Мобільний додаток
перейти перейти
Новини

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

ПУМБ довіряють: обсяг коштів клієнтів збільшився на 11,7% за підсумками 2022 року
04 травня 2023
Отримати на e-mail {title} - банк ПУМБ

Попри війну, стабільність банківської системи було збережено. ПУМБ, як системно важливий банк України, жодного разу за рік війни не втратив операційну безперервність*. Платежі проходять, як завжди, у режимі 24/7. Також ПУМБ вживає постійних заходів для забезпечення роботи відділень в безперебійному режимі за умови відсутності загрози життю та здоров’ю працівників і клієнтів. Всі показники ліквідності ПУМБ вище нормативних значень, встановлених НБУ.

В результаті бойових дій, станом на 31 грудня 2022 року, банком призупинено діяльність або закрито 48 відділень,  зокрема 1 регіональний центр. Також списано основні засоби банку, в тому числі власні будівлі, балансовою вартістю 69,97 млн гривень та втрачені грошові кошти в сумі  88,90 млн гривень.

Не дивлячись на ці втрати, за 12 місяців 2022 року власний капітал банку склав 11,7 млрд грн. Активи ПУМБ склали 111,97 млрд грн проти 104,64 млрд у 2021 році. Зобов’язання банку - 100,27 млрд грн. Незважаючи на війну, обсяг клієнтських коштів за підсумками 2022 року збільшився на 11,7%: приріст коштів фізичних осіб склав 8,1%, а кошти корпоративних клієнтів зросли на 14,4%.

Чистий процентний дохід банку показав зростання (на +0,92 млрд грн) у 2022 році – 10,15 млрд грн проти 9,23 млрд грн у попередньому році. Чистий комісійний дохід за результатами 2022 року склав 2,02 млрд гривень, залишившись на рівні 2021 року. Прибуток до резервів і податків за 2022 рік склав 15,21 млрд грн. що на 3,55 млрд грн більше ніж у 2021 році. Отже, операційна ефективність банку за час війни не знизилась.

Однак, у зв’язку з втратами від війни клієнтів банку і тимчасовою неможливістю обслуговування ними частини зобов’язань, банк, виходячи з принципу обережності, зробив відрахування з заробленого доходу, сформувавши резерви під можливі кредитні втрати в сумі 10,34 млрд грн, що привело до збитку за результатами 2022 р. в сумі 398 млн грн. Цей збиток з запасом покривається прибутком 2021 р. в сумі 4,18 млрд грн, в результаті достатність капіталу, як і рік тому, суттєво краща за нормативне значення 19,32% в 2022 р., порівняно з 18,57% в 2021 р. (при нормативі 10%)

Банк має значний запас ліквідності. ПУМБ має високу питому вагу стабільних залишків на рахунках клієнтів. Також у період дії воєнного стану залишки на рахунках клієнтів збільшились, що є ознакою довіри клієнтів. Загалом, станом на кінець 2022 року показники ліквідності ПУМБ були вище нормативних значень, встановлених НБУ:

  • Коефіцієнт покриття ліквідністю (LCR) загалом по всім валютам – 249% при встановленому мінімальному рівні 100%.
  • Коефіцієнт покриття ліквідністю (LCR) в іноземних валютах – 328% при встановленому мінімальному рівні 100%.
  • Коефіцієнт чистого стабільного фінансування (NSFR) – 149% при встановленому мінімальному рівні не менше ніж 100% – з 1 квітня 2022 року.

«Банк має тривалу історію прибуткової діяльності та успішний досвід виходу зі збитків, що виникли в кризу 2008-2009 та 2014-2015 років, успішний досвід адаптування діяльності та кризового менеджменту в часи пандемії  COVID-19, а тепер і війни. Нашими пріоритетами у 2022 році були збереження бізнесу, клієнтів та команди, а також допомога українським захисникам і цивільним. За підсумками року ліквідність банку та достатність капіталу значно перевищує нормативи, встановлені регулятором. Наша бізнес-модель ефективна попри війну. Ми продовжуємо працювати над розвитком бізнесу та поліпшенням клієнтського досвіду. Щиро вдячні нашим клієнтам за довіру», – прокоментував Сергій Черненко, голова правління ПУМБ.

Для 2023 звітного року, за поточною оцінкою змін операційного середовища, ПУМБ прогнозує збереження структури балансу близької до наявної на звітну дату при зростанні валюти балансу внаслідок зростання корпоративного портфелю кредитів клієнтам та інвестицій у цінні папери, достатній (з деяким запасом) рівень ліквідності та зростання операційного доходу. Прогноз показників діяльності базується на припущеннях відносно стабілізації реального ВВП (без зростання), збереження рівня інфляції, подальшого послаблення обмінного курсу гривні до ключових валют, притоку ліквідності, помірному зростанні корпоративного портфелю кредитів клієнтам та портфелю кредитів фізичних осіб.

*Річна фінансова звітність розміщена на сайті.

 

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - банк ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок