Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Боротьба за клієнта буде дуже жорсткою
25 травня 2015
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Олексій Волчков, заступник голови правління з корпоративного бізнесу ПУМБу дав інтерв'ю діловому тижневику "БІЗНЕС".

- З чим пов'язана підвищена увага вашого банку до сегменту малого та середнього бізнесу (МСБ)?

- МСБ - найперспективніша і найприбутковіша категорія клієнтів для банків. Ми вийшли в цей сегмент всього декілька років тому, щоб диверсифікувати наш кредитний портфель і підвищити стійкість банку. Тепер частка МСБ в доходах корпоративного бізнесу банку вже досягла 16%, а в найближчі роки ми плануємо увійти до Топ-5 найбільших банків в даному сегменті.

- На що робиться акцент в роботі з цією клієнтською групою?

- Зараз клієнту з сегменту МСБ важливо, щоб банк відповідав чотирьом ключовим вимогам: надійність, конкурентні тарифи, доступність і якість сервісу. У найскладніших політичних і економічних умовах минулого року ПУМБ успішно пройшов стрес-тестування НБУ, чим довів свою надійність для клієнтів.

Крім того, основними факторами, що дозволили нам на 15% збільшити кількість активних клієнтів у сегменті МСБ в 2014 р., стали швидкість та якість обслуговування, проактивне пропонування послуг, орієнтоване на потреби клієнта. Отримуючи зворотний зв'язок від наших клієнтів, ми внесли більше 60 корективів в систему "Клієнт - банк", розробили декілька тарифних пропозицій з урахуванням масштабу бізнесу клієнтів, споживчого профілю та галузевої приналежності. Ми повністю переробили процес відкриття рахунку, що дозволило значно спростити і прискорити для клієнтів цю процедуру. Крім того, банк збільшив кількість персоналу в call-центрі, який консультує клієнтів сегменту МСБ. Незважаючи на значний приріст клієнтської бази, якість обслуговування залишилась на високому рівні, що підтверджується незалежними дослідженнями "Таємний покупець", які проводять щоквартально.

- Які кредитні програми пропонує банк для МСБ? Що користується найбільшою популярністю?

- У нинішніх реаліях, на жаль, класичне кредитування зведено до мінімуму. Справа в тому, що кредитні ресурси стали "коротшими". Тому останнім часом кредитні програми для МСБ розвиваються в трьох напрямках: факторинг, тобто кредити під заставу дебіторської заборгованості, кредити на поповнення оборотних коштів підприємств, що торгують товарами, які швидко обертаються, такими як продукти харчування та фармацевтика, і сезонні кредити аграріям і фермерам, які володіють угіддями площею більше 1 тис.га. Напередодні нового аграрного сезону, з урахуванням того, що "довгих" грошей стало менше, ми додали операції з авалювання векселів, які дозволяють агро-компаніям отримати торгові кредити на закупівлю засобів захисту рослин, насіння і добрив. Також ми включили в перелік послуг для торгових підприємств гарантійні операції, які також дозволяють отримати торговий кредит і розширити свої операції без додаткового залучення грошових коштів. Найпопулярнішою послугою за останній рік став факторинг. За 2014 р. кількість наших клієнтів, які скористалися цією послугою, збільшилася в три рази, і тепер ПУМБ лідирує за обсягом факторингового портфеля серед українських банків. Якщо раніше багатьох відлякувало саме слово "факторинг", то минулого року всім підприємствам довелося звернути увагу на альтернативні види фінансування. Факторингом може скористатися будь-який постачальник товарів і послуг для великих підприємств або торгових мереж. Якщо покупець - фінансово стійка організація, банк може кредитувати її постачальників за ціною звичайних заставних кредитів, але під заставу дебіторської заборгованості покупця. Постачальнику достатньо пред'явити в банку товарну накладну - і через тиждень він отримає фінансування. Для порівняння: оформлення звичайного заставного кредиту може зайняти близько 30 днів і включає аналіз фінансового стану, оцінку і оформлення застави.

- Які проблеми в роботі з МСБ ви б відзначили?

- Такі компанії вважаються всіма банками більш ризикованими позичальниками. Не лише в нашій країні, але і в усьому світі. Прозорість малого бізнесу в Україні - на низькому рівні, тому банкам важко прийняти правильне рішення про видачу позики. До того ж малому бізнесу зазвичай не вистачає якісної застави. Щоб ефективно працювати з клієнтом МСБ, необхідно мати фахівців, які розуміють специфіку кожного бізнесу і підбирають індивідуальний підхід до кожного клієнта. Ми знаходимо таких людей, постійно їх навчаємо і мотивуємо до активної роботи.

- Які плани на поточний рік?

- Ми хочемо, щоб ПУМБ став для наших клієнтів платформою для пошуку партнерів по бізнесу. Для цього розширюємо партнерські програми з авалювання векселів і документарних операцій, впроваджуємо нові депозитні продукти, що дозволяють отримувати високий дохід і при цьому вільно розпоряджатися коштами. Взагалі, цього року боротьба за клієнта на банківському ринку буде дуже жорсткою. Клієнти будуть з легкістю міняти банки в пошуках більш лояльних умов обслуговування. В той же час ми бачимо, як в банки вводять тимчасові адміністрації. На цьому тлі ми з оптимізмом дивимося в майбутнє, оскільки зберігаємо стійкість. Крім того, попередні декілька років ми багато інвестували в розвиток дистанційних каналів обслуговування і в якість сервісу, що в світлі останніх подій виявилося дуже далекоглядним рішенням.

Тижневик БІЗНЕС від 17.01.2015

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок