Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Держгарантії за кредитами дозволять підвищити інтерес банків до важливих проектів
17 червня 2013
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

– Олексію, дайте оцінку ініціативі Кабміну по запуску глобальної програми з кредитування під держгарантії.

— Випуск державою гарантій є елементом нарощування державного боргу, нарівні з прямим запозиченням на внутрішніх і зовнішніх ринках. В даний час співвідношення сумарного боргу держави до ВВП України є прийнятним, тому контрольований випуск держгарантій допоможе економіці без шкоди для фінансів країни.

Наскільки в принципі банкам цікава дана співпраця з владою?

— Оскільки держава розглядається банками як першокласний позичальник, отримання даних гарантій дозволить прийняти рішення по складних і масштабних інвестиційних проектах, ризик окупності за якими великий.

Вирішальним чинником для банку буде принципова зацікавленість у реалізації довгострокових проектів, а також наявність ресурсів необхідних для реалізації інвестиційних проектів. З останнім спостерігаються проблеми, так як практично всі ресурси, що залучаються як у гривні, так і в доларах є короткостроковими (з терміном до року), і не можуть бути використані для інвестиційного кредитування.

Під які ставки банки в нинішній ситуації зможуть кредитувати проекти під держгарантії?

Випуск держгарантій не приведе до істотного зниження процентних ставок, проте він може привернути увагу банків до фінансування складних інвестиційних проектів.

Величина процентних ставок за кредитами визначається вартістю пасивів і маржею (заробітком) банку. Оскільки маржа залежить від ризику угоди, то наявність держгарантії може знизити її на 1‑2% річних. Більш істотне зниження процентних ставок залежить від поведінки населення – головного джерела пасивів банківської системи

З яких причин банки сьогодні відмовляють у корпоративному кредитуванні?

— Приватні банки ніколи не відмовляться від кредитування платоспроможного позичальника незалежно від його форми власності. Наявність державних гарантій дозволить підняти інтерес до проектів, що реалізовуються держкомпаніями, а далі вирішальними факторами буде вартість кредиту, структура застави та додаткової прибутковості одержуваної банками. Де це поєднання буде краще, туди і будуть спрямовані банківські кошти.

Джерело: Maanimo.com

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок