Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Банкам потрібно в два рази більше грошей, ніж показав стрес-тест НБУ
29 грудня 2014
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Банківська система потребує докапіталізації на 170 млрд грн, йдеться у щорічному звіті по банківському сектору групи ICU. Причому 135 млрд грн додаткових вливань потрібно банкам зі списку топ-35. Це вдвічі перевищує суму в 66 млрд грн, які потрібні на докапіталізацію за версією НБУ. Примітно, що групу компаній ICU заснувала нинішній голова Нацбанку Валерія Гонтарєва. Після того як вона пішла працювати в НБУ, її акції викупила компанія.

Рука допомоги

Ще у вересні в НБУ повідомили, що за підсумками стрес-тесту банки з групи найбільших треба докапіталізувати на 56 млрд грн. Потреба в докапіталізації 20 банків з групи великих регулятор оцінив в 10 млрд грн. Закладені в стрес-тесті умови «песимістичного» сценарію виявилися занадто оптимістичними, говорить аналітики. Стан фінустанов тоді аналізували виходячи з двох прогнозів - базового і найгіршого. Базовий сценарій припускав середній курс гривні в поточному році на рівні 10,8 USD / UAН і 11 USD / UAН - на кінець року. У гіршому випадку прописували середньорічний курс 12,1 USD / UAН і на кінець року - 12,5 USD / UAН. Зараз найгірший прогноз банки сприйняли б на ура.

66 млрд грн буде явно недостатньо, щоб провести докапіталізацію топ-35 банків.

Серед найбільших фінустанов, які потрібно докапіталізувати більше від інших, значаться Приватбанк, Укрексімбанк, Ощадбанк, Дельта Банк, ВТБ Банк, Укрсоцбанк (ТМ UniCredit), Промінвестбанк і Надра Банк. Більшість з них вже або збільшили капітал або прийняли відповідне рішення.

Багаті теж плачуть

Знецінення гривні до 16 USD / UAН змушує думати про докапіталізацію і тих, хто успішно пройшов стрес-тест. Одним з тих, хто витримав перевірку Нацбанку, став ПУМБ. Тим не менше,голова правління банку Сергій Черненко повідомив, що хоча докапіталізація їм не потрібно, фінустанова все одно змушене збільшувати капітал на більш ніж 730 млн грн. Для цього ПУМБ домовився про продовження на сім років субординованого боргу на суму 482,3 грн. Ще один варіант, що дозволяє фінустанові наростити регулятивний капітал, - об'єднання з банком «Реннесанс Кредит». Таким чином ПУМБ має намір збільшити капітал на 255 млн грн.

З речима на вихід

Найменші побоювання у ICU сьогодні викликають іноземні банки, у тому числі з російським капіталом. Такі фінустанови отримують достатньо грошей від материнських структур. У Кабінеті міністрів України заявили про готовність влити 11 млрд грн в державний Ощадбанк. На підтримку уряду також можуть розраховувати деякі комерційні структури. Але порятунок фінустанов за рахунок бюджету залежатиме від того, яку роль вони відіграють у банківській системі, зазначила начальник відділу рейтингів фінансової сфери IBI-Rating Анна Апостолова.

«Підтримку, якщо така буде потрібна, отримають виключно банки, на яких тримається банківська система, оскільки їх крах приведе до колапсу. Найбільш вірогідним варіантом може стати входження держави в особі уряду до складу власників банку через механізм докапіталізації фінустанови в рахунок обміну додаткової емісії акцій на ОВДП ", - говорить вона.

У той же час вже зараз зрозуміло, що бюджет 2015 р. буде дуже обмеженим. В останній редакції програми співпраці України з МВФ Кабміну дозволено в поточному році направити на рекапіталізацію банків до 23,5 млрд грн і всього 22,5 млрд грн - в наступному. Очевидно, що цих сум буде недостатньо.


Джерело: Капітал

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок