Мобільний додаток
перейти перейти
Народний банкір

Багато українців вважають, що банк – це складно. Переконайтеся у тому, що банк – це просто, зручно та доступно для кожного з проектом «Народний банкір» від ПУМБ!

Ми збираємо для Вас найактуальніші фінансові поради, відповідаємо на поширені запитання. Пояснюємо простими словами те, як ефективно розпоряджатися грошима та орієнтуватися на ринку фінансів. А також наводимо історії клієнтів, які можуть допомогти Вам у прийнятті рішень.

Уважність на варті фінансової свободи
13 вересня 2019
Отримати на e-mail {title}

Уважність на варті фінансової свободи

Відчуття фінансової свободи, постійна доступність коштів, можливість розрахуватися карткою без додаткових складнощів вже стали звичними елементами нашого життя завдяки високому рівню сучасного банкінгу. Інший бік прогресу – ці ж можливості намагаються використовувати в своїй цілях і шахраї. Розберемося, як уникнути небажаних наслідків.

На щастя, багато користувачів карток вже обізнані щодо методів примітивного шахрайства та способів захисту від них. Та на жаль, як свідчить статистика, аферистам і надалі вдається красти гроші з карток. За даними Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем «ЄМА», збиток, який завдали кібер-злодії в 2018 році, перевищує 25 млн грн. З них вдалося повернути тільки 16 млн. Шахраї можуть використати телефон, Інтернет, банкомати для отримання ваших особистих даних, а відповідно – контролю над карткою. Арсенал методів, які технічно вдосконалюються, зростає. Розглянемо їх детально, бо попереджений – значить озброєний!

Спершу перевіримо, чи кожен власник картки знає перше правило, які її дані в жодному разі не можна повідомляти нікому:

  • термін дії;
  • PIN-код;
  • CVV-код (3 цифри на зворотному боці);
  • будь-які логіни та паролі, зокрема для входу до інтернет- та мобільного банкінгу;
  • коди (паролі-підтвердження) та іншу інформацію з SMS-повідомлень від банку;

Для того, щоб дізнатися особисті дані, шахраї можуть представлятися особами, що викликають довіру (наприклад, співробітником банку). Будьте впевнені, співробітник банку не вимагатиме ці дані. Якщо по телефону, у SMS-повідомленні, електронному листі чи месенджері вас просять повідомити карткові дані, значить це точно спроба шахрайства. Припиняйте розмову або не відповідайте на підозрілі повідомлення. Зазвичай вони приблизно з таким текстом: «Vasha kartka bude zablokovana bankom. Terminovo proidit autorizaciu abo zatelefonuite ...». Номер, з якого надходить повідомлення, інший, ніж той, на який надходять SMS щодо ваших банківських транзакцій. Зберігайте спокій, і навіть якщо отримуєте інформацію про можливе блокування картки, перевіряйте це за номером гарячої лінії банку або у відділенні, не телефонуйте на сумнівні номери!

Телефон

Як ми знаємо, особистий номер телефону пов’язаний з нашим рахунком, і на цей номер банк висилає всю інформацію щодо транзакцій по картці. Іноді телефон є логіном для входу в особистий кабінет. Зловмисники отримують контроль над телефонним номером, замовляючи послугу віддаленого переоформлення SIM-карти. Для цього їм достатньо зателефонувати на ваш номер кілька разів, начебто помилково, а для переоформлення сімки повідомити мобільному оператору інформацію про останні дзвінки. Аналогічні ризики виникають, якщо у вас вкрали телефон і він не захищений паролем. Крім того, свідченням про злочинні наміри шахраїв можуть бути поповнення вашого рахунку невідомими особами.

 


Журнал «Народний банкір» №11/2019

Як захиститися?

  •  Найкращий спосіб – звернутися до оператора і відключити можливість віддаленого перевипуску SIM-карти, прив’язати фінансовий номер телефону до вашого паспорту. 
  • Завантажте програму мобільного оператора щодо контролю стану номеру телефону.
  • Якщо вам надходять підозрілі дзвінки з незнайомих номерів, або ви помічаєте відсутність мобільного покриття в звичайному для вас місці перебування, відразу звертайтеся в банк і блокуйте картку. 
  • Не використовуйте фінансовий номер телефону як логін доступу до інтернет-банкінгу.

Розрахунки через Інтернет

Простота та швидкість розрахунків через Інтернет робить життя зручним та економить час. Але це і спрощує можливість скористатися вашою карткою зловмисникам. Для розрахунку в Інтернеті чи переказу грошей на іншу картку аферисту достатньо знати номер карти, термін дії та CVV-код. Оскільки ви можете контролювати ліміт Інтернет-розрахунків через особистий кабінет, краще підвищувати ліміт щоразу, коли ви бажаєте здійснити розрахунок. Звичайно, це потребує додаткових зусиль, але ж, коли йдеться про збереження ваших грошей, то вони виправдані. Купуючи товари в мережі Інтернет, є ризик натрапити на недобросовісних продавців. Цього не повинно трапитися, якщо купувати тільки у великих надійних мережах, і бути обережними при купівлі товарів з обов’язковою передоплатою.

Як захиститися?

  •  Блокуйте та розблоковуйте дозвіл на Інтернет-операції та змінюйте ліміт, коли вам це потрібно. 
  • Уникайте користування незнайомими платіжними сервісами.
  • Використовуйте для розрахунку в мережі інтернет окрему картку. 
  • Підключіть SMS-банкінг. Помітивши незрозумілу активність на картці через SMS-повідомлення, одразу блокуйте карту та операції в мережі Інтернет, зателефонувавши в банк на гарячу лінію або самостійно в Інтернет-банкінгу. 
  • Якщо купуєте у незнайомого продавця, обирайте тільки варіант оплати після отримання товару.
  • Включіть протокол безпеки 3D Secure для додаткового захисту операцій.

Банкомати

Знімаючи готівку в банкоматах, є ризик зіткнутися з накладною клавіатурою або скімінговими пристроями для зчитування даних з магнітної стрічки. Щоб убезпечитись від шахрайства, перевіряйте клавіатуру та картоприймач на відсутність зайвих пристроїв, прикривайте рукою клавіатуру при введенні PIN-коду та користуйтеся лише перевіреними банкоматами, встановленими у безпечних місцях (наприклад, у відділеннях банків, людних місцях, великих ТРЦ та офісах).


Журнал «Народний банкір» №11/2019

 

Хмарні сервіси та соцмережі

З кожним днем набирає обертів ще один небезпечний вид шахрайства – крадіжки особистої інформації з хмарних сервісів. Для зручності іноді ми зберігаємо в галереї телефону та хмарних сервісах знімки особистих документів і навіть платіжних карток. Іноді пересилаємо такі знімки поштою. Не варто цього робити! Принаймні, видаляйте такі листи одразу. Сучасні кібер-злодії можуть зламати особисті акаунти до сервісів Google, соцмереж, поштових скриньок, а паспортні дані використати, зокрема, для оформлення кредиту.

Як захиститися?

  • Не зберігайте на Google-диску особисті дані, копії документів.
  • Встановіть подвійну авторизацію електронної пошти та месенджерів (окрім логіну та паролю потрібно вводити код).
  • Раз на рік змінюйте паролі до власних акаунтів у сервісах, соцмережах, поштових скриньках. Пароль має бути складним.

Фінансово вільний той, хто дбає про безпеку!

Переглянути весь випуск

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title}

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок