Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Стовпи банківської галузі (Корреспондент)
18 грудня 2012
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Глобальні потрясіння на фінансових ринках України та світу поставили вітчизняні банки на межу виживання. Кореспондент і інвестиційна компанія Dragon Capital визначили 30 найбільш надійних установ банківського сектора.

Анастасія Туюкова, старший аналітик Dragon Capital, називає чотири основні групи, представлені у свіжому рейтингу: це держбанки, фінустанови з європейським капіталом, російські банки і майже половина списку – українські, які належать великим промисловим групам. На сукупну частку учасників рейтингу припадає 80% вітчизняного ринку депозитів. З кожних 10 грн., покладених на рахунок, 8 грн. клієнти довірили тридцятці банків, представлених в списку найбільш надійних.

Туюкова підходить до вибору банку з надзвичайною ретельністю. Її методологія і лягла в основу складання рейтингу. Перший критерій міцності – адекватність капіталу, тобто здатність банку за рахунок власних коштів покрити, наприклад, проблемні кредити. НБУ встановив мінімальний показник адекватності капіталу на рівні 10%.

"Чим вищий показник, тим краще", – пояснює Туюкова і додає, що ці дані завжди можна знайти в щоквартальному фінзвіті. Другий пункт – запас ліквідності. Цей показник включає в себе запас власних коштів – готівкові кошти, кореспондентські рахунки, інвестиції в держоблігації, які дозволяють фінустанові оперативно виконати свої найбільш ризикові зобов'язання.

Третя запорука надійності – наявність міцних материнських зарубіжних структур або грошових власників. Четвертий якір надійності – співвідношення виданих кредитів і обсягу залучених депозитів. Якщо перший показник значно перевищує другий, це не дуже добре для іміджу банку як надійного партнера. Про п'ятому пункту експерт говорить доволі лаконічно: як банк заробляє гроші. Туюкова радить дивитися, чи прибутковий банк, чи є у нього перегини в кредитуванні. Концентрація позикових коштів в одній галузі, наприклад в металургії або сільгоспбізнесі, створює залежність від коливання цін на світових ринках.

Майже половину списку найнадійніших банків України займають вітчизняні комерційні фінустанови. У нинішньому рейтингу їх 14 з 30 можливих.

ПУМБ зайняв позицію №15 у рейтингу Коррепондента "30 найбільш надійних установ банківського сектору".

Джерело: журнал "Корреспондент" №48 від 07.12.12.

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок