Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Ліквідація боржника більше не буде рятувати його від стягнення майна
06 грудня 2013
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Ліквідація фізичної особи-підприємця не дає можливості боржнику ухилитися від відповідальності за кредитами, а отже, не дозволяє йому виводити майно з-під застави. До такого висновку прийшов Верховний Суд (ВСУ). Банкіри схвалюють таку позицію, оскільки суди раніше дозволяли позичальникам ухилятися від відповідальності. Рішення ВСУ має посилити захист кредиторів.


Верховний суд дійшов висновку, що фізичні особи-приватні підприємці повинні нести відповідальність за боргами всім своїм майном навіть після закриття їхнього бізнесу. Це зазначено у правовій позиції ВСУ, винесено 4 грудня в рамках суперечки про визнання припинення зобов'язань за іпотечним договором. Текст судового рішення ще не оприлюднено, але ВСУ зазначив, що згідно ст. 51,52, 598-609 Цивільного кодексу та ст. 47-49 закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у разі ліквідації фізичної особи-суб'єкта підприємницької діяльності його зобов'язання за договорами не припиняються. Вони залишаються за позичальником як за фізичною особою, оскільки вона не припиняє свого існування. "Фізична особа-підприємець відповідає за своїми зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном. І так як основне зобов'язання за кредитним договором не припиняється, немає підстав для припинення та іпотеки (його нерухомості. -" Комерсант")", - йдеться у рішенні ВСУ.


Необхідність у точному трактуванні ВСУ виникла через те, що різні суди по-різному трактують зобов'язання фізичної особи-підприємців у момент їх банкрутства. "Щоб вивести майно з-під застави, люди реєстрували приватні підприємства, а потім банкрутували їх, і всі борги списувалися, а майно виводилося. Суди по-різному трактували норм , і деякі припиняли зобов'язання боржників після ліквідації підприємства, - пояснює один з експертів ринку. - Така правова позиція ВСУ захищає права кредиторів, оскільки тепер позичальникам буде неможливо ухилитися від виконання своїх зобов'язань".


Банкіри задоволені позицією ВСУ. "Це рішення дозволить підвищити захист кредиторів від неправомірних дій несумлінних позичальників, які за допомогою фіктивних банкрутств намагаються уникнути виконання взятих зобов'язань за кредитними договорами. Ми сподіваємося, що після прийняття цього рішення суди всіх інстанцій будуть розглядати аналогічні суперечки одноманітно - на користь кредиторів. Це підвищить бажання банків кредитувати малих підприємців", - зазначає керівник юридичного департаменту ПУМБ Олег Заморський.

Джерело: Комерсант

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок