Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Тест-драйв інтернет-банкінгу ПУМБ online (Prostobank.ua)
25 жовтня 2012
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Огляд інтернет-банкінгу ПУМБ з'явився на нашому сайті ще в 2009 році. З тих пір банк повністю переробив свій онлайн-сервіс, і зараз ми розглянемо нову, більш досконалу, систему дистанційного обслуговування від банку ПУМБ.

Підключення

Знайомство з електронним каналом будь-якого банку доводиться починати зі звичайного офлайнового каналу. Я знайшов найближче відділення ПУМБу і відправився в нього зі стандартним набором документів: паспортом та копією довідки про присвоєння ІПН. Колись давно я був клієнтом банку, тому мені порекомендували варіант підключення за 40 грн. У цю суму увійшли також випуск карти VisaClassic і обслуговування за перший рік роботи.

Одним з перших приємних вражень стала відсутність паперової тяганини, яка зазвичай супроводжує процес оформлення договору в банку. Замість пачки паперу я отримав таблицю з тарифами і скретч-карту для першого входу.

Після цього почати знайомство з ПУМБ онлайн виявилося досить просто: необхідно було ввести логін та код зі скретч-картки, а потім встановити пароль для доступу до сервісу.

Про безпеку

Будь-який тест-драйв електронного банкінгу я розпочинаю описом заходів, зроблених банківськими розробниками для забезпечення належного рівня безпеки роботи в системі. На щастя, в ПУМБ online присутній стандартний набір засобів, а з іншого боку і, на жаль, нічого нового і оригінального я не побачив. А побачив я ось що: доступ до сервісу здійснюється по захищеному протоколу https; платіжні операції підтверджуються за допомогою одноразового пароля, який висилається в SMS-повідомленні на мобільний номер, вказаний при підключенні; для авторизації в банкінгу можна задіяти віртуальну клавіатуру.

Якщо налаштувати GSM-банкінг, то інформацію про всі транзакції можна відстежувати за SMS-повідомленнями, що надсилаються. Такий метод дозволить швидко реагувати в разі несанкціонованого доступу до ваших грошей.

Слід зазначити, що банк дає свої рекомендації з безпеки на веб-сторінці входу в банкінг, а також, більш детально, на окремій сторінці.

Можливості

Перелік можливостей ПУМБ онлайн достатньо об’ємний.

У розділі "Рахунки і карти" користувач може: переглядати списки рахунків і карток, а також операції по звичайних і карткових рахунках; формувати замовлення на відкриття нового рахунку та випуск нової картки; присвоювати власні назви рахункам і карткам; встановлювати добові ліміти по операціях з картами.

У розділі "Депозити": відкривати і закривати вклади, переглядати інформацію про діючі депозити; підбирати вклад за допомогою конструктора депозитів; створювати шаблони для регулярного поповнення діючих вкладів.

Розділ "Кредити" дозволяє користувачеві здійснювати такі операції: погашати борг, переглядати інформацію по кредиту; створювати шаблони регулярного погашення кредиту.

У розділі "Платежі та перекази" користувачі можуть: здійснювати платежі за довільними реквізитами, а також створювати шаблони платежів; оплачувати комунальні та інші послуги.

Крім перерахованого вище користувачі можуть управляти SMS-сповіщеннями про рухи по рахунках і листуватися зі співробітниками банку за допомогою форми зворотного зв'язку.

Інтерфейс

Інтерфейс ПУМБ онлайн інтуїтивно зрозумілий і достатньо простий:

У верхній частині сторінки розташована шапка з ПІБ користувача, номером гарячої лінії банку, а також функціями управління, в які входить перемикач тем оформлення, перемикач мов і кнопка закінчення сеансу. Зліва розташовано меню системи. Решту місця займає робоча область сервісу.

Рахунки та карти

Першим екраном, який бачить користувач після входу в ПУМБ online, є розділ "Мої продукти", в якому відображається список повідомлень від банку та перелік карткових рахунків.

На мій подив, у списку рахунків я виявив картку, відкриту мною в ПУМБі десять років тому.

При виборі одного з карткових рахунків доступні наступні функції: перегляд історії операцій, поповнення з іншого рахунку, скачування реквізитів у форматі AdobeReader (pdf), здійснення переказу за довільними реквізитами, зміна назви рахунку, замовлення нової карти, перегляд інформації про карту, пов'язаної з обраним рахунком. При виборі карти користувач може: заблокувати, перевипустити карту, змінити відображувану назву карти, заборонити чи дозволити операції в інтернеті, змінити денні ліміти за операціями з картою.

Депозити

ПУМБ онлайн пропонує два способи відкриття депозиту в режимі online.

Перший спосіб полягає у виборі депозитної програми за назвою з подальшим уточненням умов вкладу.

На жаль, усі мої спроби підбору внеску закінчувалися повідомленням "Жодна депозитна програма не відповідає умовам фільтрації". Ні моя сума, ні бажаний термін банк не влаштували.

Більш цікавим варіантом відкриття вкладу є використання депозитного конструктора. У цьому випадку, початковою точкою є не назва попередньо визначеної депозитної програми банку, а мої власні уподобання. На першому кроці вибирається валюта, на другому уточнюються умови. На третьому кроці задається рахунок, з якого буде списана сума вкладу, а також рахунок повернення та нарахування відсотків.

Платежі, оплата послуг

Базовою функцією будь-якого інтернет-банкінгу є створення платежу за заданими реквізитами. Однак поповнювати абонентський рахунок мобільного оператора за платіжними реквізитами не так зручно як за номером мобільного телефону, тому оплата послуг як функція інтернет-банкінгу стає для користувачів все більш бажаною і затребуваною опцією.

На даний момент в ПУМБ online доступний такий перелік послуг для Києва та області: Мобільний зв'язок: CDMAITK, FreshTEL, Life:), PEOPLEnet, TezGSM, TravelSim, Інтертелеком, Київстар, МТС-Україна.

Інтернет/Телебачення: IP.NET, Viasat TV, ВОЛЯ (Київ) Інтернет/Телебачення, Воля Дата Центр, Домашній телеком від Датагруп (інтернет), МТС - 3G Інтернет (Контракт), ЦИФРА Інтернет.

Комунальні послуги: ГІОЦ.

Товари: Oriflame.

Телефонія: Укртелеком Київська обл. (без Києва), Фарлеп Інвест Київ (телефонія).

Соціальні мережі / online ігри: Вконтакте, Одноклассники.

Для того щоб оплатити послугу, можна вибрати її зі списку послуг або переліку створених раніше шаблонів. Оскільки рахунок на мобільному телефоні я поповнюю регулярно, то я створив шаблон, а потім створив на його основі платіж. Отримавши код підтвердження в SMS-повідомленні, я ввів його у відповідне поле форми і завершив оплату послуги.

Додаткові можливості

До додаткових функцій банкінгу можна віднести можливість зміни оформлення. Цю функцію можна розглядати двояко: як ігровий елемент і як функцію захисту від фішингу: якщо ви увійшли в банкінг і побачили там не свою тему, варто придивитися уважніше - можливо ви перебуваєте не на справжньому сайті банку.

Крім того, мені сподобалася можливість створення меню швидкого доступу до функцій. Це меню розташовується у верхній частині основної колонки веб-сторінки і може містити посилання на шість найбільш часто використовуваних функцій.

Висновки

В цілому, ПУМБ online зручний у використанні і володіє повноцінним набором функцій. Порадували такі функції по роботі з рахунками як можливість установки денних лімітів та відключення-включення можливості оплати картою в мережі Інтернет. Відзначу також, що в розглянутому онлайн-банкінгу представлені цікаві можливості відкриття online-депозиту. Однак варіант вибору внеску за назвою програми не доопрацьовано з точки зору користувача інтерфейсу, тому мені не вдалося підібрати собі відповідну програму. Крім того, великим плюсом системи я вважаю можливість оплати в соціальних мережах. Слід розповісти і про недоліки: працюючи з системою я виявив зникнення Life:) зі списку мобільних операторів. Повернення цієї послуги відбулося тільки за кілька днів до закінчення роботи над цією публікацією. Крім цього, я зіткнувся з тим, що шаблони для оплати послуг не можна створювати, якщо на рахунку немає грошей. Припустимо, що я витратив усі кошти на рахунку. Що заважає мені при цьому працювати з онлайн-системою і створювати шаблони, які будуть використані пізніше? З моєї точки зору – нічого, але розробники дотримуються іншої думки. Ще одним мінусом я вважаю досить тривалі затримки з доставкою SMS-повідомлення з кодом підтвердження платіжної операції. Можливо, ця проблема проявляється тільки у користувачів Life:), а у решти мобільних операторів швидкість руху смс-повідомлень не викликає нарікань.

Автор: Андрій Астахов

Джерело: Портал «Простобанк»

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок