Мобільний додаток
перейти перейти
Новини

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

У 2010 році ПУМБ показав рекордний для Банку прибуток - 54 млн. дол. США
27 липня 2012
Отримати на e-mail {title} - банк ПУМБ

Перший Український Міжнародний Банк сьогодні оголошує результати своєї роботи у 2010 році на основі міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ).

Фінансові результати

У 2010 році Перший Український Міжнародний банк показав найбільшій прибуток з моменту заснування - 54 млн. дол. США, який повністю перекриває від'ємний фінансовий результат кризового 2009 року.

За звітний період активи Банку зросли на 11,8 % та склали 2222,2 млн. дол. у порівнянні з 1987,3 млн. дол. США на кінець 2009 року. З прийняттям нової Кредитної політики ПУМБ відновив кредитування корпоративних і приватних клієнтів, однак темпи зростання кредитного портфеля залишалися невисокими в умовах високих кредитних ризиків у системі. Сукупний кредитний портфель збільшився на 0,5 % - до 1714,4 млн. дол. США, в основному за рахунок приросту корпоративного кредитного портфеля на 5,6 %, до 1293,4 млн. дол. США. Роздрібний кредитний портфель зменшився на 12,5 % - до 420,9 млн. дол. США, в основному за рахунок погашення якісного портфеля, переважаючого над приростом нових позик. Банк продовжив роботу з реструктуризації діючих проблемних клієнтських позик.

Сукупні зобов'язання ПУМБ у 2010 році збільшилися на 10,9 % - до 1787,4 млн. дол. США, в основному в результаті збільшення обсягів клієнтських коштів на 38,4 %. Обсяг коштів приватних клієнтів збільшився на 35,1 %, до 641,2 млн. дол. США; обсяг коштів корпоративних клієнтів збільшився на 44,5 %, до 364,6 млн. дол. США. Обсяг єврооблігацій і кредитів іноземних банків знизився на 28,1 % - до 402,6 млн. дол. США. Обсяг позик, отриманих від Національного банку України, знизився на 28,9 % - до 174,4 млн. дол. США. Таким чином, структура зобов'язань ПУМБ значно покращилася: частка клієнтських коштів у зобов'язаннях Банку з початку року збільшилася на 11,2 %, до 56,3 %, а показник відношення кредитного портфеля до клієнтських коштів покращився з 235 % до 170 %.

На початку 2010 року ПУМБ завершив реструктуризацію заборгованості перед закордонними кредиторами, створивши прецедент прозорого, послідовного та відповідного міжнародній практиці процесу на українському ринку і забезпечив оптимальний баланс інтересів кредиторів і позичальника.

У 2010 році ПУМБ почав процес об'єднання з Донгорбанком шляхом приєднання, отримавши на це згоду кредиторів. Також минулого року ПУМБ вперше виступив фінансовим радником в угоді з придбання Групою СКМ 100 % акцій АТ «Банк Ренесанс Капітал», здійснивши консультування і структурування угоди. Успішний досвід супроводу і структурування однією з перших локальних угод M&A стане гарною підмогою в подальшому розвитку послуг інвестиційного банкінгу ПУМБ.

ПУМБ свідомо рухається до міжнародних стандартів у веденні бізнесу: Банк зайняв 2-е місце серед українських банків з інформаційної прозорості, піднявшись на 8 позицій (Standard & Poor's). Крім того, ПУМБ вперше увійшов до числа 1000 найбільших банків світу за капіталом 1-го рівня за версією авторитетного журналу «The Banker».

«2010 рік для Першого Українського Міжнародного банку був роком створення базису для майбутнього зростання і отримання перших значних результатів, - коментує Костянтин Вайсман, Голова Правління ПУМБ. - Банк показав рекордний прибуток з моменту заснування і посів 6-е місце за прибутком серед всіх українських банків (235 млн. грн. - згідно НСБО), і забезпечив одні з найвищих на ринку показники рентабельності активів та капіталу ПУМБ (2,6 % і 13,4 % відповідно). У 2011 році ми будемо, в першу чергу, фокусуватися на потребах наших клієнтів і відповідати міжнародним стандартам якості. Одним з найближчих кроків у реалізації нашої амбітної стратегії зростання стане завершення об'єднання ПУМБ та Донгорбанку, яке дозволить нам використовувати синергії і збільшити прибуток за рахунок економії на масштабі. Об'єднаний банк має чітку мету - увійти до топ-5 українських фінінститутів з часткою ринку не менше 5 % до 2014 року».

Стратегія

З метою створення масштабної платформи для подальшого зростання, в 2010 році розпочато процес об'єднання фінансових активів Групи СКМ шляхом приєднання Донгорбанку до ПУМБ. План об'єднання банків схвалений Національним банком України і завершиться в 2011 році. Відповідно до затверджених цілей ПУМБ також перетворив організаційну структуру, переформатувавши, в першу чергу, вертикалі корпоративного та роздрібного бізнесу відповідно до нової сегментації клієнтів.

Фокусом ПУМБ на найближчі роки стане випереджальний розвиток роздрібного бізнесу, в якому ключовими сегментами є середній клас і заможні клієнти. Банк будує ефективну і низьковитратну модель дистрибуції зі стандартизованим продуктовим рядом для роботи з масовим сегментом, і планує подальший розвиток транзакційного, електронного та мобільного банкінгу. Найближчим часом ПУМБ буде розвивати беззаставне кредитування і кредитні карти, і працювати над розвитком іпотечного кредитування.

У корпоративному сегменті ПУМБ сфокусується на середньому (20-50 млн. дол. США) і великому (50-200 млн. дол. США) сегментах підприємств, а з 2012 року буде активно розвивати роботу з малим і середнім бізнесом. Впровадження нових продуктів, в першу чергу кеш-менеджменту, електронного банкінгу, факторингу, а також подальший розвиток документарних операцій, стане рушійною силою розвитку роботи з мега-компаніями (з оборотом більше 200 млн. дол. США).

Стратегія передбачає оптимізацію існуючих і розвиток нових напрямків інвестиційного бізнесу з метою підвищення частки комісійного, процентного і торгового доходу в загальному доході, і збільшення ринкової частки в сегменті інвестиційних послуг. У розробці знаходяться нові інвестиційні продукти і сервіси для заможних роздрібних і великих корпоративних клієнтів, а також розширення каналів збуту через перехресні продажі корпоративним та роздрібним клієнтам.

Фінансові результати Першого Українського Міжнародного банку складені відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності та перевірені аудиторами компанії PriceWaterhouseCoopers.

Довідка

ПУМБ входить до групи найбільших банків України і є універсальнім банком, діяльність якого зосереджена на комерційних, роздрібних та інвестиційно-банківських операціях. Банк заснований в 1991 році. Головний акціонер Банку - ТОВ «СКМ Фінанс» (89.87 % акціонерного капіталу). На даний  момент всеукраїнська регіональна мережа ПУМБ налічує 11 філій і 124 відділення.

У 2010 році ПУМБ увійшов до Рейтингу тисячі найбільших банків світу за версією журналу Тhe Ваnker, дебютувавши з 905-ої позиції. Банк є одним з лідерів з інформаційної прозорості серед українських банків згідно з результатами дослідження міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's, Агентства фінансових ініціатив та Проекту USAID «Розвиток ринків капіталу» за 2010 рік.

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - банк ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок