Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Кадровий резерв (ИнвестГазета)
09 червня 2012
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Банківська система змінює своє обличчя. Нові керівники, новий персонал і знову робота на результат повинні підштовхнути кредитування до активного розвитку

Минулий рік став одним з найбільш врожайних на нові призначення в банківській сфері. Місця колишніх топ-менеджерів зайняли нові люди. У числі найбільш гучних відставок – відхід з посади голови правління Ярослава Колесника («Форум»), Вадима Мороховського («Південний»), Петра Барона (VAB Банк), Анатолія Брезвіна (Укргазбанк), Сергія Мішта (Брокбізнесбанк), Дмитра Зінкова (ОТП Банк). Багато ротацій відбулося на рівні членів правлінь та наглядових рад банків: наприклад, нові «спостерігачі» з'явилися в російському Альфа-Банку (Україна), угорському ОТП Банку та польському Ідея Банку. Велика частина цих змін пов'язана з новими стратегіями фінустанов, які були прийняті після кризи. Змінювалися не тільки банківські працівники, що займають топові посади, але і інші співробітники. За даними порталу rabota.ua, за останній рік динаміка зростання кількості пропозицій від роботодавців у банківській сфері перевищувала середній показник по ринку праці.

ХТО КУДИ

Основні зміни відбувалися в банківському роздробі: одні фінустанови скорочували роботу з населенням (наприклад, шведські групи SEB і Swedbank), інші, навпаки, нарощували. Також мігрував персонал: в одних банках відбулося скорочення до 20% співробітників, в інших, навпаки, штат збільшився на 5-10%. «Тут і філіальна мережа, роздрібні продажі, роздрібні ризики, споживче кредитування, ведення роздрібних операцій, картковий бізнес, нові продукти. Якраз фахівці таких функціональних напрямків зараз є найбільш затребуваними», – пояснює тенденції зростання в ритейлі генеральний директор Hudson Олексій Юрченко. На думку експерта, корпоративний сегмент більш-менш усталився, в ньому немає такої великої динаміки, яку може привнести саме роздріб. Цей тренд підтверджує й аналітик порталу rabota.ua Ольга Войцехова. «У 2011 році банки все сміливіше відновлювали процес кредитування, відновлювали і розширювали мережу відділень і філій, виводили на ринок нові продукти», - резюмує пані Войцехова. За її словами, найбільший попит з боку роботодавців був зосереджений в напрямках роздрібного бізнесу та ризик-менеджменту.

«У зв'язку з активним розвитком бізнесу, зокрема з активним розвитком кредитування, у банку затребувані фахівці з продажу та обслуговування клієнтів. Для підтримки високого ступеня автоматизації операцій і процесів і подальшого їх підвищення нам необхідні IТ-спеціалісти, насамперед розробники, – розповідає заступник голови правління з управління персоналом ПУМБу Олена Дятлова. – Крім того, для аналізу та моделювання ринкових тенденцій необхідні фінансові аналітики».

Здавалося б, два протилежних напрямки – з одного боку, нарощування ризикового споживчого кредитування, з іншого, жорсткий контроль над можливими втратами – показують сьогоднішній тренд розвитку банківської галузі. Фінустанови не проти активно розвиватися, але при цьому хочуть бути впевненими, що в разі повторення кризи проблем з поверненням кредитів не буде. Ризик-менеджери сьогодні входять до числа найбільш затребуваних банківських фахівців, за останній рік ця вакансія у банках показала найбільшу динаміку. За словами партнера рекрутингової компанії Talent Advisors Олексія Комліченка, локальні гравці прагнуть залучити сильних «ризиковиків» або «кредитників», які зможуть впровадити систему роботи, прийняту в міжнародних банківських групах. Якщо раніше головним питанням для банків було зростання активів, то зараз переважає якість цих активів. Ще одна вакансія, яка потребувала кадрах, це фінансовий директор. Пан Комліченко зазначив, що за останні півроку не менше трьох банків з першої групи активно підшукували собі таких фахівців.

НА РЕЗУЛЬТАТ

У більшості банків зізнаються, що дві третини вакансій закриваються за допомогою внутрішніх співробітників. При подібному підході вдається досягти більшої віддачі від фахівця, оскільки такі співробітники спочатку введені в систему корпоративних цінностей компанії і апріорі лояльні до неї, залучені в командну роботу на результат.

В той же час найбільш затребувані топові вакансії нерідко доводиться, шукати і за межами фінустанови. Олексій Юрченко пояснює ця двома причинами. По-перше, під час кризи банки «скоротилися», зменшивши чисельність свого персоналу. Оскільки кожна людина є фахівцем у певній функціональній області, то великого кадрового резерву у банків на даний момент немає. З іншого боку, зараз вони не можуть собі дозволити експерименти. Більшість фінустанов надають перевагу готовому професіоналу, який зможе гарантовано пропонувати рішення. Тому при наборі персоналу превалює тренд запрошувати перевірених фахівців, що зарекомендували себе і мають досвід, максимально наближений до необхідного банку. Зростає здатність банків адаптуватися до нових умов, набирає обертів конкуренція у швидкості прийняття рішень. «Збільшилися вимоги до адаптивності, гнучкості і динамізму здобувачів, які сьогодні приходять у банківські установи. Якщо раніше ми говорили в першу чергу про експертизу, то зараз комбінуємо її зі швидкістю прийняття тих або інших рішень і здатністю адаптуватися до змін, економічної ситуації», – упевнені в Hudson. У компанії зізнаються, що багато фінустанов заявляли, що вони будуть будувати так званий «кредитний конвеєр», спрямований на максимальну оптимізацію швидкості прийняття рішень і максимальну автоматизацію.

Впоравшись з кризою, власники насамперед очікують від топ-менеджерів результатів. Цей пріоритет знову зайняв перше місце і в числі завдань лінійного персоналу. Якщо порівнювати нинішню ситуацію з докризовою, то ринок персоналу якісно змінився. Разом з тим змінилися принципи оцінки та відбору кандидатів. Як правило, претенденти розглядаються в прив'язці до завдань, заради вирішення яких наймається новий персонал. Сьогодні роботодавець більше цікавиться не тим, який вуз закінчив претендент і в яких банках працював раніше, а що конкретно він зробив на своїй позиції і за допомогою яких інструментів. Важливий не процес, а результат». У зв'язку зі збільшенням обсягу роботи на кожного співробітника вимоги до кандидатів збільшилися – банківські працівники стали більш універсальними.

Що ж стосується заробітної плати, то, за словами експертів, в банківській сфері відзначено невелике зростання. У зв'язку з обмеженнями Нацбанку на бонусну складову банкірів багато фінустанов підвищили оклади своїм співробітникам, що і стимулювало загальний ріст зарплат.

Автор: Олена Мошенець

Джерело: "ИнвестГазета. ТОП-100 рейтинг лучших компаний Украины", квітень 2012 р.

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок