Мобільний додаток
перейти перейти
Новини

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

У другому кварталі 2011 р. обіг в мережі POS-терміналів ПУМБ виріс більш ніж в 2 рази
26 липня 2012
Отримати на e-mail {title} - банк ПУМБ

За останні 6 місяців цього року обсяг операцій з використанням платіжних карт, емітованих Першим Українським Міжнародним Банком (ПУМБ) і банками партнерами, які обслуговуються в Процесинговому центрі ПУМБ*, виріс на 42%, кількість операцій збільшилася на 23,5%. При цьому обіг в мережі POS-терміналів ПУМБ, четвертої за величиною в Україну, виріс більш ніж в 2 рази в другому кварталі. За результатами півріччя частка ринку ПУМБ за кількістю POS-терміналів сьогодні складає 6%, а по оборотам — 6,5%.

За даними НБУ, на 1 квітня в торгових точках Україна функціонувало 107 тис. терміналів, з них 80 тис. торгових і 27 тис. касових, які встановлені в 45 тис. торгових точок. Прийняте 29 червня Постанова Кабінету Міністрів України № 706, яка вносить зміни в іншу постанову уряду — № 833 від 15.06.2006 «Про затвердження порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування» передбачає санкції за відсутність у торгової точки терміналу для прийому до оплати платіжних карт . Це безумовно сприятиме поширенню POS-терміналів у малих торгових мережах та магазинах, від чого виграє в першу чергу клієнт. Велика частина підприємств, особливо великі мережеві торговці, встигли встановити термінали.

Переважно платіжні термінали встановлюють представники наступних сегментів бізнесу: торгові мережі, супермаркети, авто заправки, туристичний бізнес, страхові компанії, мережі ресторанів, готелі. Модель поведінки клієнтів ПУМБ добре характеризують тенденції в банківській системі в цілому. Зокрема, розраховуватися пластиковими картами в торгово-сервісних мережах воліють споживачі з рівнем доходу середній (від 500 дол. США щомісяця) і вище. Платоспроможному покупцеві зручно використовувати карту для покупок, минаючи зняття коштів у банкоматі, тим більше що проведення операції в терміналі для власника карти є безкоштовним.

У першому півріччі частка безготівкових платежів за платіжними картками ПУМБ склала близько 11%. В цілому в Україні, в більшості випадків власники пластикових карт використають їх для зняття заробітної плати — 93.5% операцій в торгових мережах сьогодні припадає на готівку. Такий невисокий показник безготівкових платежів характерний для країн, що розвиваються. За даними статистики у світі близько 80% транзакцій в торгових мережах відбувається за готівковий розрахунок і тільки 20% — це транзакції через POS-термінали. В економіках, що розвиваються, таких як Китай, Індія, це співвідношення 90% / 10%, в Росії 83% операцій відбувається за готівку, а одним з лідером за безготівковими розрахунками вважаються Сполучені Штати Америки, де тільки 40% операцій відбувається за готівкові грошові кошти.

«Ринок платіжних карт Україні рухається по шляху польського ринку і за нашими прогнозами наблизиться до його показниками до 2014 року, — коментує Дмитро Крепак, Заступник Голови Правління з роздрібного бізнесу ПУМБ. — За нашими оцінками, обсяг операцій в POS-терміналах в Україну буде продовжувати зростати і до кінця року досягне понад 2,5 млрд. дол. США. Саме зростаючі обсяги операцій, а не регуляторні норми будуть здебільшого стимулювати торговельно-сервісні мережі до встановлення POS-терміналів. У кризові роки приріст нових POS-терміналів сповільнився, хоча до 2008 року зростання становило приблизно 50% на рік. Цього року, за оцінками ПУМБ, приріст кількості нових POS-терміналів складе 25-30%, що говорить про відновлення ринку. Ми будемо активно розвивати цей напрямок і за найближчі кілька років розраховуємо збільшити нашу частку ринку удвічі — до 9,5% з обігу ».

* 18 вересня 2006 року ПАТ «Перший Український Міжнародний Банк» (ПУМБ) і його банки-партнери вивели на ринок спільний бренд «Радіус». На 1 квітня 2011 року всеукраїнська об'єднана мережа «Радіус» об'єднує 33 банки-партнера та 2 463 банкомати по всій території Україні. На кінець 2010 року ПУМБ і банки-партнери емітували 1 180 958 платіжних карток МПС Visa International та MasterCard Worldwide.

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - банк ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок