Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Позичаємо, щоб віддавати
27 червня 2014
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

 

Без зовнішнього фінансування України не може ні розраховуватися зі своїми кредиторами, ні виконувати бюджет. Чи уникне країна дефолту, залежить від МВФ та інших міжнародних організацій.

  Обсяг держборгу на початок року становив 480 млрд гривень, а тепер виріс ще більше через курсові коливання. Середньорічне навантаження з виплати боргів у 2014-2016 роках досягає близько 100 млрд гривень. Тому нова влада активно веде переговори з потенційними кредиторами. Україна поки не може виплачувати борги без їхньої допомоги.

 Звідки гроші

  Всього цього року Україна може отримати близько $12 млрд з різних джерел. Цього вистачить, щоб розплатитися з кредиторами і закрити частину бюджетного дефіциту (на 2014 рік він запланований майже в 60 млрд гривень). Основна сума надійде від Міжнародного валютного фонду (МВФ). За два роки Фонд виділить Україні $17 млрд. Перший транш у розмірі $ 3 млрд уже надійшов у країну, причому більша частина – в бюджет, хоча на початку переговорів йшлося про перерахування коштів після президентських виборів.

  Директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард перерахувала умови отримання кредиту. Основні елементи кредитної програми – режим гнучкого обмінного курсу гривні, стабілізація фінансової системи, поступове скорочення бюджетного дефіциту, зростання тарифів на газ і тепло для населення з одночасним посиленням соціального захисту, а також рішуча відмова від "проблематичної практики державного управління, яка мала місце в минулому ".

  Близько $4 млрд Україні обіцяли Світовий банк, Євросоюз, а також уряди США та Японії. Єврокомісія вже схвалила видачу коштів Україні на загальну суму в 11 млрд євро, з яких перший транш у розмірі 1 млрд євро буде у 2014 році. Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) також пообіцяв подвоїти свій інвестпортфель, направивши в українську економіку в найближчі п'ять років близько $5 млрд. Цього року з цих грошей прийде близько $1 млрд. Всесвітній банк схвалив видачу $1,48 млрд.

  При цьому фінпідтримка від всіх додаткових джерел стала можлива лише після узгодження Україною плану економічних реформ з МВФ і отримання перших грошей від Фонду.

  На що потратять

  У першу чергу кошти кредиторів попрямують на погашення раніше залучених позик. «По-перше, це нинішні контрактні зобов'язання України, за якими цього року настає контактне погашення. По-друге, внутрішні зобов'язання по валютних позиках, на погашення яких також можуть бути витрачені зовнішні позики», – пояснює начальник казначейського управління ПУМБ Антон Стадник.

  Але саме по собі надходження грошей пожвавить українську економіку. Кредити від МВФ завжди направляються центробанку країни-позичальника для поповнення міжнародних резервів і для підтримки платіжного балансу. Як і в 2009 році, МВФ погодився направити частину грошей для фінансування дефіциту українського бюджету.

  Ризик подальшої девальвації залишається навіть після отримання грошей від МВФ, тому що курс гривні залежить від безлічі факторів.

  У разі різкої девальвації кошти можуть бути також спрямовані на підтримку курсу гривні. Зараз у Нацбанку коштів для цього недостатньо – обсяг валютних резервів навіть з урахуванням грошей з першого траншу МВФ складає всього $ 17,3 млрд. Вважається, що резерви повинні бути рівні хоча б сумі, за яку Україна може три місяці закуповувати товари та послуги за кордоном. Зараз грошей вистачить навряд заледве на два місяці.

  Джерело: lb.ua

 

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок