Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Вижили найсильніші
18 травня 2015
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

2014 рік, що минає був надзвичайно складним для економіки України, і зокрема для банківського сектора. Девальвація гривні, дефіцит валюти, паніка вкладників – всі ці події негативно позначилися на роботі банків. Про те, як сьогодні працює банківський сектор розповів «Вечірньому Миколаєву» Сергій Черненко, голова правління ПУМБ.

- Сергію Павловичу, ні для кого не секрет, що для всієї країни та банківської системи зокрема цей рік був одним з найважчих за всю історію незалежної України. Розкажіть, як банківська система, і ваш банк зокрема, пережили цей непростий рік.

- Дійсно, цей рік був надзвичайно складним для всіх нас. Що стосується економічної ситуації, то умовно цей рік можна розділити на два періоди – до серпня і після. Саме до серпня відбулися ключові події, що визначили сьогоднішню економічну та політичну ситуацію в країні – Майдан, анексія Криму, початок військових дій на сході, а також стрімка девальвація гривні. У серпні відбулася ще одна подія, що мала величезний вплив на економіку країни, – припинення роботи банківської системи в зоні АТО. Цей регіон з найвищою щільністю населення і величезною кількістю підприємств є одним з ключових для розвитку банківського сектора. Все це суттєво вплинуло на стан банківської системи, зокрема викликало паніку серед населення регіону – люди почали масово забирати вклади з банків. Банківська система втрачала кошти весь рік. Найбільші відтоки з системи були у квітні, серпні та листопаді. На ці місяці припали найбільш значущі події, про які я вже згадував – анексія Криму, загроза повномасштабного військового вторгнення. В таких умовах слабкі банки просто не вижили – закрито вже більше десятка банків і від цього страждають в першу чергу вкладники. Однак, незважаючи на кризу, банківська система працює, і сильні банки тільки зміцнюють свої позиції. Сьогодні ПУМБ входить до числа найбільш стабільних банків країни. ПУМБ – один з п'яти банків, які успішно пройшли стрес-тестування НБУ.

- Ви згадали, що багато банків зіткнулися з серйозними відтоками коштів. А яка ситуація в ПУМБ?

Звичайно, ситуація, що склалася для нас дуже відчутна, у нас як у всіх банків був відтік коштів. Однак, наші відтоки значно нижчі, ніж середні показники по ринку. Для цього керівництво банку протягом року вживало цілий комплекс заходів – це транспортування дата-центрів з Донецька в безпечне місце, організація спеціального каналу роботи через Київ, рішення про зміну юридичної адреси банку, запуск депозитної кампанії і т.д. Завдяки цим заходам нам вдалося переломити ситуацію, і з вересня у нас почався стійкий приріст депозитів. В цілому з початку року депозитний портфель банку виріс на 1 млрд грн в еквіваленті, в той час як банківська система продовжує втрачати гроші. Це говорить про те, що нам довіряють і в складній ситуації звертаються саме до нас. Сьогодні до нас на обслуговування приходять все нові і нові клієнти, як роздрібні, так і підприємці. Ми почали активно працювати з малим бізнесом і сьогодні пропонуємо цілий спектр банківських послуг і продуктів для малого та середнього бізнесу.

- До вас приходять клієнти з банків, які закрилися, не витримавши кризових умов?

- Так, серед наших клієнтів багато і таких. Тільки з вересня по грудень до нас прийшло 5,3 тис. нових клієнтів, які розмістили в ПУМБ депозити. Змінився і портрет клієнтів. Якщо раніше серед вкладників були переважно заможні клієнти, то тепер послугами банку активно користуються люди, які розміщують вклади на суму 30-50 тис. грн. Змінився і термін депозитів. Сьогодні люди не ризикують надовго розлучатися грошима і розміщують вклади на короткі терміни до 3 місяців.

- У багатьох банків були перебої в роботі у зв'язку з подіями, що відбуваються. Як працював весь цей час ПУМБ?

Незважаючи на всі складнощі року, що минає, ми ні на один день не припиняли роботу наших відділень і банкоматів, стабільно проводили всі платежі. Звичайно, нам довелося зупинити роботу в Криму та в зоні АТО. У східному регіоні ми призупинили роботу близько 30 відділень. Ми високо цінуємо нашу репутацію і довіру наших клієнтів. Саме тому ми виплатили все до копійки нашим кримським клієнтам. До речі, вже навесні 2015 року наша банківська мережа розшириться до 220 відділень завдяки об'єднанню з банком «Ренесанс Кредит», що дозволить надавати нашим клієнтам ще більш якісне і комфортне обслуговування і широкий спектр банківський продуктів.

- Розкажіть докладніше про об'єднання банків.


- Цієї осені ми прийняли рішення про об’єднання банків ПУМБ (Ліцензія НБУ №8 від 06.10.2011) і «Ренесанс Кредит». Наша мета – створення універсального банку, який стане лідером на українському ринку. Це посилить позиції банку на ринку і дозволить вести бізнес більш ефективно. Як я вже сказав, шляхом об'єднання ми збільшуємо мережу відділень і значно покращуємо продуктову лінійку. Адже кожен з банків уже є лідером у своєму сегменті. «Ренесанс Кредит» - лідер роздрібного кредитування. ПУМБ – це великий універсальний банк з високою якістю сервісу. Ми розуміємо, що поставлена мета, особливо в поточних ринкових умовах, досить амбітна, проте впевнені, що досвід і професіоналізм команди об'єднаного банку допоможуть у її досягненні.

Джерело: Вечірній Миколаїв

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок