Мобільний додаток
перейти перейти
Новини

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

7 млн безготівкових платежів у 2011 році здійснили клієнти ПУМБ і банків-партнерів
02 липня 2012
Отримати на e-mail {title} - банк ПУМБ

За підсумками 2011 року обсяг безготівкових операцій з використанням платіжних карт, емітованих ПУМБ і 32 банками-партнерами, які обслуговуються в Процесинговому центрі ПУМБ, виріс на 49% до 2,4 млрд грн, а кількість операцій збільшилася на 74,6%, до практично 7 млн. операцій.

Частка безготівкових платежів у загальному обсязі операцій за 2011 рік склала 5,3%, збільшившись на 9,5% у порівнянні з попереднім роком. Частка безготівкових платежів за проаналізованими картками за кордоном значно перевищила частку безготівкових операцій в Україні (73% і 3% відповідно).

У 2011 році ми спостерігаємо значне збільшення, як обсягу безготівкових платежів, так і їх кількості. Це обумовлено підвищенням культури користування картами, збільшенням кількості платіжних карт у населення, та значним ростом числа POS-терміналів в торгових мережах. Споживачі поступово звикають розплачуватися платіжною карткою навіть за невеликі покупки, про що говорить зниження середньої суми безготівкових операцій в 2011 р.: сума операцій на території Україні знизилася на 10% до 213 грн, а за кордоном - на 7% до 1262 грн.

В минулому році найбільш помітний приріст платежів на території України зафіксовано в продуктових магазинах і магазинах одягу та взуття (+82% і +44,5% відповідно). Ми побачили також більш ніж двократне зростання обсягів платежів за паливо на АЗС, при цьому зросла кількість операцій на АЗС (+80%), а середній чек виріс лише на 16%. Це говорить про те, що споживачі стали частіше розплачуватися платіжною карткою на АЗС.

Близько половини всього обсягу безготівкових операцій на території України здійснюється в продуктових супермаркетах і магазинах одягу та взуття, що обумовлено високою питомою вагою цих статей у витратах середнього українця. Ми також бачимо, що дольовий розподіл статей платежів прямо пропорційний поширенню POS-терміналів у точках продажів відповідних товарів і послуг.

Розмір середнього чека прямо пропорційний вартості певної категорії товарів і послуг. Так, середній чек за безготівковими покупками в продуктових магазинах становить 111 грн, в магазинах одягу та взуття − близько 800 грн, а в ювелірних салонах − близько 2800 грн. Середній чек за послуги автопрокату в Україні становить 2700 грн. Понад 2000 грн становить середній чек за авіаперельоти, і біля 2400 грн за туристичні послуги. Середній чек у книжкових магазинах склав 170 грн.

Перебуваючи за кордоном, українці воліють розплачуватися карткою за товари та послуги, при цьому структура платежів суттєво відрізняється від платежів усередині Україні (73% від всіх операцій по карті - безготівкові операції; решта - зняття готівки). Це пов'язано із зручністю користування платіжною карткою як засобом платежу (значним поширенням POS-терміналів в закордоном, економією на витратах на зняття готівки в закордонних банкоматах та відсутністю необхідності проводити обмін валют при оплаті картою). Витрати на покупку продуктів харчування в закордонних подорожах наших співвітчизників мінімальні, найбільший обсяг безготівкових покупок припадає на одяг і взуття, а також платежі за послуги готелів. Послуги автопрокату більш затребувані за кордоном, про що свідчить у 18 разів більша кількість операцій по даному виду послуг. Середній чек витрат на авіаперельоти склав 3000 грн, а середній чек в Duty Free магазині - 1000 грн. У 2011 році обсяг безготівкових платежів в магазинах Duty Free склав 23 млн грн., при цьому в закордонних магазинах Duty Free було витрачено 18 млн грн.

Практично половина безготівкових платежів за кордоном здійснена через покупки в Інтернет (48%), в той час як всередині країни шопінг в онлайн магазинах склав лише 13,5% усіх безготівкових платежів по аналізованих платіжним картам. При цьому середня сума покупки онлайн за кордоном становить близько 1100 грн, а в Україні - 187 грн. Всього за 2011 рік клієнти ПУМБ і банків-партнерів здійснили в мережі Інтернет більше 1200000 безготівкових операцій на суму близько 634 млн грн.

Повна версія звіту доступна за посиланням: Аналіз безготівкових платежів за 2011 р.

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - банк ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок