Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Рахунки за кордоном – індульгенція для старих гріхів
29 вересня 2015
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

За різними оцінками за кордоном українці зберігають від $30 млрд до $50 млрд. Більша частина цих коштів була нелегально розміщена на рахунках зарубіжних банків. Чому нелегально? Тому що без ліцензії НБУ мати рахунки в закордонних фінустановах українським громадянам заборонено і за це навіть передбачене кримінальне покарання. Ліцензії НБУ фактично отримали одиниці. Інші відмовлялися від отримання ліцензії з однієї простої причини – щоб уникнути сплати податків. Причому платити податки не хотіли не тільки заможні українці, бізнесмени, але й так звані гастарбайтери. І ось тепер Нацбанк видав постанову, що полегшує відкриття рахунків за кордоном.

Чому ця постанова прийнята саме тепер? Державі дуже потрібні гроші і в набагато більшому обсязі, ніж готові зараз виділити міжнародні кредитори. Тому уряд звернув свою увагу на громадян, які сьогодні можуть стати найщедрішим інвестором країни. Головне – дати правильні стимули.

Держава в особі Національного банку намагається переконати українців, які тримають гроші закордоном, легалізувати їх в обмін на цілком конкретні «плюшки». Якщо раніше ліцензію на розміщення коштів потрібно було отримати заздалегідь, то тепер завдяки постанові НБУ №479громадянам пропонують відстрочку тривалістю 24 місяці – по суті, пропонують легалізувати їх накопичення заднім числом.

Сама по собі ця відстрочка не приведе до масового отримання ліцензій громадянами. Адже отримавши ліцензію, кошти доведеться задекларувати в податковій, і заплатити прибутковий податок. Можливо, якась частина патріотично налаштованих громадян піде на це, оскільки уряд зараз має певний кредит довіри від населення. В цілому, це хороший сигнал, що свідчить про те, що держава готова на цивілізований діалог і компроміс замість кримінального переслідування. Однак ця ініціатива повинна стати лише одним з етапів цілого комплексу заходів, спрямованих на покращення економічного клімату в країні. В протилежному випадку, вона безглузда.

Наприклад, в історії Великобританії був період, коли було обмежено рух капіталу, тобто для розміщення грошей в закордонних банках був потрібен дозвіл держави, як зараз в Україні. Але сьогодні там, як і в більшості розвинених країн, капітал має право на вільне пересування по світу. Чим більш розвиненою є країна, і чим менш критичною для неї є відтік капіталу, тим більше свободи дано громадянам на відкриття рахунків за кордоном без дозволу держави. Але за однієї умови – всі доходи повинні бути задекларовані в податковій службі.

Якраз необхідність декларації доходів для отримання ліцензії Нацбанку стане каменем спотикання на шляху легалізації зарубіжних коштів. Для НБУ немає жодної вигоди від спрощення правил отримання ліцензії, якщо з цих коштів не будуть сплачені податки. Сьогодні прибутковий податок становить 15%, тобто потенційно держава може отримати в казну від 4,5 до 7,5 млрд доларів США.

Але чи захочуть українці декларувати свої закордонні рахунки в обмін виключно на «спокійний сон»? Навряд. Скоріш за все, ця Постанова тільки перший крок в ланцюжку заходів від НБУ. Наступним кроком, який довів свою ефективність в інших країнах, може стати податкова амністія. Наприклад, прибутковий податок для таких громадян становитиме не 15%, а лише 10% або навіть 5%. Так, в такому випадку держава отримає менше податків, але тоді легалізація доходів стане набагато привабливішою. Адже тоді ці кошти можна буде досить просто перевести в Україну, наприклад, для інвестування в бізнес.

Ще одним кроком уряду повинна стати індульгенція для бізнесу. Це теж дозволить повернути кошти багатьох громадян. Адже фізичній особі відкрити рахунок в закордонному банку не так просто, оскільки банки добре обізнані з тим, що для цього потрібна індивідуальна ліцензія НБУ і не йдуть на порушення законів навіть іншої країни. Відкрити рахунок можуть тільки фізособи, які мають робочу візу. Ті ж хто її не має – відкривають офшорні фірми. Саме на рахунках офшорних фірм зосереджені великі суми і саме для їх власників уряду потрібно приготувати дуже солодкий «пряник».

Джерело: Forbes.ua

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок