Mobile app
go go
Press about us

Welcome to the Press-center of FUIB! In this section, You can read the latest news of the bank and analytical materials about the financial market.

Members of the media may receive comments of the leaders and experts of the bank about the products and services of FUIB, about the situation on the Ukrainian financial market, contacting with the press officers.

Як банки випускають карти?
30 July 2018
Отримати на e-mail {title} - FUIB

Ви розраховуєтесь карткою кожен день, і насправді вже не помічаєте цей процес. Вам виставляють рахунок, ви проводите або прикладаєте карту до терміналу і через кілька секунд бачите повідомлення про успішну транзакцію. За цей час відбувається складний технічний процес: інформація про транзакції надходить банку-еквайєру або компанії, якій належить термінал, далі прямує в одну із платіжних систем Visa або Mastercard, потім запит на авторизацію транзакції потрапляє в банк, який випустив картку. Тільки після його схвалення транзакція вважається успішною. Ці технічні процеси відбуваються в процесингових системах. Саме вони забезпечують проведення всіх транзакцій по картах.

Що це за системи і як вони працюють?
Процесингова система - це комплекс, який включає в себе програмне забезпечення та серверне обладнання, розміщене в дата-центрі. Супровід і підтримку системи виконує спеціальний підрозділ банку або незалежна компанія - процесинговий центр. Він відповідає за проведення всіх операцій по картах в терміналах, банкоматах, мережі Інтернет, а також забезпечує випуск платіжних карт.
Щоб зрозуміти масштаби і важливість процесингових центрів, давайте розберемо один на прикладі. Наприклад, центр ПУМБ - один з найбільших в Україні. Він обслуговує близько 2,5 млн платіжних карт. За день він обробляє 780 тисяч транзакцій, за рік - 285 млн. До нього підключені майже 6000 терміналів і понад 1000 банкоматів. У 2017 році цей центр, наприклад, обробив операцій більш ніж на 140 млрд грн.

Забезпечувати роботу системи і центру - непроста справа. Наприклад, роботу процесингового центру ПУМБ забезпечують близько 60 осіб.

Важливо також розуміти, що власні процесингові центри є не у всіх банків. Середнім і невеликим фінансовим установам невигідно мати власні процесингові системи, тому вони обслуговуються у великих банках або спеціалізованих компаніях. ПУМБ, наприклад, надає послуги 23 іншим банкам, і за цим показником лідирує на українському ринку.

Де випускаються карти?

Перша платіжна карта в Україні з'явилася в 1993 році. Це була карта тільки з магнітною смугою. За 25 років платіжна карта мало змінилася зовні, але сильно змінилася з точки зору технологій. Зараз процес виготовлення карт повністю автоматизований. Банк замовляє брендований «пластик», а в процесинговому центрі з нього роблять повноцінний платіжний інструмент. Спеціальне обладнання наносить на карту номер, дату закінчення її дії, CVV-код, дані на магнітну смугу і чіп.

Незважаючи на значний обсяг роботи, виготовлення однієї карти займає в середньому вісім секунд. У процесинговому центрі ПУМБ випускають в середньому більше 5000 карток в день, включаючи карти банків-партнерів. Номер картки та CVV-код генеруються за правилами, визначеними платіжними системами. Ці цифри неможливо підібрати - зроблено це з метою безпеки.

Після нанесення всіх потрібних атрибутів карти відправляють на мейлінг. Це процес запечатування карти в спеціальні конверти. Карти в конвертах доставляються в відділення або безпосередньо клієнтам.

Процес мейлінгу також виконується автоматично. Карти завантажують в спеціальний відсік обладнання і після декількох механічних рухів верстата на виході упакований конверт з картою і інфо-листом потрапляє у відсік для сортування. Цей процес займає теж не більше десяти секунд.

Обслуговування обладнання - одна з ключових функцій відділу процесингового центру, який виконує випуск карт. Обслуговування передбачає щоденну підготовку обладнання до роботи, ремонт і заміну зношених вузлів або машин. Коштує таке обладнання недешево - від 100 000 євро.

Що ще потрібно знати про процесингові центри?
Можна сказати, що процесингові центри уособлюють інноваційність банку. Без інвестицій в їх розвиток банки не могли б пропонувати сучасні рішення для оплати товарів і послуг платіжними картами. ПУМБ, наприклад, в 2017 році інвестував в свої IT-рішення - куди входить і розвиток процесингового центру - 252 млн грн.

Саме розвиток процесингових центрів дав можливість клієнтам банку розплачуватися картою в терміналах і банкоматах, потім в інтернеті і з використанням смартфонів.

Платіжні карти змінюються і удосконалюються також завдяки еволюції процесингових центрів. Перші карти були оснащені тільки магнітною смугою, потім в карту вбудували чіп, а згодом з'явилася можливість безконтактної оплати. Зараз карти випускаються у вигляді токена для таких систем електронних платежів, як G Pay, Apple Pay та інші, для виконання безконтактного платежу за допомогою смартфона.

Мабуть, процесинговий центр - дійсно важливий підрозділ. Як забезпечують його безпеку і постійну роботу?
Перш за все, потрібно розуміти, що процесинговий центр - досить закритий підрозділ банку. Доступ до нього мають далеко не всі співробітники банку - тільки ті, які безпосередньо відповідають за роботу процессинговой системи.

Процесинговий центр працює безперебійно 99,9% часу. Але бувають випадки тимчасової недоступності процессингової системи (0,1%), пов'язані з проведенням регламентних робіт, оновлень системи, позаштатними ситуаціями в роботі Центру обміну даними (ЦОД) або каналів зв'язку. У разі нештатних ситуацій процесинговий центр переходить в особливий режим роботи для забезпечення безперервної діяльності своїх процесів за заздалегідь спланованим порядком дій (Business Continuity Plan). 

У ПУМБ, наприклад, при позаштатних ситуаціях приймають такі заходи: якщо основний ЦОД припиняє роботу, автоматично включається резервний. Також використовуються основне і два резервних підключення до платіжних систем Visa і Mastercard.

Джерело: ain.ua



 

News

Subscribe to the newsletter

Next
Please fill this field

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - FUIB

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Feedback