Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Банки жертвують прибутком заради безпеки своїх співробітників в зоні АТО
06 листопада 2014
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Слідом за основними позичальниками східного регіону - представниками великого бізнесу - банкіри масово згортають роботу в зоні проведення антитерористичної операції (АТО) в Луганській та Донецькій областях. Цьому сприяла і відповідна постанова НБУ № 466, яка забороняє фінустановам проводити будь-які операції на територіях, непідконтрольних українській владі.

Зупинка на вимогу

«Велика частина відділень банків в зоні АТО не працює. Лише деякі фінструктури готові піддавати ризику життя співробітників і гроші вкладників. Та й ефективність роботи в умовах, що сформувалися вельми сумнівна: клієнтів майже немає, бізнес повністю заморожений. Хоча є кілька банків, які пробують організувати в якомусь форматі роботу відділень. Це може бути робота в режимі «закритих дверей», коли клієнти обслуговуються за дзвінком або за скороченим графіком роботи. Але це одиничні випадки. В основному перспективи регіону дуже туманні», - розповідає один з банкірів. Бізнес і звичайні люди, за його словами, покинули великі міста, деякі банки, чиї офіси розміщувалися в зоні АТО, вже виїхали в інші регіони або проходять цю процедуру зараз.

Приміром, закрив приблизно 30 відділень в проблемному регіоні та вивіз із зони військових дій близько 640 своїх співробітників ПУМБ.

ПУМБ почав підготовку до надзвичайних ситуацій ще під час Євромайдану. Тоді частина співробітників, що працюють в Києві, були передислоковані в практично порожній донецький офіс, розповів заступник голови правління ПУМБ Томаш Вишневський. В ПУМБі два центри обслуговування даних, які були розміщені в Донецьку. Але коли заворушення перекинулися на східну частину країни, банк прийняв рішення перевезти один з двох донецьких центрів обробки даних (ЦОД) в більш безпечне місце, а співробітників розосередити по «спокійних регіонах». «Через ЦОД проходять всі банківські процеси. Навесні, коли ситуація на сході загострилася, ми прийняли рішення розділити інфраструктуру і перенести донецький ЦОД в безпечне місце в Україні. В процесі переміщення брали участь страхові компанії, які страхували наше обладнання і платіжні системи Visa і MasterCard. На переміщення ЦОД пішов тиждень, ще через шість днів він був запущений. Зараз ми почали процес створення ще одного ЦОД, сподіваємося, що він буде запущений до кінця року. Його вартість становить кілька мільйонів доларів, але безпека даних того варта», − запевнив Вишневський.

Утруднена і робота банкоматів в Донецькій та Луганській областях. Неодноразово розстрілювалися банкомати, у частини фінустанов озброєні люди забирали навіть інкасаторські машини. Наповнювати банкомати грішми в таких умовах досить непросто.

Допомогти слабкому

Незважаючи на проблеми в роботі, банки намагаються йти назустріч клієнтам. Багато фінустанов пропонують позичальникам пільгові програми обслуговування боргу. Для прикладу, розглядають можливість перерозподілу простроченого боргу, перенесення на майбутній період оплати прострочених відсотків, надання канікул з погашення основного боргу, а також скасування штрафних санкцій за допущення простроченої заборгованості (пені, подвійні проценти, комісії тощо.).

Для мобілізованих клієнтів багато банків ще навесні ввели кредитні канікули.

Враховуючи фінансові втрати банків від подій на сході (наприклад, без урахування операційних втрат збитки банку ПУМБ оцінюють в розмірі від 10 млн до 30 млн грн), а також погіршення їх кредитного портфеля і відтік депозитів помножені на девальвацію нацвалюти, регулятор також пішов їм назустріч, прийнявши наприкінці серпня рішення не застосовувати штрафні санкції за порушення економічних нормативів та нормативів лімітів загальної відкритої валютної позиції.

Повну версію статті читайте на сайті газети Капітал

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок