Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Вклади йдуть: збройний конфлікт провокує відтік депозитів
27 червня 2014
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

  Квітневі збройні конфлікти в країні жорстоко вдарили по банківській системі. Минулого місяця загальний депозитний портфель громадян в усіх установах скоротився на 2,154 млрд грн, повідомив Нацбанк. Не допоміг навіть перерахунок валютних вкладів – офіційний курс долара виріс за місяць на 40 копійок, однак валютний портфель вкладів населення все одно зменшився – на 1,889 млрд грн. Для порівняння – в березні зростання курсу спровокувало формальне збільшення валютного портфеля на цілих 5,5 млрд грн. Найбільший відтік коштів в квітні очікувано сталося на сході України – у Донецькій, Луганській і Харківській областях громадяни сумарно забрали з банків 3,3 млрд грн.

  Ситуація з ліквідністю в банків стає все більш напруженою, особливо враховуючи те, що відтік грошей є вже помітним трендом. У березні українці забрали з банків рекордний за п'ять років обсяг депозитів: було вилучено гривневих вкладів на 12,3 млрд грн. Причиною відтоку коштів є гостра політична і громадська кризу в країні. Банкіри розповідають, що при достроковому знятті депозитів громадяни посилаються на гостру потребу грошах, хоча, визнають, що насправді йдеться про втрату довіри населення до фінансової системи в цілому.

  Віддік триває
Учасники ринку говорять, що громадяни не тільки не поспішають нести свої кошти в банки, а й продовжують достроково розривати депозитні договори. Нацбанк готовий підтримувати установи, для яких ця проблема стала серйозною, проте вартість такої ліквідності від регулятора надзвичайно висока – 19% річних. Тому в квітні такою можливістю скористалися менше десяти банків.

  Поки фінансисти не придумали жодних дієвих методів для того, щоб призупинити відтік депозитів. Вони вважають, що навіть введення мораторію на дострокове зняття депозитів у такій складній ситуації навряд чи допоможе системі.

  Вибори стабілізують ситуацію
Багато фінансистів висловлюють думку, що ситуація покращиться тільки після президентських виборів. "Ми очікуємо подальшу стабілізацію ситуації в банківській системі, що підтверджується незначним приростом вкладів у гривні другий місяць поспіль, в тому числі за рахунок збільшення частки переоформляти вклад", – розраховує начальник відділу депозитів департаменту кредитування і депозитів роздрібного бізнесу ПУМБ Микита Малясов.

  Крім того, в Україні вже почали надходити коштів зовнішніх кредиторів – минулого тижня Міжнародний валютний фонд виділив перший транш на 3 млрд дол. І хоч ці гроші не стануть панацеєю від усіх економічних проблем в країні, проте вони повинні в цілому покращити інвестиційний клімат, а заодно і ситуацію на депозитному ринку. Проте основним фактором, який тисне на ліквідність, як і раніше залишається вкрай нестабільна внутрішньополітична ситуація в Україні. Тому фінансисти вважають, що без врегулювання збройних конфліктів зупинити відтік депозитів з системи не вдасться.

  Джерело: РБК Україна

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок