Mobile app
go go
News

Welcome to the Press-center of FUIB! In this section, You can read the latest news of the bank and analytical materials about the financial market.

Members of the media may receive comments of the leaders and experts of the bank about the products and services of FUIB, about the situation on the Ukrainian financial market, contacting with the press officers.

У другому кварталі 2011 р. обіг в мережі POS-терміналів ПУМБ виріс більш ніж в 2 рази
26 July 2012
Отримати на e-mail {title} - Bank FUIB

За останні 6 місяців цього року обсяг операцій з використанням платіжних карт, емітованих Першим Українським Міжнародним Банком (ПУМБ) і банками партнерами, які обслуговуються в Процесинговому центрі ПУМБ*, виріс на 42%, кількість операцій збільшилася на 23,5%. При цьому обіг в мережі POS-терміналів ПУМБ, четвертої за величиною в Україну, виріс більш ніж в 2 рази в другому кварталі. За результатами півріччя частка ринку ПУМБ за кількістю POS-терміналів сьогодні складає 6%, а по оборотам — 6,5%.

За даними НБУ, на 1 квітня в торгових точках Україна функціонувало 107 тис. терміналів, з них 80 тис. торгових і 27 тис. касових, які встановлені в 45 тис. торгових точок. Прийняте 29 червня Постанова Кабінету Міністрів України № 706, яка вносить зміни в іншу постанову уряду — № 833 від 15.06.2006 «Про затвердження порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування» передбачає санкції за відсутність у торгової точки терміналу для прийому до оплати платіжних карт . Це безумовно сприятиме поширенню POS-терміналів у малих торгових мережах та магазинах, від чого виграє в першу чергу клієнт. Велика частина підприємств, особливо великі мережеві торговці, встигли встановити термінали.

Переважно платіжні термінали встановлюють представники наступних сегментів бізнесу: торгові мережі, супермаркети, авто заправки, туристичний бізнес, страхові компанії, мережі ресторанів, готелі. Модель поведінки клієнтів ПУМБ добре характеризують тенденції в банківській системі в цілому. Зокрема, розраховуватися пластиковими картами в торгово-сервісних мережах воліють споживачі з рівнем доходу середній (від 500 дол. США щомісяця) і вище. Платоспроможному покупцеві зручно використовувати карту для покупок, минаючи зняття коштів у банкоматі, тим більше що проведення операції в терміналі для власника карти є безкоштовним.

У першому півріччі частка безготівкових платежів за платіжними картками ПУМБ склала близько 11%. В цілому в Україні, в більшості випадків власники пластикових карт використають їх для зняття заробітної плати — 93.5% операцій в торгових мережах сьогодні припадає на готівку. Такий невисокий показник безготівкових платежів характерний для країн, що розвиваються. За даними статистики у світі близько 80% транзакцій в торгових мережах відбувається за готівковий розрахунок і тільки 20% — це транзакції через POS-термінали. В економіках, що розвиваються, таких як Китай, Індія, це співвідношення 90% / 10%, в Росії 83% операцій відбувається за готівку, а одним з лідером за безготівковими розрахунками вважаються Сполучені Штати Америки, де тільки 40% операцій відбувається за готівкові грошові кошти.

«Ринок платіжних карт Україні рухається по шляху польського ринку і за нашими прогнозами наблизиться до його показниками до 2014 року, — коментує Дмитро Крепак, Заступник Голови Правління з роздрібного бізнесу ПУМБ. — За нашими оцінками, обсяг операцій в POS-терміналах в Україну буде продовжувати зростати і до кінця року досягне понад 2,5 млрд. дол. США. Саме зростаючі обсяги операцій, а не регуляторні норми будуть здебільшого стимулювати торговельно-сервісні мережі до встановлення POS-терміналів. У кризові роки приріст нових POS-терміналів сповільнився, хоча до 2008 року зростання становило приблизно 50% на рік. Цього року, за оцінками ПУМБ, приріст кількості нових POS-терміналів складе 25-30%, що говорить про відновлення ринку. Ми будемо активно розвивати цей напрямок і за найближчі кілька років розраховуємо збільшити нашу частку ринку удвічі — до 9,5% з обігу ».

* 18 вересня 2006 року ПАТ «Перший Український Міжнародний Банк» (ПУМБ) і його банки-партнери вивели на ринок спільний бренд «Радіус». На 1 квітня 2011 року всеукраїнська об'єднана мережа «Радіус» об'єднує 33 банки-партнера та 2 463 банкомати по всій території Україні. На кінець 2010 року ПУМБ і банки-партнери емітували 1 180 958 платіжних карток МПС Visa International та MasterCard Worldwide.

News

Subscribe to the newsletter

Next
Please fill this field

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - Bank FUIB

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Feedback