Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Правила переїзду: що потрібно врахувати при евакуації бізнесу
29 вересня 2015
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

За минулий рік в Донецькій і Луганській областях, за оцінками ООН, зупинилося близько 40 000 підприємств. Їхні власники були змушені евакуюватися із зони бойових дій, залишивши там активи і складські запаси. Реєстрацію змінили майже 1500 донецьких і трохи більше 500 луганських компаній. Третина з них влаштувалася у столиці, десята частина – у Дніпропетровській, решта – у Харківській, Запорізькій, Херсонській, Вінницькій областях. Ще близько 10 000 компаній зупинили роботу в Криму. Але лише деякі підприємці змогли евакуювати устаткування та персонал. Це вдалося тим, хто не став зволікати з переїздом. На нових місцях їх чекали нові потрясіння: перезапуск виробництва, відновлення ринкових позицій, байдужість місцевої влади.

Навесні минулого року керівництво Першого українського міжнародного банку (ПУМБ) задумалося над переведенням свого головного офісу з Донецька до Києва. Рішення визріло в травні, після того як у місті почастішали випадки пограбування відділень та напади на інкасаторів. Гарантувати безперервність роботи банку в Донецьку вже ніхто не міг. «Але варто будь-якому банку зупинитися хоча б на день, як його клієнти вишикуються в чергу за своїми грошима. На цьому бізнес зупиниться», – говорить голова правління ПУМБу Сергій Черненко.

Одним із архіважливих завдань для фінансистів стало перенесення на нове місце потужного датацентру, який цілодобово забезпечував проведення мільйонів банківських транзакцій. Подібних операцій в Україні ще ніхто не проводив. Тому спертися на чужий досвід було неможливо. Над питанням ламали голову як фахівці самого банку, так і зовнішні ІТ-консультанти. Демонтаж, перевезення, підключення, настройка десятків серверів – на все це, за їхніми підрахунками, мало піти близько півроку. Альтернативний варіант – купити все необхідне обладнання і встановити його на новому місці – зайняв би приблизно стільки ж часу. «Ми розуміли, що у нас півроку може не бути, і встановили термін: перевезти все за місяць», – розповідає Черненко. Відповідь айтішників була категоричною: це неможливо. Але після низки мозкових штурмів вони все ж розробили концепцію step‑by‑step переїзду, що не порушувала б безперервність роботи. Сервери демонтували блоками, перевозили і підключали до банківської мережі на новому місці.

Міграція серверів почалася на початку червня і нагадувала шпигунські хроніки. Устаткування перевозили звичайними фурами. Банкіри шукали найбільш безпечні маршрути: стежили за зведеннями новин, з'ясовували, де немає боїв і можна проїхати. Перед рейсом перевіряли надійність маршруту. Спочатку запускали машину без обладнання, і якщо вона проходила, за нею йшла навантажена серверами. Бували випадки, коли маршрут міняли по ходу руху, якщо починалися військові дії.

У перших числах липня датацентр запустили в Києві. Перерва в його роботі сумарно склала всього 40 хвилин в ніч з п'ятниці на суботу. Ще приблизно місяць тривало додаткове налагодження. Паралельно ПУМБ перевозив і інше обладнання: банкомати, POS-термінали, меблі і тони документації. Загальну вартість вантажу Черненко оцінює в 60 млн гривень. Сам переїзд обійшовся банку в 4 млн гривень.

Але без людей, підкреслює голова правління, все це «залізо» було б марним, так само як і витрати на його евакуацію. ПУМБ перевіз із зони бойових дій 650 осіб. Знайти таке число кваліфікованих співробітників було б неможливо. У зоні бойових дій залишилися 40 відділень і центральний офіс. Їх вартість оцінюється приблизно в 150 млн гривень, які досі висять на балансі банку. Готівку зі сховищ фін установа почала перевозити ще з весни, після того як в Донецьку стали грабувати відділення та зламувати банкомати. Втім, вивезти все не вдалося – довелося знищити близько 7 млн ​​гривень. Через війну банк втратив близько 20 000 клієнтів-фізосіб і разом з ними 1,5 млрд гривень кредитних ресурсів.

До витрат на переїзд можна віднести і 51 млн гривень, які у ПУМБу пішли на закупівлю нового комплекту обладнання для датацентру – на той випадок, якщо не вдасться перевезти старий. На його базі буде створено резервний датацентр для непередбачуваних катастроф. Безперервна робота – питання виживання для будь-якого бізнесу. А для банківського – особливо.

За словами Черненка, ПУМБ заздалегідь готувався до потрясінь: «У нас у банку давно існує програма безперервності діяльності, і ми кілька років тому прораховували, як себе вести, якщо відбудеться, наприклад, землетрус або офіс замінують».

Повну версію статті читайте на сайті Forbes

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок