Мобільний додаток
перейти перейти
Народний банкір

Багато українців вважають, що банк – це складно. Переконайтеся у тому, що банк – це просто, зручно та доступно для кожного з проектом «Народний банкір» від ПУМБ!

Ми збираємо для Вас найактуальніші фінансові поради, відповідаємо на поширені запитання. Пояснюємо простими словами те, як ефективно розпоряджатися грошима та орієнтуватися на ринку фінансів. А також наводимо історії клієнтів, які можуть допомогти Вам у прийнятті рішень.

Безпечний онлайн-шопінг
05 лютого 2021
Отримати на e-mail {title}

З кожним роком онлайн-шопінг набирає дедалі більшої популярності. І це зрозуміло – окрім того, що зникає потреба навіть з дому виходити, так ще можна порівняти ціни на різних ресурсах, вибрати найдешевший варіант і замовити доставку додому. Аферисти також перебираються у віртуальний простір. Аби шопінг в інтернеті був безпечним, варто не нехтувати деякими правилами і «ворога знати в обличчя».

Фейкові сторінки інтернет-магазинів

Багато поціновувачів певних товарів відомих марок давно перетекли в мережу, адже це – додаткові знижки, акції, подарунки тощо. Аферистам потрібно лише скопіювати відомий сайт і видавати себе за справжнього продавця. Сайти-підробки зовні схожі на оригінальні і можуть відрізнятися лише однією літерою в адресному рядку. А, щоб ви безперечно скористалися «шансом», то ціни будуть привабливими – на 20-25%, а то і вполовину менше ринкових, до того ж така щедрість обмежена в часі, знижку вам нададуть «тільки зараз», або психологічно тиснутиме лічильник зворотного відліку – «до кінця акції лишилося…». Буде зроблено все, аби ви зробили передоплату.

Торгівля у соцмережах

Нині втомлені від «китайського різноманіття» споживачі охоче купують дійсно ексклюзивні товари від виробників. І багато людей чесно відсилають покупцям товари. Проте, достатньо і торговців «повітрям». Варто жертві оплатити товар, як шахрай перестане відповідати на повідомлення, телефонні дзвінки, блокуватиме сторінки постраждалих у соцмережах.

Продавці на онлайн-платформах

Тут найпопулярніші дві шахрайські схеми. Продавець товару з різних приводів вимагає оплатити покупку наперед і, отримавши гроші, зникає. Або ж продавець вимагає велику передоплату за товар і далі також стає поза зоною досяжності з вашими коштами.

Журнал «Народний банкір» №15/2021

Покупці-шахраї

Найрозповсюдженіша схема у цьому випадку, коли псевдопокупець телефонує продавцеві, домовляється про переказ грошей за товар, дізнається номер карти. Потім продавцеві дзвонить інший шахрай, і видає себе за співробітника банку, через який, нібито, відбувається переказ коштів на картку продавця. Уявний «банкір» вмовляє продавця повідомити конфіденційні дані його картки для того, щоб «прийняти платіж», каже, що йому переказує юридична особа та він підпадає під фінансовий моніторинг та кошти заблокують. І далі вже зрозуміло, що відбувається з коштами на картці.

Аби не стати жертвою шахраїв, варто знати:

  1. Сайти, які приймають онлайн-платежі мають бути захищеними – в адресі вони мають містити https:// та значок " ". На сайті мають бути значки захисту онлайн-покупок від платіжних систем – Verified by Visa та Masterсard SecureCode.
  2. Замовте у банку окрему картку для розрахунків онлайн. На неї варто лише перерахувати суму, необхідну для конкретної покупки. Лише її можливо відкривати для операцій в інтернеті.
  3. Покупцеві (якщо ви продавець) слід повідомити лише 16-значний номер вашої картки. Можна, але не обов’язково, назвати своє ім’я та прізвище.
  4. Якщо у вас покупка на чималу суму, варто перевірити продавця/покупця на сервісі Кіберполіції STOP FRAUD або дізнатися дані про сайт, послугами якого збираєтесь скористатися, чи присутній він в списку шахрайських Black List ЄМА. 
  5. Не використовуйте номер телефону, який прив’язаний до вашого банківського рахунку, в соцмережах, оголошеннях та для контактів з контрагентами/клієнтами. Встановіть PIN-код на SIM-карту зі складним 8-значним паролем та пароль блокування екрана телефону. Забороніть можливість віддаленої заміни SIM – картки.

Що має насторожити при онлайн-покупках

Продавець

  • Пропонує занадто занижену вартість товару.
  • Не погоджується на покупку з постоплатою або просить перерахувати аванс на картку.
  • Плутається у характеристиках товару.
  • Квапить з оплатою товару.
  • Оплата здійснюється на картку, що видана на прізвище, яке не співпадає з прізвищем продавця.
  • Надсилає копії своїх документів, щоб викликати довіру.
  • Переводить спілкування з особистого кабінету на сайті дошки оголошень в месенджер.
  • Просить вас зняти ліміт з картки для проведення оплати, про це нібито йому надійшло сповіщення від банку.   
  • Попереджає, що зараз вам надійде SMS-повідомлення для підтвердження замовлення, оформлення послуги чи оплати товару.

Покупець 

  • Виманює повні реквізити картки – тризначний номер на звороті картки, термін її дії. Наприклад, «виникли проблеми з оплатою, у зв’язку з тим, що платіж від імені юридичної особи» і потрібно більше інформації про картку.


Будьте уважні і дотримуйтесь правил безпечного онлайн-шопінгу!

Журнал «Народний банкір» №15/2021

Пам’ятка

Завжди тримайте в секреті:

  • PIN-код до платіжної картки
  • 3-значний номер на звороті картки (CVV-код)
  • термін дії картки
  • коди з SMS банків та мобільних операторів
  • паролі до інтернет-банкінгу (уважно дивіться на назву сторінки інтернет-банкінгу)

 

Страхування від шахрайства
Передові банки пропонують клієнтам програми страхування від шахраїв, які охоплюють найпоширеніші види шахрайства з картковими рахунками власників дебетових карток. Наприклад, у ПУМБ є страховка «Захист від шахраїв». Страховий ліміт складає 20 тисяч гривень. Всього за 200 гривень на рік (вартість підключення послуги) клієнт отримає гарантію на компенсацію протягом 15 днів викраденої шахраями з карткового рахунку суми в межах ліміту страховки.

Переглянути весь випуск

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title}

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок