Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Аналітичний звіт про ринок кредитування малого та середнього бізнесу в банках України за серпень 2013
14 листопада 2013
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Дослідження ринку кредитування малого і середнього бізнесу, проведене компанією "Простобанк Консалтинг" по 25 банках-лідерах на ринку послуг для юридичних осіб, показало, що за результатами серпня 2013 вартість позик з мікрокредитування і кредитування на поповнення обігових коштів незначно знизилася у всіх валютах. У той час як в інших сегментах середньоринкова ефективна ставка змінювалася різноспрямовано.

1. Загальна характеристика ринку

Основними підсумками розвитку ринку кредитування юридичних осіб у серпні 2013 стали наступні:

· середня ефективна ставка за позиками клієнтам малого та середнього бізнесу (далі – МСБ) в гривні в більшості сегментів знизилася на 0,04 п.п.-1,09 п.п., за винятком сегменту автокредитування, в якому вони залишилися на колишньому рівні, а також сегменту кредитів на поповнення оборотних коштів, де їх рівень підвищився на 0,03 в.п.;

· середня ефективна ставка в доларах США в більшості сегментів підвищилася на 0,04п.п.-0,06п.п., тоді як у сегменті автокредитування її рівень знизився на 0,01п.п., а в сегменті мікрокредитування – знизився на 0,66в.п.; середня ефективна ставка в євро знизилася у всіх сегментах на 0,01п.п. - 0,12п.п., за винятком сегмента кредитування на поповнення обігових коштів, вартість яких підвищилася на 0,03в.п.;

· станом на 31.07.2013 р. 63,6% позик юридичним особам приходились на національну валюту, 31,3% – на долар США, 4,5% – на євро, тоді як частка кредитів у російських рублях та інших валютах не перевищувала 1% від кредитного портфеля банків підприємствам (0,6% і 0,1% відповідно);

· середні максимальні суми кредитування, які банки готові були надати бізнесу, в залежності від виду позики, коливалися в діапазоні від 2,88 млн. гривень за кредитами на купівлю комерційного автотранспорту до 8,5 млн. гривень по кредитах на покупку комерційної нерухомості. Що стосується кількісних характеристик ринку, то в липні 2013 року обсяг кредитного портфеля юридичних осіб збільшився на 5,09 млрд. гривень (або 0,82%) до 628 188 млрд. гривень станом на 31.07.2013 р.

Олена Рудик, керівник департаменту по роботі з малим та середнім бізнесом Першого Українського Міжнародного Банку:

"Незначні коливання значень ефективних ставок, що спостерігалися в літній період, були точковими і не вплинули істотно на ринок в цілому. Ми дотримуємося думки, що в осінній період зазначений позитивний тренд збережеться. Зменшення значень ефективних ставок можливе як індивідуальний підхід для середніх клієнтів, що відрізняються більш структурованим і стійким бізнесом, якому властивий низький рівень ризиків. Ми не очікуємо восени різких коливань вартості фінансування корпоративних клієнтів. Проте вже зараз спостерігаються ситуації декларування банками низьких процентних ставок, що компенсуються за рахунок збільшення одноразової або введення щомісячної комісії. У зв’язку з чим, можна припустити можливий перерозподіл ціни між процентними ставками і комісійними платежами з метою привернення уваги клієнтів".

Повну версію дослідження читайте на порталі Просто Банкир
Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок