Mobile app
go go
Press about us

Welcome to the Press-center of FUIB! In this section, You can read the latest news of the bank and analytical materials about the financial market.

Members of the media may receive comments of the leaders and experts of the bank about the products and services of FUIB, about the situation on the Ukrainian financial market, contacting with the press officers.

Ринок утилізували
14 November 2013
Отримати на e-mail {title} - FUIB

Головний інтерес

На круглому столі журналу "Деньги" експерти говорили про спецмита і утилізаційний збір, автопродажі, перспективах кредитування та лізингу.

Головний маркетинговий інструмент українського авторинку – переляк. Терміново треба бігти купувати автомобіль, тому що завтра вдарить спецмито. Незважаючи на два удари протягом року (введення спецмита на імпорт авто з 15 квітня і введення утилізаційного збору з 1 вересня – ред.), Ринок вийде на прогнозовані обсяги продажів саме завдяки ажіотажному попиту в квітні і серпні. Це припущення вже підтверджується цифрами торговців. За даними відділення стратегічного розвитку холдингу «Атлант- М», за рахунок хороших показників серпня ринок іномарок України продемонстрував приріст продажів до минулого року на 2,5%. «Український авторинок в серпні поставив післякризовий рекорд «зі сльозами на очах». Введення чергових поборів змусило покупців розлучитися з грошима раніше, ніж вони планували», – повідомив «Деньги» Олексій Терещенко, директор відділення стратегічного розвитку «Атлант-М». Якого обсягу продажів нових авто слід очікувати за результатами 2013 року? Скільки машин можуть продати дилери у 2014 році?

Чи стануть доступнішими автокредити? Про це та багато іншого говорили експерти під час круглого столу «Адаптація ринку автомобілів до викликів – 2013: ідеї, технологія, результати», організованого журналом «Деньги».

Автомобільний колапс

Перший шок трапився навесні: у квітні, перед введенням спецмита на імпорт авто дилери розпродали заповнені вщерть склади. До нової реальності імпортери пристосувалися досить швидко: « Автоімпортери почали завозити автомобілі, які не підпадають під дію спецмита: з об’ємом двигуна до 1 л або понад 2,2 л , а також дизельну техніку, – описує ситуацію на ринку Олег Назаренко, генеральний директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів (ВААІД). – Одночасно деякі бренди почали відмовлятися від презентації та ввезення в Україну нових моделей авто. Наприклад, Citroen – від нової С4 sedan. Nissan – від нової AJmera». За словами експерта, імпортери і дилери відмовляються від ввезення новинок тому, що після сплати всіх податків і зборів їх ціна стає неконкурентною. «Наприклад, Toyota з 2-літровим двигуном може коштувати дорожче, ніж автомобіль цього ж виробника з об’ємом двигуна 2,5 л», – констатує пан Назаренко. При цьому він упевнений: жити спецмитам залишилося недовго. Новини очікуються протягом вже найближчих місяців. «Хочу всіх обнадіяти. Наскільки мені відомо, до моменту підписання Україною договору про Асоціацію з Євросоюзом ці спецмита будуть скасовані», – заявив під час круглого столу Олег Назаренко. Правда, уряд подумує про те, щоб зберегти ці заходи, замінивши мита на спеціальні квоти для імпортерів. Навіть висловлювалася пропозиція, щоб квоти розподілялися безпосередньо самою ВААІД. Ця ідея не знайшла підтримки у Всеукраїнській асоціації автоімпортерів і дилерів. Друге серйозне випробування для авторинку – це введення з 1 вересня утилізаційного збору з імпортованих авто. «Серпневий пік продажів виявився навіть вище квітневого (перед спецмитом), а обсяги продажів за місяць стали рекордними за період, починаючи з грудня 2008 року» , – констатує Олексій Терещенко. У той же час всі гравці авторинку розуміють: після підйому послідує глибокий і тривалий спад продажів. І якщо найближчим часом не вдасться скасувати спецмита і утилізаційний збір, обсяги продажів за результатами 2013 року будуть на рівні 180-190 тис. авто, тоді як у 2012 році було продано 217 тис. Читачів «Деньги» дуже цікавила відповідь на питання про те, наскільки відповідає введення утилізаційного збору тій же європейській практиці. «Україна має повне право вводити будь-які нові податки, які вважає потрібними. Це не суперечить умовам СОТ або договору про Асоціацію з ЄС. Але ці податки повинні платити всі, а не обрані» , – упевнений пан Назаренко. Що це означає? Швидше за все те, що у близькій перспективі цей збір буде або скасований зовсім, або його будуть платити всі постачальники автомобілів на вітчизняний ринок.

Згідно з оптимістичним прогнозом учасників круглого столу, якщо дилери зможуть домогтися скасування спецмита на імпорт авто і утилізаційного збору, обсяг ринку продажів за підсумками 2014 року може скласти приблизно 240 тис. легкових автомобілів. «Такий істотний ривок в продажах відбудеться за рахунок задоволення відкладеного попиту», – очікує Олег Назаренко.

Живий ресурс

Стимулювати автопродажі могли б зручні та доступні програми автокредитування та фінансового лізингу. Але їх поки що небагато. Причина – в країні кредитні ресурси недешеві, українці не готові брати позики під 5-19% річних у гривні. Але ж треба врахувати також комісії, витрати на обов’язкове страхування тощо. Один із способів знизити вартість позик – реалізовувати спільні партнерські програми банків та автодилерів. «В даному випадку імпортери або дилери повинні «поділитися своєю маржею» з банком, щоб запустити цікаву фінансову програму для покупців і збільшити свої продажі», – говорить Володимир Ященко, начальник відділу заставного кредитування ПУМБ. За його словами, у тих продавців, які вже працюють за спільними програмами з банками, обсяги продажів автомобілів в кредит можуть становити до 25-30% загального обсягу.

Ще одна можливість оживити автопродажі – активніше просувати лізинг. Однак ця схема придбання авто все ще недостатньо популярна в Україні. На думку експертів-учасників круглого столу, головний ворог бурхливого розвитку лізингових продажів – питання про право власності. Покупцям некомфортна ситуація, коли автомобіль, отриманий з лізингу, належить до завершення виплат не їм, а лізингодавцю .

На думку банкірів, поява нових привабливих кредитних програм у майбутньому може істотно пожвавити авторинок. «Вони можуть підняти продажі на авторинку на 7-8 % з урахуванням того, що ринок ресурсів буде стабільним і не буде зростання ставок по депозитах. Але якщо ціна депозитних ресурсів зросте до 25% , як торік, то ніякими інструментами кредитну ставку для клієнта не знизити – вона буде нецікавою», – розповідає Володимир Ященко. Проте, за прогнозами банкірів, у 2014 році в кредит або лізинг буде продано більше машин, ніж в 2013. Зростання кредитування та лізингу очікується за рахунок партнерських програм з автоімпортерів і дилерів. Також наші експерти бачать перспективу в бурхливому розвитку бізнесу з видачі позик для покупки уживаних авто.

Володимир Ященко :

Якщо дилери зможуть гарантувати банку, що у разі непогашення клієнтом автокредиту вони викуплять у банку цей автомобіль, це може знизити ставку на 1-2% за рахунок зниження ризиків .

Автор: Ольга Полякова

Джерело: журнал «Деньги» № 19 від 10.10.2013.

News

Subscribe to the newsletter

Next
Please fill this field

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - FUIB

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Feedback