Мобільний додаток
перейти перейти
Народний банкір

Багато українців вважають, що банк – це складно. Переконайтеся у тому, що банк – це просто, зручно та доступно для кожного з проектом «Народний банкір» від ПУМБ!

Ми збираємо для Вас найактуальніші фінансові поради, відповідаємо на поширені запитання. Пояснюємо простими словами те, як ефективно розпоряджатися грошима та орієнтуватися на ринку фінансів. А також наводимо історії клієнтів, які можуть допомогти Вам у прийнятті рішень.

Лілія Ребрик
13 вересня 2019
Отримати на e-mail {title}

Лілія Ребрик

«Гроші – це енергія. Вони мають бути в радість!»

Відома актриса та ведуча телеканалу «Україна» Лілія Ребрик встигає і вести насичене професійне життя, і приділяти достатньо уваги, часу і тепла своїй родині. І це можливо, зокрема, завдяки можливостям якісного сучасного банкінгу. Оплата рахунків, онлайн-покупки, розрахунки карткою – це легко та швидко, а зекономлений час звільняється для головного – близьких людей.

Виховуючи з чоловіком двох розумниць-доньок, Лілія змалку привчає їх до звичок рахувати та свідомо витрачати гроші, оцінювати свої можливості щодо бажаних покупок. Адже, переїхавши до Києва з Чернівців, на власному досвіді Лілія знає, як дисциплінує іпотека. Своїми особистими та родинними фінансовими правилами вона поділилася з «Народним банкіром».


Журнал «Народний банкір» №11/2019

Справи сімейні та фінансові

– Ліліє, що для вас щастя? Як і скільки ви в нього інвестуєте?

Передусім, це моя родина! Хочеться щоб всі були поруч, живі-здорові. А щастя у повсякденному житті – воно в дрібничках, в думках, в мріях. Мрії треба втілювати, на них не можна економити. Ми живемо один раз і варто робити все від тебе залежне, щоб життя проходило яскраво та радісно.

Я впевнена, що треба збирати та відкладати гроші на свої мрії, на втілення своїх бажань. А нагородою за витрачені зусилля буде задоволення, насолода від того, що мрії здійснюються!

– У вас велика дружна родина. Як ви з чоловіком плануєте сімейний бюджет?

Маємо спільний бюджет, при цьому не встановлюємо жорстких законів чи правил. Якщо комусь з родини щось потрібно (в тому числі дітям), про штучне обмеження витрат не йдеться. Звісно, ми відкладаємо певні заощадження, але я страшенно не люблю формулювання «на чорний день». Якщо накопичуємо гроші, то з певною метою. Я впевнена – людина ніколи не зароблятиме більше, ніж їй потрібно. Отже, завжди має бути ціль, на яку ти заробляєш.

Щодо повсякденних витрат, у нас в сім’ї більш економна я. Але при цьому, я поділяю думку свого чоловіка, що до грошей треба ставитися легко, а заробляти їх з радістю. Гроші – це енергія, і вони мають бути в радість! Якщо ти легко вмієш з ними розставатися, вони набагато легше до тебе приходять.

- Як вважаєте, коли потрібно починати з дитиною вивчати основи фінансової грамотності? На що важливо звернути увагу?

Найважливіше самому бути фінансово грамотним. Діти передусім беруть приклад з батьків. Вони бачать, як ти ставишся до грошей, скільки витрачаєш.

Дитина має розуміти, що не можливо купити все і гроші не можна витрачати бездумно. Але це не означає, що треба відмовлятися від потрібних речей. Головне – розмірковувати, зважувати та свідомо обирати те, що відповідає нашим запитам.

– Які питання ви порушуєте в розмовах про гроші зі старшою донькою Діаною? Які фінансові навички розвиваєте?

Привчаємо рахувати гроші та ставитися до них з відповідною повагою. В решті решт, це не цукерки, якими легко можна поділитися з друзями. Звісно, ми даємо їй кишенькові гроші, та вже впевнені, що вона може ними розумно розпоряджатися. Порахувати, скільки решти їй дали, оцінити, чи не занадто дорого коштує та чи інша річ.

Діана любить самостійно ходити в магазин, ми даємо їй таку можливість. До того ж, вона вже сама заробляє, знімається в кіно. Знає, скільки коштує зміна. Коли, наприклад, донька захотіла купити собі бездротові навушники, то мала можливість оцінити, скільки днів треба зніматися, щоб зібрати цю суму. Зараз вона збирає собі на новенький мобільний телефон, розуміючи, що треба працювати не один день.

З дрібниць формується ставлення до великих трат. Діана вже замислюється, скільки коштує квартира, машина, оцінює поточні витрати на харчування, одяг. Може адекватно оцінити, яку суму може виділити, наприклад, на подарунок друзям на день народження. Мені подобається те, як вона ставиться до грошей!

Сучасний банкінг як життєвий помічник

– Які фінансові продукти допомагають вам у реальному житті?

На сьогодні – тільки картка. Як кажуть, гроші мають бути в порядку – на картці вони в порядку!

Двічі у житті користувалася кредитом. Переїхавши з Чернівців, я прагнула стати на ноги та мати власне житло в Києві, свій затишний  сімейний куточок. І не мала бажання платити зайві кошти сторонній людині, наймаючи квартиру. Вважаю, що кредит організовує та формує навички з чіткого планування сімейного бюджету. Ти знаєш, що в будь-якій ситуації маєш вчасно заплатити  певну суму. І ти її  обов’язково заробиш, тому що в цьому є обґрунтована необхідність та розумний сенс. Враховуючи мій особистий досвід, вважаю що до кредиту важливо підходити свідомо, і користуватися лише у разі реальної потреби.

– Які можливості онлайн-банкінгу та управління фінансами через Інтернет дозволяють вам організовувати свою роботу, дозвілля родини?

По-перше, онлайн-оплата комунальних послуг. Сучасна людина, що активно працює, не має можливості стояти в чергах. По-друге, надзвичайно зручно переводити гроші з картки на картку та здійснювати покупки онлайн. Ці можливості дозволяють суттєво скоротити час і  ресурси, які раніше витрачалися на ці речі. Їх краще присвятити безпосередньо дітям, родині.

– Ви часто буваєте за кордоном. Які країни для вас найбільш комфортні з точки зору легкості оплати покупок і проведення грошових операцій?

На щастя, де б ми не були, жодного разу не виникало проблем з розрахунками карткою. Просто напередодні поїздки телефонуємо в банк і просимо відкрити можливість розрахунку за кордоном на певний строк. Це надзвичайно зручно, тому що не потрібно думати, де терміново поміняти валюту.


Журнал «Народний банкір» №11/2019

– За якими критеріями ви обираєте банк?

Користування банківськими продуктами має полегшувати людині життя, тому потрібен надійний банк, що працює безперебійно. Важливі тривала та успішна історія стабільного розвитку на ринку, відсутність проблем у роботі банку, розвинена мережа банкоматів, якісний  мультифункційний онлайн-банкінг.

– Як ви гадаєте, на що слід звертати увагу клієнту, щоб перевірити стабільність банку?

Банк має бути партнером Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, щоб у будь-якій ситуації гроші вам повернули. Важливо перевірити, чи отримує банк прибуток і яке місце займає у  рейтингу надійних банків. Також важливо, щоб інформація на сайті про продукти, послуги, новини банку була чіткою та доступною.

– Розкажіть історію ваших взаємин з банком ПУМБ.

Я цілком задоволена користуванням карткою банку. Особливо хочу підкреслити зручність функціонування декількох карток по одному рахунку. Другою карткою,  випущеною на їх ім’я, можуть користуватися члени моєї родини, якщо виникає така необхідність! Високо оцінюю і якість онлайн-обслуговування. Завжди, коли є потреба швидко отримати консультації телефоном, додзвонитися легко, а персонал доступно пояснить інформацію за питаннями, що виникають. Жодних проблем перепитати, якщо не зрозумів з першого разу. Великий плюс, що можна знімати готівку з банкоматів будь-яких інших банків України  без  зайвих комісії.

Переглянути весь випуск

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title}

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок