Мобільний додаток
перейти перейти
Народний банкір

Багато українців вважають, що банк – це складно. Переконайтеся у тому, що банк – це просто, зручно та доступно для кожного з проектом «Народний банкір» від ПУМБ!

Ми збираємо для Вас найактуальніші фінансові поради, відповідаємо на поширені запитання. Пояснюємо простими словами те, як ефективно розпоряджатися грошима та орієнтуватися на ринку фінансів. А також наводимо історії клієнтів, які можуть допомогти Вам у прийнятті рішень.

Олександр Мордерер: «Віддаю перевагу карткам – це безпечніше і зручніше»
04 лютого 2021
Отримати на e-mail {title}

«Заощаджувати можна за рахунок не дуже потрібних речей, інвестувати важливо у свій професійний розвиток», – впевнений один з найуспішніших і відомих фотографів України, володар багатьох галузевих нагород Олександр Мордерер. Заснована ним у 2006 році Mordererstudio – сьогодні одна з найбільших у нашій країні фотопродакшн-студій. На рахунку Олександра та його команди сотні проєктів. Звідки він зазвичай черпає енергію для роботи? Яким банківським продуктам віддає перевагу, з якими можливостями карток хоче познайомитися найближчим часом? Про це ми поцікавилися у самого Олександра.   

 – Розкажіть, будь ласка, про свій професійний шлях. Про що мріяли і чого досягли?

Вважаю, що мені дуже пощастило. Уже в 14 років я оголосив рідним, що буду фотографом і нічого більше мене не цікавить. Все почалося з фотоапарата Зміна 8М, який батьки мені подарували на дванадцятиріччя. До цього встиг позайматися в десятках можливих гуртках і спортивних секціях. Все кидав. Фотографію не кинув.

Перші роки захоплення спонсорували батьки: ще кілька камер, збільшувач, хімія, плівки. Але мої апетити росли, я горів складнішою і більш прогресивною технікою. Ходив по дитячих майданчиках, домовлявся з мамами-бабусями і фотографував дітей, що гралися там. Вночі проявляв плівку і друкував, а наступного дня приносив фотографії. Передоплат не брав, угода була такою: сподобається – купуєте. Завжди купували. Пам'ятаю, перші знімки коштували по 20 копійок. Потім спрацювало сарафанне радіо і клієнтів побільшало. Здобув освіту у технікуму за спеціальністю фототехніки, а потім у театральному інституті – за спеціальністю оператор кіно і телебачення.

Журнал «Народний банкір» №15/2021

Згодом дитячі майданчики, весілля і приватні фотосесії змінилися на журнали і рекламні проєкти. У мене з'явилася чудова команда: арт-директор, продюсер, асистенти. Разом ми зробили сотні проєктів, про які я в юності не міг і мріяти – тоді в країні фотобізнесу взагалі не було.

–  Що вас стимулює рухатись та змінюватись? Де знаходите натхнення та силу?

По життю я не дуже енергійна людина. Іноді жартую, що між проєктами перебуваю у режимі «stand by». Заряджаюсь роботою, адже енергія породжує енергію. Моє одне з улюблених відчуттів – легка втома після хорошої зйомки.

Наповнюють енергією і поїздки. З дитинства люблю туризм – з п'яти років ходив з батьками у походи на байдарках. Завдяки роботі теж багато поїздив: Аргентина, Бразилія, США, ПАР, ОАЕ, Туніс, Марокко і майже всі європейські країни. Останні 10 років улюблене заняття – поїздки на кемпері (автодім). Використовую його і для відпочинку, і для роботи. Коли знімали календарі для компаній ДТЕК і SCM, двічі по периметру об'їхали країну. Подорожі на кемпері дарують приголомшливі враження. Ти наче вдома: в звичному інтер'єрі з улюбленими речами, де все знайоме плюс улюблена кавова чашка на своєму місці. А ось прокидаєшся весь час з новим видом з вікна.

З поїздками по Європі зараз, зрозуміло, складності. Зате виявилося, що в Україні є величезна кількість цікавих місць, повз які завжди проїжджав: заповідники, каньйони, пороги, пляжі. У грудні планую проїхати маршрут по Закарпаттю з друзями, які почали організовувати кемперні тури.

Яка історія ваших взаємин з банком ПУМБ?

У 2012-ому задумався над депозитом. Пам'ятаю, що на той час мені підійшов депозит «Вільний» – привабили вигідні умови на валютні вклади. Гроші працювали, але їх можна було зняти у будь-який момент за необхідності. Трохи пізніше, крім особистого, відкрив у цьому ж банку і рахунок суб’єкта підприємницької діяльності СПД.

Ви створюєте з банком вже багато років новорічний настрій – корпоративний календар. В цьому році на конкурсі корпоративних медіа він отримав гран-прі. Які особливості проєкту? Як кожного року вдається створювати щось нове?

Журнал «Народний банкір» №15/2021

Так, ми вже 7 років знімаємо календар для ПУМБ – і раді цій можливості. Мені дуже імпонує підхід маркетингового відділу банку до цього проєкту. Ідеї ​​починають обговорюватися ще з весни. Я сам дивуюсь й радію, як продукти і послуги банку можуть обіграватися абсолютно по-різному: в різній стилістиці, з новими рішеннями. Це якраз те, що ми любимо робити.

Перший календар ми знімали за розробками рекламної агенції Tabasco. Чотири наступні – за ідеями арт-директора Mordererstudio Тетяни Рубльової. Два останніх  – з рекламною агенцією MullenLowe.

Наскільки важко працювати не з професійними моделями – зі співробітниками банку?

Те, що в календарі знімаються співробітники банку, – насправді величезний плюс. Вони дуже відповідально ставляться до знімального процесу, викладаються повністю. За всі роки ніхто ні разу не підвів. Гарно вживаються у нові для себе ролі.

Які продукти банку допомагають вам у вашій діяльності?

Користуюся картками та Інтернет-банкінгом ПУМБ Online. Це швидкі та прості розрахунки, миттєві перекази коштів, зручні за допомогою створення шаблонів оплати за послуги. Економія часу та зусиль. Кілька років тому взяв невеликий кредит, щоб зрозуміти, як це працює, і розпочати успішну кредитну історію.

Чи вважаєте нашу країну комфортною з точки зору легкості проведення фінансових операцій?

За моїми спостереженнями, в Україні банківські системи значно мобільніші, ніж у багатьох європейських країнах. У нашій країні можна відкрити депозит онлайн, вирішити майже будь-яке питання за допомогою техпідтримки віддалено і оплачувати покупки будь-якою карткою – і дебетовою, і кредитною. Це звично для нас, але рідкість в західних країнах.

- Ви – батько дорослих дітей. Як ви з ними говорили про гроші у дитинстві? Які фінансові навички розвивали?

Так, діти вже дорослі: доньці – 24 роки, синові – 19. Вже зараз бачу, що до фінансів у них здорове ставлення. З дитинства вони мали кишенькові гроші для розуміння того, що таке власний бюджет.

Є фрази щодо фінансової поведінки, які я люблю, і часто повторював дітям: «Потрібно не менше витрачати, а більше заробляти», «Береш чужі – віддаєш свої», «Багатий – той, у кого після всіх потрібних витрат залишаються гроші, а бідний – якому їх бракує». І неважливо, про які суми і який достаток йдеться. Дітям марно тільки говорити, як треба поводитись, необхідно показувати своїм прикладом, зокрема, щодо дій з фінансами. Зараз щодо новинок у банківських послугах я дізнаюся більше від доньки. Найближчим часом планую розібратися з кешбеком і технологією NFC (Near Field Communication).

 

Бліц-опитування Про фінанси

- Як вважаєте, на чому можна в житті заощаджувати, а на чому ні за яких обставин?

Ніколи не економив на фототехніці, адже від неї залежить якість моєї роботи – тепер навіть можна зробити невеличкий музей J  Заощаджувати можна на не дуже потрібних речах. Необхідно усвідомлено час від часу переглядати свій лист потреб.

– Ви віддаєте перевагу готівці чи пластиковій картці? Чому?

Звичайно, переважно користуюся карткою – це безпечніше, зручніше і практичніше.

– Чи користуєтесь мобільним банкінгом? Що вас приваблює в ньому?

Із задоволенням користуюся. Вражає, з якою легкістю проводяться платежі та перекази.

– Що ви можете порадити тим, хто тільки обирає банк для співпраці?

На мою думку, потрібно дивитися на репутацію і стабільність банку протягом багатьох років, а не ганятися за трохи більшими відсотками. І дивитися, який у банку календар. 

Журнал «Народний банкір» №15/2021

Фотографія – це і є моє життя: велика частина знайомств, спілкування, поїздок, радощів і тривог були пов'язані зі зйомками.

Коротка біографічна довідка

Олександр Мордерер − відомий український фотограф, засновник популярної в Україні та за її межами фотостудії Mordererstudio, володар премій «Фотограф року 2007» за версією журналу «EGO» та «Людина року 2008» у номінації «Творець ілюзій» за версією журналу DFoto.

Яскраві фотопроєкти: для компаній DTEK, SCM, Київстар, ПУМБ, Bose, Mazda, Lexus, Olvis; журналів Viva, Playboy, Elle,Cosmopolitan, Harper's Bazaar, Maxim.

Захоплення: фотографія, подорожі

Переглянути весь випуск

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title}

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок