Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Разом бачиться більше - Комерсант Україна
27 серпня 2013
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

В банківську групу ПУМБ, створену в середині липня, увійшли два банки, п'ять страхових і одна інвестиційна компанія. Незважаючи на те що положення про ідентифікацію банківських груп Нацбанк прийняв ще рік тому, фінансові установи об'єднуватися не поспішають. До груп регулятор встановлює більш жорсткі вимоги. При цьому складна структура власності українських компаній і неможливість визначити кінцевого бенефіціара поки дозволяють власникам уникати санкцій з боку НБУ.

Вчора стало відомо про створення банківської групи ПУМБ, до якої увійшли ПУМБ, Банк Ренесанс Капітал, інвестиційна компанія "Тесера Капітал", страхові компанія "Аска", "Аско Донбас Північний", "Аска-Життя", "Іллічівська", страхове товариство "Іллічівське ". Відповідне рішення N501 комісія НБУ з питань нагляду та регулювання діяльності банків ухвалила 19 липня. Тепер ПУМБ буде щоквартально звітувати про фінансові результати роботи всієї групи: до кінця 2013 року звітність здійснюватиметься в тестовому режимі, а з 2014 року - на регулярній основі, повідомили "Комерсант" в банку.

Необхідність об'єднання в групу пов'язана з тим, що у 2011 році в законі "Про банки і банківську діяльність" вперше було передбачено здійснення нагляду на консолідованій основі. Нормативні документи, що регулюють процедуру реєстрації та звітності банківських груп, Нацбанк прийняв навесні 2012 року (постанови N134 і N254). "Після цього ми отримали можливість подавати документи до НБУ на реєстрацію банківської групи для виконання закону", - розповіли в прес-службі ПУМБ.

Відповідно до закону, банківська група може складатися з материнського банку, його українських та іноземних дочірніх або асоційованих фінансових установ. Крім того, банківською групою вважається дві чи більше фінансових установ, у яких банківська діяльність формує більше 50% загальних активів учасників групи за останні чотири звітних квартали.

Прийняті в 2011 році зміни - вимога нормативів Базеля. "Теоретично створення банківських груп дозволить регулятору поліпшити нагляд за банківськими установами: до груп встановлені більш жорсткі нормативи", - пояснив головний фінансовий аналітик рейтингового агентства "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран. Нацбанк зможе запобігти виведенню коштів з банку, обмеживши розмір фінансування, виданого пов'язаним структурам. "Крім того, це підвищить прозорість ринку: учасники будуть бачити, які компанії входять до групи, які у них є спільні проекти та які ризики вони несуть", - говорить член керуючого комітету GARP Вадим Березовик.

В Україні є кілька фінансових установ, що належать одному власнику. У них, як правило, входять банки, лізингові, факторингові, страхові компанії та компанії з управління активами. Наприклад, угорський OTP контролює в Україні ОТП Банк, КУА "ОТП Капітал", "ОТП Лізинг" і "ОТП Факторинг Україна". Однак реєструвати банківські групи власники активів не поспішають - НБУ затвердив регламент більше року тому, але поки про свою реєстрацію повідомила лише одна група. "Структура власності українських банків і фінансових компаній така, що визначити кінцевого бенефіціара досить складно, в результаті Нацбанк не може застосувати санкції до підконтрольних йому компаній", - пояснює Вадим Березовик.

Джерело: газета КоммерсантЪ Україна від 2 серпня 2013 р.
Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок