Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Банки кредитують малий бізнес з особливою обережністю
03 жовтня 2014
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Кредитування юридичних осіб досі заморожено в п'яти великих банках України. Причин декілька, але головні – це небажання банків зв'язуватися з малими та середніми підприємствами, а також дефіцит ресурсів для фінансування бізнес-проектів.

Звичайно, більшість великих і середніх банків не мають наміру повністю відмовлятися від кредитування, але отримати позику нелегко.

Щоб хоч якось допомогти підприємцям, банки переглядають умови програм фінансування. Зараз вони віддають перевагу короткостроковому кредитуванню, надаючи клієнтам овердрафти, траншеві кредитні лінії і факторинг. «Виняток становлять клієнти аграрного сектора, які мають більш довгострокові сезонні потреби в фінансуванні», – говорить заступник голови правління з корпоративного бізнесу банку ПУМБ Олексій Волчков.

Допомога ненадовго

Овердрафт залишається найпростішим і швидким кредитним інструментом. Він доступний всім тим позичальникам, які мають регулярні надходження на поточний рахунок, відкритий в тому ж банку, де укладається договір овердрафту.
Розмір максимального ліміту овердрафту залежить від середньомісячного обороту клієнта по поточному рахунку. В середньому – 30-40% за останні 3-6 місяців.
За словами експертів, сума овердрафту залежить і від того, чи приймає банк до розрахунку ліміту надходження на поточні рахунки клієнта в інших банках. До речі, якщо сума надходжень на поточний рахунок змінюється, банк завжди може перерахувати ліміт як у бік його зменшення, так і в бік його підвищення.
Розраховувати на більш високий розмір ліміту овердрафту можна в тому випадку, якщо позичальник готовий надати банку солідну заставу – нерухомість, особистий депозит власника. Більшість банків в якості забезпечення просять надання нерухомості – комерційної або житлової. Причому, зовсім необов'язково, щоб приміщення належали компанії. Рідше банки готові прийняти в якості застави товари в обороті.

Потрібно більше?

До позичальників, що бажають скористатися кредитом на поповнення обігових коштів, банки пред'являють більш високі вимоги. Перш за все, це стосується фінансового стану потенційного клієнта. «Підприємству вкрай важливо підтвердити свою фінансову надійність, перспективність діяльності і здатність здійснювати платежі по кредиту своєчасно. Діяльність підприємства повинна генерувати достатній грошовий потік для обслуговування кредиту вартістю 21-24% річних», – відзначає Олексій Волчков.

Обов'язкова умова – наявність ліквідної застави. «Не менше 70% кредиту має бути забезпечено твердою ліквідною заставою», – уточняє пан Волчков. Найбільш пріоритетним видом забезпечення вважається нерухомість. Хоча банки беруть до уваги і наявність транспорту, товарів в обороті, техніки, обладнання.
Кредити на поповнення обігових коштів частіше видають на один рік, рідше – на два-три роки. Відсоткова ставка при цьому становить 21-25% річних. Сума кредиту для підприємств малого та середнього бізнесу може бути від 30 до 500 тис. грн., залежно від оціночної вартості застави та фінансових показників компанії. Витратитися доведеться і на разову комісію за надання коштів (від 1% до 3%) перед отриманням кредиту.
Перелік комісій, які стягують банки, досить різноманітний. На додаток клієнту «світять» витрати за оцінку, страхування і нотаріальне оформлення застави.

Оборотні кошти компанії можуть поповнювати як за рахунок кредитних ліній, так і за рахунок факторингу, використання векселів і гарантій. Але зазвичай такі інструменти частіше використовують підприємства середнього і вище середнього бізнесу.

Повну версію статті читайте тут.

Новини банку

{title} - ПУМБ