Мобільний додаток
перейти перейти
Преса про нас

Ласкаво просимо до Прес-центру ПУМБ! У цьому розділі Ви можете ознайомитись з останніми новинами банку і аналітичними матеріалами про фінансовий ринок.

Представники ЗМІ можуть отримати коментарі керівництва та експертів банку щодо продуктів та послуг ПУМБ, про ситуацію на українському фінансовому ринку, зв'язавшись із співробітниками Прес-служби.

Держава зашкодила банкам
24 липня 2012
Отримати на e-mail {title} - ПУМБ

Агентство Moody `s негативно відреагувало на те, що українські банки активізували кредитування держави − з цієї причини їм почали знижувати рейтинги і прогнози. Першими через великий обсяг держоблігацій постраждали "Дочірній банк Сбербанку Росії" і ПУМБ, а Промінвестбанку погіршили оцінку через високу концентрацію кредитних ризиків. Учасники ринку вважають державні інструменти найменш ризиковими, однак наполягають на необхідності диверсифікації активів.

Банкам не слід надто активно співпрацювати з українською державою − це тягне за собою підвищені ризики. Такий висновок зробили у рейтинговому агентстві Moody`s, проаналізувавши звітність" Дочірнього банку Сбербанку Росії ", Промінвестбанку та ПУМБ. Прогнози рейтингів за зобов'язаннями в національній валюті "Дочірнього банку Сбербанку Росії" (на рівні Ва2) та ПУМБ (В2) були знижені зі "стабільного" до "негативного". Також був знижений рейтинг ПУМБ за національною шкалою з А2.ua до А3.ua. В обох випадках прогнози відображають залежність фінансової стійкості банків від платоспроможності уряду України. "В українських банків немає імунітету проти ризиків держави, і якщо рейтинг України буде знижений, то рейтинги банків навряд чи залишаться поточними. У цих банків є прямі та непрямі ризики, пов'язані з кредитуванням держкомпаній та великими обсягами держоблігацій. При цьому у них немає бізнесу за межами України, здатного компенсувати потенційні втрати всередині країни. Якщо в Україні станеться суверенний дефолт, то ми маємо сумніви, що інвестори будуть кредитувати українські банки ", − пояснює молодший віце-президент-аналітик Moody`s Олена Редко.

У Moody`s незадоволені тим, що за підсумками 2011 року "Дочірній банк Сбербанку Росії "володів суверенними облігаціями на суму більше 50% капіталу першого рівня, а значну частку в його кредитному портфелі займали борги українських держпідприємств. У банку на запит "Комерсант" відповіли лише те, що агентство прирівняло прогноз установи до негативного прогнозу уряду Україна.

У ПУМБ ситуація ще цікавіше: державні облігації досягли 100% капіталу першого рівня. Крім того, у Moody`s викликає побоювання залежність банку від ринкового фінансування, яке чутливо до рівня довіри. За підсумками I кварталу ПУМБ займав 8-е місце на ринку за розміром депозитного портфелю населення − 9,05 млрд грн. Однак у банку не поділяють ці побоювання. "Зараз портфель державних облігацій ПУМБ складає всього 80% капіталу першого рівня − Moody`s використало застарілу інформацію піврічної давності, − говорить голова правління ПУМБ Костянтин Вайсман. − Ми не згодні з думкою агентства про те, що це представляє ризик, оскільки розглядаємо облігації як джерело вторинної ліквідності. На сьогоднішній день існує три інструменти переведення цих паперів в ліквідність: продаж їх на ринку, РЕПО із ними з учасниками ринку та НБУ, а також отримання рефінансування НБУ під заставу держоблігацій".

Пан Вайсман не має наміру міняти й спосіб залучення коштів: "Ми вважаємо, що наша політика залучення фінансування є абсолютно правильною, ми спираємося на клієнтські кошти, залучені на локальному ринку, і ведемо свою кредитну діяльність в основному в гривні для мінімізації валютних ризиків".

Учасники ринку дотримуються думки, що держсектор є найменш ризиковим, проте в агентстві швидше за все залишилися незадоволені недостатньою диверсифікацією активів. Банки стикаються також з іншими ризиками. "В Україні все ще помірна за міжнародними стандартами боргове навантаження на бюджет − прямий держборг у 2011 році становив лише 36% ВВП проти, наприклад, 120% у Італії. При цьому частка держпаперів в загальних активах українських банків була всього 7%. Тому ризики суверенного боргу для українських банків менш значущі, ніж вплив можливої ​​девальвації гривні або висока вартість гривневих ресурсів протягом тривалого часу", − відзначає аналітик ІК DragonCapital Анастасія Туюкова.

Автор: Олена Губарь

Джерело: газета «КоммерсантЪ Украина», №112 от 18.07.2012 г.

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - ПУМБ

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок