Мобільний додаток
перейти перейти
Народний банкір

Багато українців вважають, що банк – це складно. Переконайтеся у тому, що банк – це просто, зручно та доступно для кожного з проектом «Народний банкір» від ПУМБ!

Ми збираємо для Вас найактуальніші фінансові поради, відповідаємо на поширені запитання. Пояснюємо простими словами те, як ефективно розпоряджатися грошима та орієнтуватися на ринку фінансів. А також наводимо історії клієнтів, які можуть допомогти Вам у прийнятті рішень.

Муса Магомедов: «Надійність банку перевіряється в скрутні часи»
08 квітня 2019
Отримати на e-mail {title}

Муса Магомедов: «Надійність банку перевіряється в скрутні часи»

Авдіївський коксохімічний завод — одне з найбільших коксохімічних підприємств Європи — під час активної фази бойових дій регулярно піддавався обстрілу, зазнавав збитків і втрат, був змушений призупиняти роботу через пошкодження в результаті військових атак. Сьогодні, незважаючи на всі складнощі, підприємство працює на повну потужність і забезпечує Україну якісною коксовою та хімічною продукцією, а своїх співробітників у кількості майже 4000  — стабільною роботою та гідними умовами праці. 
В інтерв’ю «Народному банкіру» генеральний директор підприємства Муса Магомедов розповідає, як відновлювали завод та місто і як допомагає працювати підприємству надійний банк.

​Муса Магомедов 
Біографічна довідка

Здобув три вищі освіти: у Донецькому інституті радянської торгівлі (університеті економіки та торгівлі), Міжнародному інституті менеджменту в Києві, Національному технічному університеті «Харківській політехнічний інститут».
Має 16-річний досвід роботи на керівних посадах, серед яких — посада генерального директора підприємства «Запоріжкокс». 
У 2011 році став лауреатом загальнонаціональної програми «Людина року» в номінації «Промисловець року».
З 2012 року — генеральний директор Авдіївського коксохімічного заводу Групи Метінвест.
Захоплення: екстремальні види спорту.

Відродження заводу після активної фази бойових дій — це, без перебільшення, подвиг і керівництва, і всього колективу. Але без своєчасної фінансової підтримки досягти швидких результатів було б значно важче. Як   банк  сприяв роботі підприємства?

Дійсно, для того щоб люди могли продовжувати працювати у важких умовах, фінансова складова вкрай важлива. Ми забезпечували людей продуктами харчування і всім необхідним, вчасно платили зарплату. Не згуртувавшись, ми б точно не вижили. Ми постійно відчували підтримку Групи Метінвест. Найголовніше, ми розуміли: нас не залишили, не зрадили. Завдяки цьому ми зберегли колектив. Бо що таке завод без колективу? Купа металу.

Години, коли у нас не працювали банкомати, можна перерахувати на пальцях.  Поодинокі  випадки затримки зарплати ,які виникали у разі непереборних обставин, тривали лише кілька днів. Добре пам'ятаю, як броньовані машини ПУМБ з зарплатою для наших робітників перечікували, доки закінчиться обстріл, щоб  здійснити поповнення  банкоматів. Важливе завдання фінансової установи — навіть в складних надзвичайних умовах бути разом зі своїм клієнтом, піклуватися про нього. І ПУМБ з ним впорався.

Які переваги обслуговування ваших співробітників в рамках зарплатного проекту ПУМБ?

Зарплатний пакет послуг передбачає платіжну картку, на яку нараховується зарплата, особистий рахунок, а також SMS-банкінг, інтернет-банкінг та інші сервіси. На території заводу розташоване міні-відділення ПУМБ, у якому обслуговуються співробітники, а також функціонують п'ять банкоматів.

Серед переваг, перш за все, зручність для людей. Адже фахівець банку постійно поруч, не треба витрачати час, кудись їздити. А готівку можна в будь-який час отримати в банкоматі. Незважаючи на те, що сьогодні майже всюди можна розраховуватися карткою, дехто все ж віддає перевагу готівковим коштам. Оскільки і завод, і банкомати працюють цілодобово, сам я за необхідності знімаю гроші з картки уночі, гарантовано без черг! (Сміється).

Втім, передові банківські технології у нас теж опановують, особливо молодь. Часто бачу, як  молоді працівники користуються електронними гаманцями Apple Pay та Google Pay, інтернет-банкінгом «ПУМБ Online» та мобільним банкінгом.

Соціальна відповідальність — серед основних цінностей вашого бізнесу. Так, силами заводського колективу була повністю відроджена Авдіївка. Які ще чинники допомогли швидко відбудувати місто?

Насамперед, допомогли надані нам особливі повноваження. Спочатку всі роботи фінансувалися тільки Групою Метінвест. Були істотно спрощені процедури, фінансування забезпечувалося вчасно та в повному обсязі. Завдяки цьому вдалося багато зробити, особливо тоді, коли в місті залишалися тільки ми та військові. У постраждалій від обстрілів Авдіївці були відновлені багатоповерхівки, приватні будинки, вся інфраструктура, соціальні об'єкти; відремонтовані лікарня, дитячі садки, школи; в оселі проведено тепло. За підтримки спеціалістів холдингу ДТЕК відремонтовано лінії електропередач. Своєчасно запущена ушкоджена каналізаційна мережа, що врятувало місто від епідемії. Все це, повторюю, робилося спільними зусиллями. Люди не махнули рукою, натомість сказали: «Це — наше місто». І об'єдналися!

Ви виросли у великій дружній родині, вам знайоме почуття відповідальності перед близькими. Яким інструментам банку довіряєте підтримку сімейного добробуту?

Передусім, активно користуємося платіжними картками, без яких вже не уявляємо життя ні я, ні мама, ні дружина. Охоче ​​кладу вільні кошти на депозит — і не думаю про інфляцію. Найулюбленіший сервіс — інтернет-банкінг, мій особистий щоденний фінансовий інструмент! Він зручний і простий, економить час і зусилля. Нещодавно мені навіть запропонували у подарунок особливу металокерамічну картку. Коли поцікавився, за які то заслуги, отримав відповідь: я дуже давно співпрацюю з банком, почесний клієнт і за кількістю транзакцій входжу до числа найбільш активних користувачів інтернет-банкінгу.

Чи навчаєте ви своїх дітей фінансової грамотності? Які основні принципи прищеплюєте їм?

Синові 18 років, він вчиться на фінансиста. Коли запитую: «Дати тобі грошей?», у відповідь чую: «Тату, не треба». Зі старшою донькою складніше — у неї повсякчас якісь проекти, «плани захоплення світу». (Сміється). Ми з нею обговорюємо ідеї, можливість і необхідність їх реалізації, цінність результату.

Головний принцип у вихованні: допомогти дітям усвідомити, що таке гроші та як тяжко вони дістаються. Розповідати, яку кількість годин потрібно пропрацювати, щоб заробити певну суму. Вчити бути поміркованими у споживанні. Адже є багато речей, які реальної цінності не мають, проте нам постійно намагаються їх продати за допомогою реклами. Діти мають чітко розрізняти, що  має справжню цінність в житті, а що ні.

Коли почалася історія ваших взаємин з ПУМБ?

Дуже давно. Я клієнт ПУМБ з моменту заснування банку — це 1991 рік. Перший продукт банку, яким користувалась компанія, в якій я працював, був факторинг. А на моєму першому особистому рахунку досі лежить близько 60 доларів. Я ці гроші не знімаю, нехай зберігаються як пам'ять про перший внесок. (Сміється).

За якими критеріями ви обираєте банк? Що для вас свідчить про його надійність?

У стабільні часи працювати можна з будь-яким банком. Наскільки банк надійний у дійсності та як ефективно веде бізнес, стає зрозуміло тільки за часів негараздів та криз — взяти хоча б 2008, 2014, 2015 роки. Також важлива, кількість підприємств, які обслуговує банк. До якої групи компаній він належить. Це визначає його стійкість, і тут ПУМБ — один з лідерів. А ще вважаю за доцільне довіряти банківським рейтингам, які регулярно складають авторитетні українські та західні рейтингові агентства.

Що ви можете порадити тим, хто тільки збирається працювати з банком? На що слід звертати увагу?

Перше — на інновації. ПУМБ вже з першого дня нашої співпраці пропонував продукти, які відповідали сучасним вимогам бізнесу.

Друге — на зручність. Елементарні речі: щоб в межах досяжності були комфортні відділення, певна кількість справних банкоматів. Надійний банк завжди має бути поруч зі своїм клієнтом.

Третє — на історію. В тому числі,  як банк впорався з кризами.

Нарешті — на сервіс. Суб'єктивний момент, але в ПУМБ мені завжди подобалася якість обслуговування на всіх рівнях.

У подорожах виникали які-небудь курйозні ситуації з оплатою?

В Європі я не пам'ятаю, щоб де-небудь виникали якісь складнощі. Одного разу в Непалі, коли ми намагалися піднятися на Еверест і вже досягли висоти понад 5000 м, мене зовсім здолала гірська хвороба, так що вже й вниз спуститися не мав сил. Ми вирішили викликати гелікоптер. Готівки бракувало, всі гроші — на картках. Гелікоптер відмовився нас зняти з гори, бо безготівковий розрахунок не передбачений. Довелося все-таки спускатися пішки. Від поганого самопочуття допомогли модні таблетки, які знайшлися в японських туристів... Моя порада: якщо у вас екстремальна поїздка, завжди тримайте з собою кеш.

Для розрахунків за кордоном для вас зручніша платіжна чи кредитна картка?

Користуюся платіжними. Хоча я знаю, що є вигідні кредитні карти спеціально для мандрівників, з корисними функціями. Тут, мабуть, відіграє роль мій принцип: витрачати стільки, скільки заробив.

Як часто ви купуєте онлайн? Що купувати в інтернеті не рекомендуєте?

У мене часу на це майже немає. Є сім'я, яка допомагає витрачати гроші. (Сміється). Домашні регулярно купують щось онлайн. А такі речі, як бронювання готелю, покупка квитків на літак чи потяг, — давно вже стали звичними для нас.

Що б я не купував онлайн — це, напевно, меблі: ліжко, крісла, стільці — ви маєте переконатися у їх зручності. І ще: обов’язково купуйте лише на тих сайтах, в яких ви впевнені.

Можливо, у вашому житті була незвичайна ситуація, коли вас виручила якась банківська послуга?

Під час нашої з дружиною першої подорожі за кордон гроші на картці ПУМБ при проведенні оплати списали двічі. Була з собою ще якась невелика сума готівки, проте недостатня для відпочинку… Проблему вирішив дзвінок у відділення, де я обслуговувався, — гроші оперативно повернули на картку. Це був саме той випадок, коли людське ставлення з боку банку допомогло не зіпсувати відпочинок.

Чи зустрічалися ви коли-небудь зі спробою карткового шахрайства?

Так, мені неодноразово приходили повідомлення від шахраїв про блокування картки. Я знаю ці схеми з виманювання конфіденційної інформації, тому не потрапляю на їх гачок.

Чи існує фінансова послуга, яку ви хотіли б отримувати сьогодні, але банк її поки не надає?

Цікаве запитання. (Замислюється). Хотілося б зовсім не думати про картку та навіть телефон, а розраховуватися за допомогою розпізнавання відбитку пальця, контуру обличчя чи голосу. Читав, що за кордоном такі технології вже впроваджують.

Переглянути весь випуск

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title}

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок