Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Плюси і мінуси інтернет-банкінгу
14 серпня 2014
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Навіщо потрібен інтернет-банкінг? Це очевидно. Для того,щоб користуватися своїми грошима, не покидаючи затишне крісло або диван. Більшість банків таку послугу надають. Якщо ні, доведеться відкривати картку і розрахункові рахунки там, де з мережею дружать. І, звичайно, дотримуватися всіх потрібних заходів безпеки.

Зручніше, ще зручніше

Одна з корисних послуг - регулярне списання з рахунків. Достатньо один раз налаштувати шаблони платежів, наприклад щомісячну оплату за мобільний зв'язок або дитячий садок, і вказати необхідний розпорядок цих відрахувань. У вказану клієнтом дату за вказаними реквізитами банк буде регулярно виконувати необхідну операцію.

Звичайно, в будь-який момент можна подивитися детальну статистику доходів і витрат, використовувати цю інформацію для планування сімейного бюджету.

За допомогою інтернет-банкінгу можна і заробити зайву копійку: у багатьох банках, якщо клієнт відкриває депозит онлайн, йому надають додатковий бонус до базової ставки: зазвичай 0,25-0,5%, рідше - 1-5%.

Крім поповнення, банкіри зазвичай надають можливість достроково розірвати депозит онлайн. При умові, що конкретна депозитна програма передбачає таку можливість. От тільки не в усіх банках цим можна скористатися. Наприклад, у ПриватБанку, Укрсоцбанку, УкрСиббанку та ПУМБі така послуга є. Інші опитані газетою «Деньги» банки (див. Табл.), такої функції не мають.

Ризики

Незважаючи на море переваг, недоліки у інтернет-банкінгу все-таки є. «Наприклад, у клієнтів, які перебувають за кордоном. Їм для підтвердження платежу на телефон може не приходити одноразовий пароль. В такому випадку можна тимчасово змінити спосіб підтвердження, для цього треба звернутися в контакт-центр банку », - говорить Ірина Пашкетник. До речі, проблеми з SMS-оповіщенням трапляються не тільки за кордоном. «Часто SMS-ки приходять із запізненням. Один раз я її отримав тільки наступного дня », - розповідає читач «Деньги».

Трапляється, що інтернет-банкінг «свариться» з різними комунальними службами або сервіс-провайдерами, в результаті цього, їх послуги неможливо оплатити тижнями. Але найгірший випадок, якщо платіж не доходить до одержувача, і гроші просто зависають. «Якщо гроші не були нараховані на рахунок отримувача, були списані, і в той же час накладені якісь штрафні санкції, банк відшкодує збиток, якщо він був нанесений з його вини, - відзначає адвокат, старший юрист ЮК« LA Group » Вікторія Чанищи. - У будь-якому випадку, при виникненні проблем з інтернет-банкінгом слід негайно звертатися на гарячу лінію банку ». І контролювати проходження платежів потрібно самотужки, якщо несплата карається санкціями.

Важливо пам'ятати: згідно з законом про платіжні системи, якщо банк вчасно не вчиняє грошовий переказ або помилково переводить гроші на інший рахунок, він зобов'язаний заплатити пеню у розмірі 0,1% від суми за кожен день прострочення. «Але не більше 10% від суми переказу», - уточнює пані Чанищи.

Цінуємо безпеку

Для захисту клієнтських рахунків банки використовують різноманітні види криптозахисту, серед яких генератори миттєвих паролів, електронно-цифровий підпис, система 3D-secure і так далі. «Крім того, для захисту даних операцій у кожного банку є виділені та захищені лінії передачі інформації. Наприклад, при відкритті вікна браузера зелене поле з «замком» показує захищеність лінії, конфіденційність інформації та безпеку передачі даних », - розповідає Вікторія Чанищи.

Банкіри радять раз на кілька місяців міняти пароль входу в систему. «А також стежити за тим, що клієнт працює саме на сайті сервісу інтернет-банкінгу, який захищений спеціальним сертифікатом безпеки», - говорить начальник відділу інтернет-технологій банку ПУМБ Володимир Гугуєв. І, звичайно ж, необхідно дотримуватися найелементарніших правил: не залишати телефон без нагляду, нікому не розповідати пароль, і після виконання всіх операцій виходити з системи інтернет-банкінгу.

Якщо система банку буде зламана, і всі кошти спишуться з рахунку клієнта, банк зобов'язаний відшкодувати втрату. Втім, якщо код доступу до системи був втрачений або вкрадений, і про це клієнт вчасно не повідомив банк, розслідувати крадіжку будуть правоохоронці.

Як підключити інтернет-банкінг:

· якщо вже є платіжна карта банку, звертаємося в колл-центр і уточнюємо деталі підключення (в кожному банку свої умови);

· якщо карти поки що немає, звертаємося в банк і оформляємо карту (підписуємо договір, для цього потрібен паспорт та ІПН).

Послуги, доступні в інтернет-банкінгу:

• виписки за картковими, кредитним, депозитним рахункам;

• оплата фіксованого зв'язку та Інтернету;

• оплата комунальних послуг;

• поповнення рахунку мобільного телефону;

• оформлення та поповнення, а також списання з депозитів;

• погашення кредитів;

• перекази між власними рахунками, в тому числі картковими;

• замовлення додаткових платіжних карт;

• зміна лімітів на операції з картами;

• перекази за допомогою систем переказів;

• платежі на рахунки в інших банках;

• оплата квитків на транспорт (авіа, залізничний, автобусний), квитків на заходи (спортивні, театральні, концертні).

П'ять переваг інтернет-банкінгу:

• економія часу;

• економія на банківських комісіях;

• контроль сімейного бюджету;

• доступ до банківських операцій в режимі 24/7;

• завжди ввічливий.

П'ять ризиків інтернет-банкінгу:

• система банку можуть зламати - кошти відшкодовує банк;

• пароль доступу вкрали, а клієнт не попередив про це банк - розслідуванням займаються правоохоронні органи;

• банк затримує грошовий переказ - заплатить пеню в розмірі 0,1% від суми за кожен день прострочення. Але не більше 10% від суми переказу (!);

• банк помилково відправляє переказ не тому одержувачу - переводить гроші за свій рахунок, в іншому випадку платить пеню в розмірі 0,1% від суми за кожен день прострочення. Але не більше 10% від суми переказу (!);

• за кордоном може не прийти SMS з кодом підтвердження - питання вирішить співробітник колл-центру, тимчасово змінивши спосіб підтвердження.

Правила безпеки:

• перевіряємо, чи встановлено з'єднання саме з сервером банку, перевіряємо наявність префікса https перед веб-адресою сайту банку;

• використовуємо ліцензійні версії систем антивірусного захисту, захисту від несанкціонованого доступу, від програм-шпигунів;

• не залишаємо комп'ютер без нагляду;

• після закінчення роботи в системі інтернет-банкінгу виходимо з системи, після цього закриваємо вікно браузера з інтерфейсом банку;

• не зберігаємо інформацію про логін та пароль на комп'ютері або яких-небудь інших доступних носіях;

• нікому не розповідаємо логін і пароль;

• раз в кілька місяців міняємо пароль входу в систему інтернет-банкінгу;

• уникаємо роботи через громадські точки доступу до Інтернету;

• не працюємо через незахищені точки доступу до Інтернету;

• регулярно відстежуємо виписки по рахунках (проти шахрайського списання невеликих та значних сум).

Повну версію статті читайте на сайті Dengi.ua

Новини банку

{title} - ПУМБ