Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Експерти розповіли, як вийти з кризи
25 травня 2015
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

З початку року вартість гривневого фінансування для бізнесу зросла до 25-30% річних. Обслуговувати такі кредити компанії не в змозі. До того ж банки готові кредитувати тільки перевірених клієнтів.

- Нові кредити зараз видають вкрай обережно. Як правило, банки намагаються зберегти розмір кредитного портфеля на існуючому рівні, - зазначив заступник голови правління ПУМБ Олексій Волчков на круглому столі "Перспективи кредитування бізнесу в 2015 році".

За його словами, гальмувати кредитування бізнесу цього року будуть дефіцит ліквідності, незахищеність прав кредиторів і недостатня капіталізація банків.

Банкіри сходяться на думці, що інструменти безресурсного фінансування дедалі частіше використовують як альтернативу дорогих кредитних ресурсів. На думку виконавчого директора Міжнародного Фонду Блейзера Олега Устенка, цього року бізнесу буде дуже важко отримати кредити. Основним фактором є те, що НБУ буде проводити жорстку монетарну політику, затискаючи ліквідність, урізуючи можливість рефінансування. Грошей для кредитування просто не буде. Це стане додатковим ударом по економіці, так як є високі ризики інфляції, що дає стиснення кредитної політики.

А Олексій Волчков нагадав: у всіх країн, які виходили з кризи, був єдиний сценарій - це залучення грошей в експортоорієнтовані галузі. Помилка України в тому, що за останні 8 років було залучено багато грошей - $140-150 млрд, але в розвиток експортоорієнтованої промисловості їх не вкладали. Потім кредити перестали видавати, а ця "дірка» не була заміщена надходженням валютної виручки від експортерів. На думку Волчкова, залучені інвестиції Україні необхідно направляти на розвиток банківської системи та пріоритетних галузей економіки.

- Головне - не повторити помилки, які Україна повторює впродовж 25 років: не проїдати гроші, які ми отримаємо, - резюмував експерт. - Державі необхідно вибрати декілька експортоорієнтованих галузей, включно з сільським господарством, і зробити економічне диво.

Джерело: Комсомольская правда в Україні 

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок