Мобільний додаток
перейти перейти
Народний банкір

Багато українців вважають, що банк – це складно. Переконайтеся у тому, що банк – це просто, зручно та доступно для кожного з проектом «Народний банкір» від ПУМБ!

Ми збираємо для Вас найактуальніші фінансові поради, відповідаємо на поширені запитання. Пояснюємо простими словами те, як ефективно розпоряджатися грошима та орієнтуватися на ринку фінансів. А також наводимо історії клієнтів, які можуть допомогти Вам у прийнятті рішень.

Чому варто відмовитись від кеша на користь картки?
05 лютого 2021
Отримати на e-mail {title}

Безготівкова оплата товарів та послуг все активніше входить в наше життя, а пандемія та карантинні обмеження пришвидшили зміни в платіжних звичках українців. І не дивно, адже безготівкові розрахунки мають багато переваг перед використанням паперових грошей та монет. Отже, давайте порівняємо.

За підсумками дев’яти місяців 2020 року сума безготівкових операцій становила 1550,1 млрд грн або 55,2% від суми усіх операцій з картками. Торік цей показник становив 49,7%*.

*За даними НБУ https://bank.gov.ua

Зручність і економія

З карткою просто сплачувати за онлайн-покупки, комунальні послуги, бронювати залізничні та авіаквитки, готелі тощо. Крім зручності, економії часу, наразі, це ще й зменшення витрат. Наприклад, розраховуючись готівкою через каси за житлово-комунальні послуги, квитки, доведеться додати чималу комісію, а при безготівкових розрахунках вона менша, відсутня або в деяких випадках ще і вартість товару/послуги може бути знижено.

Крім того, картка – це можливість зручних термінових переказів коштів батькам і дітям, друзям і знайомим у будь-який куточок України та за кордон. А в деяких банках це й дуже вигідно. Так, з карткою ПУМБ «всеКАРТА» в онлайн-банкінгу можна вільно робити перекази на картки будь-яких банків без комісії.

за даними НБУ, у січні – вересні 2020 року частка операцій в інтернеті зросла до майже 30% за сумою від усіх безготівкових операцій, здійснених з платіжними картками. Тогорічний показник – 27%*.

*За даними НБУ https://bank.gov.ua

Гігієна та безпека

Картка більш гігієнічна за кеш. Важливість цієї переваги стала особливо відчутна під час пандемії на Covid-19. Пластикова картка перебуває лише у ваших руках на відміну від купюр – зменшується ризик підхопити захворювання «брудних рук».


До того ж, сучасний пластик має кілька ступенів захисту інформації, а на зміну магнітній смузі прийшов чіп з безконтактною оплатою PayPass в Mastercard та PayWave у VISA. Тепер, щоб розплатитися, достатньо просто прикласти картку до POS-терміналу, не передаючи касирові.


Такі картки мають вищий (порівняно з попереднім поколінням) рівень захисту:

  • Їх неможливо підробити через унікальне шифрування чипа. Кожна транзакція має динамічний код, під час її проведення шахраям не вдасться змінити інформацію та й код не можна використати для підтвердження іншої транзакції.
  • POS-термінал проводить операцію тільки один раз і відразу відключається, що унеможливлює помилкове чи навмисне списання коштів.
  • На суми понад 500 грн – додатковий захист: обов'язкове введення ПІН-коду.

Журнал «Народний банкір» №15/2021

Якщо ви втратили пластик, його можна терміново заблокувати за телефоном гарячої лінії чи в онлайн-банкінгу. Потім звернутися до банку для перевипуску картки. Миттєву картку можна поновити за лічені хвилини, іменну буде виготовлено за декілька днів. Якщо ж у вас поцупили паперові гроші, то це, як правило, назавжди.

Облік та контроль

Картка дозволяє користуватися частиною грошей, постійно зберігаючи доступ до всієї суми. А також вчасно контролювати витрати за допомогою онлайн-банкінгу, Push-повідомлень у мобільному банкінгу на смартфоні, повідомлень у Viber або іншому месенджері. В онлайн-банкінгу ще є можливість вести домашню бухгалтерію.

Простота і швидкість

Картка – це не лише пластик. Її можна оцифрувати в мобільний гаманець Apple Pay або Google Pay у вашому смартфоні. Спочатку перевірте, чи підтримує ваш пристрій функцію NFC. Якщо підтримує, завантажте з маркетів додаток Google Pay чи Apple Pay і додайте платіжні картки.

Функція NFС – Near Field Communication – створена для обміну даними гаджета і платіжного терміналу на дистанції, що не перевищує 10 см. Для цього достатньо прикласти 2 апарати один до одного, виконати 1-2 нескладних дії (залежить від використовуваної системи розрахунку) – і безконтактна оплата за допомогою пристрою пройшла.

Усе це відбувається завдяки вбудованому чіпу NFC.

  • У новітніх моделях гаджетів він вбудований прямо в материнську плату, а в більш старі девайси їх можна додати за допомогою sim-карти, карти пам'яті або окремої мітки з таким модулем. Про те, чи підтримує конкретний мобільний гаджет технологію NFC, можна дізнатися з його характеристик.
  • Фізичний номер картки використовується тільки 1 раз при налаштуванні гаджета і потім ніде не зберігається. Він оцифровується й надалі використовується тільки зашифрований віртуальний номер.

Більш того, сьогодні вже можна розраховуватися іншими платіжним інструментами, крім смартфона – смарт-годинниками, брелоками, каблучками. Який девайс найзручніший – обираєте ви. Наприклад, платіжна каблучка Visa – звичайне тонке коло, всередині якого знаходиться програмований чіп NFC. При цьому зовні його зовсім не видно. На початку каблучка була спроектована для того, аби спростити життя спортсменів, а оскільки гаджет гарно себе зарекомендував, то його вирішили пустити у масове виробництво.

 

Кількість токенізованих (оцифрованих) карток, якими користувалися українці для здійснення операцій у вересні 2020 року, становила майже 3,4 млн од. Це на 50% більше, якщо порівнювати з січнем цього ж року*.

*За даними НБУ https://bank.gov.ua

Обирайте зручність та безпеку. Робіть прості та швидкі безготівкові та безконтактні розрахунки за товари чи послуги.

Переглянути весь випуск

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title}

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок