Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Гроші - на поле
25 травня 2015
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Банки зараз дають кредити скупо і дорого. Втім, як з'ясували "Гроші", все ж є і кредити для агробізнесу, і лізинг, і факторинг.

Банки бізнесу більше не довіряють. У тому числі агро-компаніям, які в минулу кризу (2008-2009 роки) довели свою платоспроможність. Навіть після двох років рекордних врожаїв. Найбільше скоротилося середньо- і довгострокове кредитування. Це пов'язано, в першу чергу, з ризиками неповернення позик і загальною негативною економічною ситуацією в країні.

І справді, багато банків готові давати в борг тільки своїм старим, перевіреним клієнтам. А якщо хтось і наважується кредитувати клієнтів «з вулиці», то висуває довгий перелік вимог до таких позичальників. Щоб отримати кредит, господарство має пропрацювати більше двох, а краще - трьох років. Максимум, на що можна зараз розраховувати «новобранцю» - на короткострокові позики з твердою заставою. Навряд чи зможуть отримати позику дрібні підприємства - зараз банки кредитують господарства з земельним фондом площею щонайменше 100 га. Банкам подобаються бізнеси побільше. «Ми орієнтуємося на агровиробників, що обробляють 500 і більше га ріллі. Нам потрібно ретельно аналізувати здатність позичальника обслуговувати і погашати борги. А у дрібних підприємств досить часто немає детальної виробничої звітності», - пояснює Олена Рудик, керівник департаменту МСБ ПУМБ.

На що дають

В основному, банки пропонують аграріям три види кредитування - на поповнення оборотних коштів, купівлю техніки та вексельні програми. Зараз в Україні кредити для аграріїв пропонують сім банків, в т.ч. ПУМБ. Банки видають аграріям кредити на поповнення оборотних коштів на 1-3 роки за ціною 19-26% річних у гривні. Скільки дадуть, залежить, в першу чергу, від обороту підприємства та оціночної вартості застави. Забезпечити кредит бажано нерухомістю, автотранспортом, обладнанням або технікою, але можна також і біржовими товарами, або надавши в заставу депозит. Для сільськогосподарських підприємств банки готові запропонувати спеціальні графіки погашення з урахуванням сезонності виробничого циклу. Компанія може погашати кредит по мірі надходження виручки від реалізації продукції або ж вибрати стандартну схему погашення.

Паперовий обмін

Часто банки пропонують аграріям оплатити насіння, мінеральні добрива або засоби захисту рослин через випуск простих комерційних векселів для розрахунку за продукцію. «Зараз банки найбільш активно пропонують клієнтам такі продукти як авалювання (надання гарантій) векселів та гарантії платежу, які є вигідною альтернативою класичному кредитуванню», - каже Олена Рудик. Векселі дозволяють аграріям закуповувати засоби захисту рослин та насіння з відстроченням платежу від постачальника. При цьому ціна такої позики нижча, ніж традиційне банківське кредитування в 4-5 разів, а наявність авальованого векселя дозволяє покупцеві зафіксувати ціну товару в гривні (на відміну від звичайного товарного кредиту постачальника). Щоб отримати такий кредит, спочатку необхідно звернутися до офіційного дистриб'ютора компанії-виробника та визначити обсяг закупівель. Коли угода з дистриб'ютором буде підписана, варто звернутися в банк для отримання банківських гарантій за таким борговими зобов'язаннями.

Зазвичай банки пропонують комерційні векселі в рамках партнерських програм, вони є у ПУМБ. Термін відстрочення за вексельними програмами - 6-12 місяців. Кредити до 160 тис. грн. деякі банки можуть надати без забезпечення. Виплачувати зобов'язання за векселем компанії необхідно в зазначений термін (9 або 12 місяців), а от оплата комісій здійснюється щоквартально.

До речі, комісія залежить від забезпечення. Якщо заставою виступає майно, то комісія - 1,1-2,3% від суми векселя за кожні 90 днів. Якщо ж у заставі депозит, то деякі банки готові знизити комісію до 0,25%.

Інший масштаб

А якщо потрібен новий комбайн? В принципі, банки готові профінансувати і настільки масштабні покупки. Однак компанія повинна бути готова відразу викласти щонайменше 25% авансу. І так, кредит на техніку може отримати лише платоспроможний позичальник з земельним фондом від 200 га і оборотами не менше 15-20 млн. грн. на рік. Кредитна техніка обійдеться в 25-35% річних. Чималих витрат вимагає страхування техніки - від 1 до 5% суми кредиту. Ще 1-1,5% комісії доведеться віддати при отриманні кредиту. Максимальний термін - 5 років.

Іноді банки, крім техніки, яку купляють, вимагають надати в заставу додаткове забезпечення - власний автотранспорт, обладнання, нерухомість, с/г техніку. І, звичайно, чим більша заставу, тим менші вимоги до авансового внеску.

Потрібно дешевше? Варто звернути увагу на різноманітні партнерські програми банків з дилерами техніки. В ПУМБ кредитують покупку техніки компанії «Агро-Союз» під 15-16,7% річних і без комісії.

Джерело: журнал Гроші від 26 лютого 2015 р.

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок