Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Курс долара знову стрімко пішов вгору
29 грудня 2014
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Вчора середньозважений курс долара на міжбанку склав 15,37 USD/UAH. Знижуватися в ціні гривня стала ще наприкінці минулого тижня - з 27 листопада. За тиждень долар на міжбанку подорожчав на 40 коп. Два тижні до цього гривня зміцнювалася з 15,77 USD / UAH до 14,96 USD / UAH. Новий виток девальвації налякав населення, яке вже вчора скуповувало валюту на чорному ринку по 17 USD / UAH.

Прямо по курсу

«Курс 17 USD / UAH банкіри вважають «панічним». «Курс знайшов свою стабілізацію на рівні 15‑16 USD / UAH», — запевнює голова правління ПУМБ Сергій Черненко. Інші банкіри на умовах анонімності називають рівноважним курс 15,70-15,90 USD / UAH. Саме за ним банки, нібито, розраховують своїх клієнтів-юросіб - експортерів з імпортерами.

На міжбанк, як і раніше, потрапляє дуже обмежений обсяг валюти. Середньоденний обсяг торгівлі валютою в листопаді становив 205 млн в доларовому еквіваленті. Але продавати валюту потроху експортери все ж стали, стверджують банкіри. «Потреба в оборотному капіталі зараз у експортерів дуже велика, тому хочуть вони чи ні, а валюту продавати їм доводиться. За останні кілька тижнів обсяг продажу експортерів зростає. Дисбаланс - різниця між попитом і пропозицією - знижується», - розповідає Сергій Черненко. За його словами, якщо на піку на рахунках у банку 2900, куди імпортери заводять гривню для купівлі валюти, було близько 2 млрд грн, то сьогодні близько 700 млн грн. Тобто попит на валюту впав більше, ніж в два рази.

Але оскільки відкладений попит ще дуже великий, гривня продовжує втрачати в ціні. «Наступного року можна очікувати« повзучу »девальвацію плюс 10% від сьогоднішньої величини до курсу 17? 18 USD / UAH», — каже Черненко. Аналогічні прогнози дає і група ICU в своїх аналітичних звітах. При цьому безпоставкові валютні форварди (NDF), за даними інформаційної системи TRData, на термін 12 місяців торгувались вчора по 18,3-19,5 USD / UAH. Це означає, що реальні побоювання фінансистів ще більші.

У найближчий тиждень офіційна гривня продовжить рухатись до курсу 16 USD / UAH, вважають аналітики. Девальвації допоміг Нацбанк, який на початку тижня попросив банкірів виставляти ринкові котирування на щоденних аукціонах, де визначається індикативний курс. «Якщо банки будуть дотримуватися цього принципу (виставляти ринкові котирування. - Авт.), то вже найближчим часом індикативний курс почне відображати настрої ринку», - заявила голова НБУ Валерія Гонтарєва. Щоб «стимулювати» банкірів виставляти ринкові котирування, Нацбанк навіть зменшив обсяг продажу валюти на щоденних аукціонах з $ 5 млн до $ 3 млн.


Еквілібріум Гонтарєвої

Завданням проведення валютних аукціонів є пошук рівноважного курсу, не втомлюється повторювати Гонтарєва. Адже, на думку чиновників в Нацбанку, сьогодні справедливий курс на міжбанку встановити не можна. Після введення 0,5% збору на купівлю валюти в Пенсійний фонд обсяги міжбанку різко зменшилися. В результаті з 1 квітня банки практично перестали торгувати між собою валютою протягом дня. Якщо навесні середньоденний обсяг торгів досягав $ 1 млрд на день, то тепер - близько $ 200 млн. На такому неліквідному ринку ціна стає ефемерною, кажуть в НБУ. Справжня ж ціна, на думку чиновників, визначається під час аукціону.

Відзначимо, що не всі банкіри поділяють таку точку зору. Раніше Незалежна асоціація українських банків (НАБУ) пропонувала НБУ зовсім скасувати валютні аукціони.

«Проведення аукціонів, які не задовольняють навіть одного відсотка від суми накопиченого відкладеного попиту на валюту, тільки збільшує його, а отриманий курс ніяк не відображає ринковий або зважений, - повідомляла прес-служба НАБУ. - У результаті більшість експортерів не квапляться заводити експортну виручку в Україну, намагаючись проводити розрахунки за її межами, або використовують різні схеми розрахунків, на які банки не можуть вплинути».

НБУ на прохання банкірів не піддався. У свою чергу, ринок також все менше звертає увагу на офіційний курс, змушуючи Нацбанк весь час перебувати в ролі наздоганяючого.


Джерело: Капітал

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок