів для розсилки повідомлень. Наприклад, якщо відправляти безкоштовне SMS за допомогою сайту Vodafone, можна помітити, що у кінці кожного повідомлення компанія вказує, що не несе відповідальності за зміст повідомлень. Але більшість просто не звертає на це уваги і довірливо передає свої дані аферистам.

Subscribe to the newsletter

Please fill this field