Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Голова правління ПУМБу Сергій Черненко − про те, як працюється донецькому банку в нинішніх умовах
06 листопада 2014
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Hubs наводить основні тези бесіди.

- Такої банківської кризи, яку ми відчуваємо зараз, не було за всю історію незалежної України. Ми вважаємо, що це - тимчасова ситуація, яка не призведе до зупинки нашого бізнесу. Тому по максимуму намагаємося зберегти внутрішні цінності, репутацію і клієнтів.

- З 2009 року ми продумували різні сценарії - землетрус, катастрофи, загрозу мінування, відключення електрики - і під них прописували плани дій. Все це допомогло нам цього року швидко і правильно реагувати на ряд неприємних ситуацій.

- У нас було два центри обробки даних (ЦОД) в Донецьку. Один з них ми перевезли в безпечне місце. Зараз безпечним місцем вважаємо частину Центральної України і Західну. Це обладнання ми перенесли дуже швидко - за тиждень. Також ми вже закупили на кілька мільйонів доларів обладнання для третього ЦОДу. Роботи над його установкою плануємо закінчити цього року.

- Сумарно ми закрили 30 відділень у Донецькій і Луганській областях. Частина з них постраждала від обстрілів і вибухів.

- Інвестиція в IT - одне з найпріоритетніших для нас напрямків.

- Ми перевезли з Донбасу 640 наших співробітників. Співробітникам, які з різних причин не змогли виїхати, виплачуємо 2/3 заробітної плати незважаючи на те, що там повністю призупинений наш бізнес. Таких близько 300 осіб.

- Сумарно ми закрили 30 відділень у Донецькій і Луганській областях. Частина з них постраждала від обстрілів і вибухів.

- Були випадки обстрілів наших інкасаторських машин. Три броньовані інкасаторські машини у нас викрали. Решту ми перевезли в безпечні області. Були збройні напади із загрозою життю для людей, була конфіскація майна, були грабежі банкоматів, були вирвані і розстріляні банкомати. Розмір прямих матеріальних збитків у вигляді пограбувань, грабежів, пошкоджень майна, руйнувань за двома східним областям - 10-30 млн гривень.

- Ми готувалися не тільки до безперервної діяльності банку в будь-якій ситуації, а й розуміли, що існує ризик різкої девальвації. Після кризи 2009 року ми прийняли для себе ряд рішень, які виявилися доленосними з точки зору кредитного ризику. Ми жорстко відсікли кредитування у валюті. Тих експортерів, які можуть претендувати на отримання доларових кредитів, ми пропустили через стрес-тест. Розрахували, що буде з їх бізнесом в разі різкої девальвації з 8 гривень до 12 гривень, зниженням EBITDA на 20% і іншими факторами, які були в 2009 році. Якщо клієнт проходив цей тест - ми продовжували з ним працювати.

- Розмір прямого матеріального збитку у вигляді пограбувань, грабежів, пошкоджень майна, руйнувань за двома східним областям - 10-30 млн гривень.

- Ми також прогнозували, що може повторитися сильна паніка. Тому почали формувати вторинну подушку ліквідності, якої було б достатньо, щоб банк самостійно міг пережити відтік депозитного портфеля фізосіб на 25%. До кризи 2014 року це дуже давило на нашу ефективність, тому що вторинна ліквідність - це малоприбуткові ОВДП, під які можна отримати рефінансування. Ефективність за цими паперами була нижчою за ефективність по кредитах.

- Станом на початок серпня з банківської системи пішло 20% депозитів населення в гривні і 37% - в іноземній валюті. У ПУМБу відтік у гривні склав 10%, у валюті - 23%. Ми ні на один день не припиняли обслуговувати клієнтів, затримок у нас не було. Постійно в касах і АТМ тримаємо близько 1,2 млрд гривень готівки.

- Банківська система в гривні по корпоративних клієнтах втратила за сім перших місяців 15%, по доларах - 28%. У нас гривня приросла на 33%, а долар на 14%. Ми потрапили в число тих небагатьох банків, які мають позитивну динаміку. Компанії вибирали для своїх грошей безпечні гавані, не буду заперечувати, що частину цього припливу нам забезпечили компанії, що входять до групи СКМ. Цього року ми отримали в два рази більше корпоративних клієнтів, ніж за цей же період минулого року.

- Ми зверталися за допомогою в НБУ. Портфель рефінансування коливався від 200 млн гривень до 600 млн гривень. Ми не брали багато, так як не було такої потреби. На сьогодні борг банку перед НБУ становить близько 700 млн гривень, половина з цієї суми - рефінансування, яке ми отримували ще в попередні роки.

- У нас в Криму був кредитний портфель на 300 млн гривень. Якщо ми його навіть повністю спишемо - це не призведе до того, що банк стане збитковим.

- Крим для банків став першим стресом. 2 млн людей по телевізору переконували, що вони звільнені від зобов'язань і можуть не платити за кредитами українським банкам. 80% клієнтів дійсно вирішили, що можуть не платити. Велика частина цих клієнтів брали споживчі кредити. Сама по собі ситуація була неприємна, але вона не була смертельною. У нас в Криму був кредитний портфель на 300 млн гривень. Якщо навіть ми його повністю спишемо - це не призведе до того, що банк стане збитковим.

- У Криму у нас з активів залишилися кредити населенню, малому і середньому бізнесу. Кредити корпоративних клієнтів ми перенесли на материкову частину. Також там у нас залишилися у власності три відділення, вони зараз заморожені. В Криму у нас було 2% кредитів і десь 4% депозитів. Всі депозити ми там віддали.

- Наш пріоритет на поточний момент - бути на грошах.

- Події на Сході дуже сильно загострилися в серпні. До цього підприємства і банки працювали, ми привозили, роздавали і збирали гроші. У серпні один за одним почалися відключення підприємств, блокування діяльності. Ми таким клієнтам пішли назустріч і надали кредитні канікули на три місяці. 10% корпоративних клієнтів з Донбасу попросили надати їм кредитні канікули. 30% наших активів і пасивів сконцентровані в Донецькій і Луганській областях.

- 10% корпоративних клієнтів з Донбасу попросили надати їм кредитні канікули.

- Можливість покупки банку ми розглядали в минулому році, в цьому році таких планів у нас немає. Ми плануємо розширювати свою мережу за рахунок органічного зростання. Цікаве розширення в Києві. Ми маємо можливість зараз поторгуватися - пропозицій на поточний момент багато.

- Стратегію банку ми не змінювали, але плануємо. Для того, щоб будувати стратегію, ми повинні розуміти, на чому ми зупинилися, яким буде дно. Зараз ми намагаємося зрозуміти тренди.

- Ми зберегли овердрафти і кредитні картки по зарплатах клієнтів. У нас залишилася вибіркова робота в торгових мережах. Ми сильно посилили правила ризик-політики. Скоротили суму, термін, але зберегли присутність, щоб залишатися в ринку, щоб розуміти природу клієнта і його ризик на сьогоднішній момент. На Сході ми зупинили всі кредитування. Траншевими кредитами на 30-60 днів підтримуємо існуючих корпоративних клієнтів, а також інвестиційні проекти.

- Ми у НБУ просимо розголосити наші результати стрес-тестування, але поки не отримали згоди. Якщо ми зацікавлені в розголошенні цієї інформації - можете самі робити висновки щодо результатів стрес-тестування нашого банку.

Hubs

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок