Мобільний додаток
перейти перейти
Народний банкір

Багато українців вважають, що банк – це складно. Переконайтеся у тому, що банк – це просто, зручно та доступно для кожного з проектом «Народний банкір» від ПУМБ!

Ми збираємо для Вас найактуальніші фінансові поради, відповідаємо на поширені запитання. Пояснюємо простими словами те, як ефективно розпоряджатися грошима та орієнтуватися на ринку фінансів. А також наводимо історії клієнтів, які можуть допомогти Вам у прийнятті рішень.

ТОП-5 КОРИСНИХ І ШКІДЛИВИХ ФІНАНСОВИХ ЗВИЧОК
30 березня 2020
Отримати на e-mail {title}

Зазвичай при рівних доходах люди мають різну якість життя. На це впливає багато факторів, зокрема, звички.  На одному з перших місць серед них фінансові: корисні, які піднімають рівень доходів, і шкідливі, які можуть привести до фінансової прірви. Розглянемо, яких звичок краще позбутися, а які навпаки набути.

1. Облік

Гроші люблять рахунок і для того, щоб вам завжди на все вистачало, потрібно навчитися правильно поводитися з ними. Вміння співставляти свої доходи та витрати, вести їх облік стане в нагоді кожному.

Корисна звичка:  фіксувати у будь-який спосіб усі кошти, які до вас надійшли, і те, куди ви їх витратили. Форма не така важлива. Можна записувати на папері, вести табличку Excel у комп’ютері, скачати спеціальну програму для свого ґаджету (в Інтернеті існує багато безкоштовних варіантів).  Зручно також користуватися спеціальною програмою в онлайн-банкінгу, або у кінці місяця скористатися історією операцій свого онлайн-банкінгу та підвести баланс.

Шкідлива звичка: діставати гроші з «чарівної тумбочки», доки вони не закінчаться.
Якщо ви ніяк не можете привчити себе контролювати витрати, спробуйте перевести більшість своїх коштів на безготівковий розрахунок. Сплачуючи за допомогою карток або ґаджетів, ви мимоволі будете стежити за витратами. Після кожного розрахунку, за умови активації послуги, вам надходитиме повідомлення про списання грошей та баланс коштів на картці.


Журнал «Народний банкір» №13/2020

2. Вибір мети

Без чітких орієнтирів складно побудувати прийнятний життєвий план і вибрати відповідні фінансові та інші інструменти. Тому потрібна мета. Вона дозволяє усвідомити бажання, визначити мрії і потреби в чітких координатах: що я хочу, коли мені це потрібно, скільки це коштує.

Корисна звичка: крім контролю над грошовими потоками, має сенс планувати особисті фінанси на майбутнє. Варто не тільки щомісяця відкладати не менше 10% доходів на формування «подушки безпеки», а й періодично переглядати свої активи. Рухоме і нерухоме майно, інвестиції, заощадження тощо повинні знаходитися під постійним контролем.  Наприклад, якщо у вас є майно під здачу в оренду, то  варто прорахувати, скільки йде на модернізацію житла, податки, непередбачувані витрати, враховувати старіння житлового фонду тощо. Можливо, депозит буде більш спокійним і кращим варіантом. І, навпаки, якщо є достатньо заощаджень, то є шанс спробувати нові форми інвестування – вкласти в нерухомість, ОВДП чи щось інше.

Шкідлива звичка: розмірковувати, що «гроші знецінюються, тож накопичувати, відмовляючись від чогось сьогодні, – не варто».  Це – підсвідомий шлях до бідності. Такі думки заважають йти вперед і більше заробляти.
Потрібно ментально привчати себе до більшого доходу, регулярно і усвідомлено працювати над підвищенням кількості грошей, які приходять у ваше життя. Перестати задовольнятися малим і прагнути до більшого.


Журнал «Народний банкір» №13/2020

3. Позичання

Головний принцип при оформленні кредиту – не нашкодити. Позика не повинна бути спонтанною, як кажуть – «з цією думкою потрібно переспати».

Корисна звичка: користуватися заробленими грошима. Але у житті бувають різні ситуації і кредит – не вирок, якщо правильно розраховувати свої можливості щодо його погашення. Так, наприклад, на деяких кредитних картках існує пільговий період при оплаті покупок. І якщо його дотримуватись, то відсоток за користування грошима не прийдеться сплачувати. Якщо житло, куплене в кредит, в результаті буде дешевшим, ніж орендована квартира, то звичайно, краще мати борг і вчасно за ним розраховуватись. Головне – усвідомленість щодо своїх дій.

Шкідлива звичка: спонтанні покупки без попередньої сплати обов’язкових платежів. Споживчі кредити  — провокатори для емоційної покупки того, що може й не дуже-то потрібно. Часто купується, наприклад, якийсь дорогий ґаджет для «статусу», за який переплачується за кредитом, а   у здоровому харчуванні доводиться собі відмовляти.   
Пам’ятайте, що спочатку варто заплатити щомісячні обов’язкові платежі – комунальні послуги, навчання, мобільний зв'язок та Інтернет і т. д., а тоді тільки можна думати про позику. До речі, звичка постійно розраховувати лише на запозичені кошти — це шлях до фінансової залежності.


Журнал «Народний банкір» №13/2020

4. Оцінювання

Усім знайома формула «час – це гроші». Оцінюйте свою працю гідно і не витрачайте кошти під впливом емоцій.

Корисна звичка: цінувати варто не просто час, а ту працю, яку ви робите за цей час. Не продавайте своє життя за безцінь. Купуючи якусь чергову дрібничку, порахуйте, скільки свого робочого часу ви затратили на її придбання, чи так вона потрібна і варта того. Можливо, краще витратити час на спілкування з рідними, хобі, активний відпочинок, а не на заробіток на цю дрібничку. Порахувавши вартість свого часу, вам більше не захочеться розкидатися ні часом, ні грошима.

Шкідлива звичка: мати оманливу картину витрат часу.  Здавалося б, складати список покупок, це – зайва турбота. Насправді, такий похід в магазин зекономить час та кошти. Вчасно проглядаючи дати свят і купуючи подарунки заздалегідь, ви зекономите не тільки гроші, але й не придбаєте щось схоплене нашвидкуруч. Завдяки акціям у великих торгових мережах, можна суттєво економити, але знову-таки з розумом. Хапати усе, що дешевше – це не цінувати свій час та кошти. Про акційні товари магазини, як правило попереджують заздалегідь – рекламні буклети, SMS-розсилки, повідомлення на сайтах. Якщо перед походом у магазин, скласти список цих товарів, то є можливість зробити значні закупи дійсно того, що потрібно, а не того, що просто дешеве.


Журнал «Народний банкір» №13/2020

 5. Навчання

Гроші вимагають поваги та вміння з ними поводитися, кожному варто періодично підвищувати рівень своєї фінансової культури: читати відповідні книги, проходити навчальні курси, знайти собі фінансового наставника.

Корисна звичка: шукати можливість отримати кошти завдяки знанням. Наприклад, якщо ви платите податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), то частину сплаченого можна повернути, звернувшись до податкової. Це можливо за умови, якщо ви вчилися або вчили своїх дітей, оплачували медичні витрати або страхові поліси, купували першу нерухомість і т. д.

Шкідлива звичка:користуватися одними й тими ж інструментами, не переглядаючи їх. Наприклад, колись ви знали, що варто вкладати заощадження у валюту, проте не всім і не завжди потрібно це робити зараз. Багато хто втратив кошти на покупці валюти минулого року, не очікуючи падіння курсу.  Якщо ж ви плануєте освіту за кордоном, туристичні поїздки і т.п., то має сенс купувати певну валюту не за один раз, в надії вгадати вигідний курс, а робити такі покупки регулярно, усереднюючи та згладжуючи коливання курсу. 

Переглянути весь випуск

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title}

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок