Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

20 міфів про HR (Delo.ua)
25 жовтня 2012
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Міф про неважливість: HR – другорядна функція. Люди працюють добре чи погано не тому, що для них влаштовують вечірки або випускають внутрішньокорпоративний журнал.

Наскільки важлива функція HR в компанії? HR відповідає за підтримання нормальної роботи всього бізнесу, впевнені опитані "Делом" експерти. Налагоджена робота департаменту з управління персоналом задає тон роботи всієї організації в цілому.

Роль HR

Олена Дятлова, заступник голови правління з управління персоналом ПУМБу, порівнює роботу HR-директора з ювелірною майстерністю. Фахівці з персоналу щодня стикаються з дуже тонким, тендітним і цінним матеріалом – людиною. Крім того, працюють вони з ним в не менш складному механізмі – бізнесі. "У кожного з співробітників свій унікальний характер, темперамент, емоційний фон, життєвий сценарій. І все це HR-директору важливо врахувати, щоб компанія досягала своїх цілей і при цьому з повною віддачею і задоволенням працювали ті, хто день у день докладає зусиль для отримання результату ", – відзначає експерт.

На HR-менеджерові лежить дуже важлива функція – підтримка роботи всього бізнесу. Робота HR знаходиться на перетині інтересів співробітників і потреб бізнесу, тому вона покликана підтримувати здоровий баланс між цими двома напрямками, вважає Ольга Кравченко, директор департаменту по роботі з персоналом групи компаній АХА.

На жаль, роль HR нерідко применшують, вважаючи цей напрям "допоміжним" і таким, що не приносить гроші в компанію, а значить, нездатним допомогти їй у досягненні поставлених цілей. Нерідко так думає і саме керівництво компаній. Однак це далеко не так.

"Налагоджена структура HR-департаменту лежить в основі ефективної роботи департаменту та задає тон роботи всієї організації в цілому. Це включає в себе прописування ролей та обов'язків співробітників відділу, створення організаційної структури, створення та контроль за дотриманням інструкцій і правил, побудова HR-функції та створення HR-стратегії ", – вважає Микола Ганжа, генеральний директор рекрутингової компанії Acumen International.

"Помилки HR можуть коштувати дуже дорого як самому співробітнику, так і компанії в цілому. Очевидно, що така праця не може бути незначною", – стверджує Олена Дятлова.

Провідний спеціаліст з підбору персоналу компанії "Ернст енд Янг Україна" Наталя Кривцова пропонує уявити, що було б, якби функція HR зводилася лише до виплати заробітної плати, нівелюючи при цьому, наприклад, навчання співробітників. "Дуже скоро це негативним чином відіб'ється на якості роботи співробітників і компанію перестануть сприймати як лідера в сфері обміну та надання знань. Це, в свою чергу, потягне за собою негативні наслідки для всього бізнесу компанії", – впевнена Наталя Кривцова.

Чи потрібні вечірки?

Юлія Заболотна, HR бізнес-партнер компанії "Carlsberg Україна", звертає увагу, що часто якість роботи людей залежить саме від того, який мікроклімат в компанії: чи поділяють співробітники внутрішні цінності компанії, чи є успішним їх спілкування з безпосереднім керівником, чи відчувають вони, що їхню працю і час цінують і гідно винагороджують, чи готове керівництво прислухатися до їхньої думки і т.д.

Підтримуючу функцію HR вона порівнює з ніжкою стільця, а бізнес – зі стільцем. "Якщо ніжки немає або вона зламана, тобто функція не працює ефективно, то бізнес розгойдується і рано чи пізно впаде", – продовжує вона.

За словами HR-директора групи компаній "Нові Продукти" Валерії Бінецької, головне завдання HR-менеджерів – не вечірки, якими займаються (під контролем фахівця з персоналу) івент-менеджери або запрошені агентства. І не випуск корпоративних газет. Для цього великі компанії дуже часто наймають окремого фахівця – редактора. Подібні міфи з'являються тому, що багато людей погано розуміють функції сучасного фахівця з персоналу.

"Його головне завдання – налагодження та підтримка системи внутрішньокорпоративних відносин, для чого використовуються найрізноманітніші методи", – вважає Бінецька.

Наприклад, ті ж корпоративні вечірки використовуються, щоб співробітники різних відділів (які працюють, до того ж, у різних містах, а то й країнах) змогли познайомитися один з одним, обговорити робочі й особисті моменти і налаштуватися на спільну продуктивну роботу. А корпоративна газета або журнал дозволяють співробітникові вчасно дізнаватися про свіжі новини компанії, зміни вектору її руху і так далі.

Джерело: портал Delo.ua

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок