Мобільний додаток
перейти перейти
Новини

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

В осінні місяці безготівкові розрахунки зросли на 44%
02 серпня 2012
Отримати на e-mail {title} - банк ПУМБ

ПУМБ публікує результати аналізу безготівкових платежів понад 1,5 млн. активних карт, що обслуговуються Процесинговим центром Банку за період вересень-листопад 2011 р.

За три осінні місяці 2011 року обсяг безготівкових операцій з використанням платіжних карт, емітованих ПУМБ та 33 банками партнерами, які обслуговуються в Процесинговому центрі ПУМБ, виріс на 44%, а кількість операцій збільшилася на 80% порівняно з аналогічним періодом минулого року, при цьому обсяг безготівкових операцій на території Україні виріс в 1,5 рази*.

«В осінні місяці ми побачили значний приріст безготівкових операцій, чому на наш погляд сприяло більш широке розповсюдження POS-терміналів в торгових мережах. З початку року частка безготівкових платежів у загальному обсязі операцій за платіжними картками зросла до 5,5% й продовжує зростати», - коментує Дмитро Крепак, заступник голови правління з роздрібного бізнесу ПУМБ.

Структура безготівкових платежів за вересень-листопаді 2011 року відображає осіннє зростання ділової активності. Споживачі більше проводять часу в кафе та ресторанах, що відображається в зростанні обсягів й кількості операцій. Восени менше купують туристичні путівки, однак, обсяги бронювання авіаквитків ростуть. Дещо знижуються обсяги купівель дорожніх чеків (travel cheques). Послуги автопрокату займають незначну частку в загальному обсязі послуг, але демонструють впевнене зростання: за осінні місяці обсяги операцій даної послуги зросли на 67%.

Зростають обсяги платежів у продуктових магазинах та супермаркетах, а поява осінніх колекцій одягу та взуття стимулює зростання витрат власників платіжних карт по даній статті. У порівнянні з літніми місяцями знижуються витрати на телекомунікаційні послуги. Восени серед витрат з'явилася стаття «Навчання».

З початком осені на 35% збільшилися обсяги операцій в аптеках, а платежі за медичні послуги зросли майже на 40% в порівнянні з літнім періодом. Індустрія краси надолужила продажі після спаду в літні місяці: ми спостерігаємо зростання попиту на косметичні товари і послуги салонів краси (+26% й +28% відповідно).

Близько половини безготівкових операцій здійснюється в продуктових супермаркетах, а також магазинах одягу та взуття. Це можна пояснити високою питомою вагою вартості цих статей в доході середнього українця, а також значним поширенням POS-терміналів у таких точках продажів. За даними НБУ, в третьому кварталі загальна кількість POS-терміналів подвоїлась, і на 1 жовтня на 2,7% перевищило максимальний для нашої країни рівень, зафіксованого 1 січня 2009 року. За даними НБУ на 1.10.2011 р. кількість POS-терміналів в Україні становить 87,6 тис. штук.

У структурі безготівкових платежів українських споживачів за межами території України переважають купівля одягу та взуття, різних товарів та послуг. За готельні послуги та авіаперельоти споживачі також воліють розраховуватися платіжною карткою. На кожен придбаний квиток, за нашими даними, припадає одна купівля в магазинах duty free. Платежі за такими статтями як ювелірні вироби, медичні послуги та автопрокат займають значно більшу частку в структурі безготівкових платежів українських споживачів за межами України, ніж в структурі безготівкових платежів усередині країни.

Скачати повну версію звіту

* 18 вересня 2006 ПАТ «Перший Український Міжнародний Банк» (ПУМБ) і його банки-партнери вивели на ринок спільний бренд «Радіус». На 1 квітня 2011 р. всеукраїнська об'єднана мережа «Радіус» об'єднує 33 банки-партнери та 2 308 банкоматів по всій території України, які обслуговуються Процесинговим центром ПУМБ. Проаналізовані дані по операціях понад 1,5 млн. активних карт МПС Visa International та MasterCard Worldwide, що обслуговуються Процесинговим центром ПУМБ.

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - банк ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок