Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Нацбанк призупинив роботу на сході. Банки переводять розрахунки в Київське управління регулятора
27 червня 2014
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

  Вчора екс-голова Національного банку Степан Кубів відзвітувався перед депутатами Верховної Ради про роботу у березні-червні 2014р. Він згадав про захоплення сепаратистами Донецького управління НБУ, яке відбулось в понеділок, і повідомив, що вчора 11 банків, які зареєстровані як юридичні особи у Донецькій і Луганській областях, були перенесені до Києва. Для цього фінустановам необхідно було здійснити зміну юридичної адреси (що малоймовірно, так як займає багато часу) або змінити схематику розрахунків, зазначив радник юридичної фірми «Астерс» Олексій Дем'яненко.  Згідно з даними сайту НБУ, в Донецькій області зареєстровано дев'ять банків. Всі вони здійснюють платежі через обласні управління НБУ. Однак у зв’язку з призупиненням роботи місцевих підрозділів Нацбанку операційна діяльність більшості регіональних фінструктур виявилася заблокована. 

Деякі фінустанови заздалегідь подбали про усунення локальних ризиків. «З 26 травня 2014 ПУМБ здійснює всі платежі в національній валюті по альтернативному каналу безпосередньо через НБУ в Києві», - говорить голова правління ПУМБ Сергій Черненко. У зоні ризику опинилися також місцеві філії комерційних банків. За словами Кубіва, десять балансових філій та 1576 відділень у Донецькій та Луганській областях перенесли розрахунки до Києва. При цьому для відділень такий крок, по суті, означає призупинення роботи, підкреслив президент Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Гулей. Як раніше писав «Капітал», в травні-червні 2014 ряд комерційних банків вже заявляли про перерви в роботі своїх підрозділів на сході країни. 

  Нагадаємо, що в понеділок група озброєних людей захопила Донецьке управління НБУ і вимагала від співробітників установи перейти в так званий донецький народний банк. В результаті, діяльність управління була призупинена, а система платежів і розрахунків в регіоні тимчасово відключена. Раніше Нацбанк вже заявляв про призупинення роботи Донецького управління. Тоді на адресу керівництва територіального підрозділу від імені представників самопроголошеної Донецької народної республіки надійшла вимога видати значну суму коштів готівкою. У разі невиконання цього наказу сепаратисти погрожували здійснити зачистку управління. Сьогодні управління Нацбанку в Донецьку і Луганську переведені в автономний режим і номінально виконують функцію нагляду, говорить Гулей. При цьому для здійснення бюджетних виплат та податкових зарахувань в регіоні була створена резервна площадка, повідомив Верховній Раді Кубів. 

  Джерело: Капітал 
Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок