Mobile app
go go
Press about us

Welcome to the Press-center of FUIB! In this section, You can read the latest news of the bank and analytical materials about the financial market.

Members of the media may receive comments of the leaders and experts of the bank about the products and services of FUIB, about the situation on the Ukrainian financial market, contacting with the press officers.

Продадуть білетів пачку
18 April 2013
Отримати на e-mail {title} - FUIB

Населенню запропонують гривневі казначейські облігації.

Через три місяці громадяни отримають можливість інвестувати свої гривневі заощадження в казначейські зобов'язання уряду. У Мінфіні планують залучити 2-3 млрд. грн. за рахунок розміщення таких паперів. При цьому в уряді не готові змагатися в прибутковості з банківськими депозитами і розраховують, що попит на новий інструмент забезпечить його надійність. Для більшого попиту пропонується розширити мережу банків-партнерів, що реалізують такі папери.

З II півріччя Мінфін має намір розміщувати казначейські зобов'язання в національній валюті. Про це вчора заявила директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Галина Пахачук. Найближчим часом відповідна пропозиція буде направлено в Кабмін. Громадянам запропонують дві серії цінних паперів терміном на 2 і 3 роки. Загальний обсяг емісії може скласти 2-3 млрд. грн.

Досі Мінфін розміщував лише валютні казначейські зобов'язання номіналом по $ 500, прив'язуючи їх прибутковість до ціни зовнішніх запозичень України. Перший транш серії "А" був розміщений в кінці минулого року і був досить успішним - завдяки ставці в 9,2% річних населення за півтора місяці викупило паперів на $100 млн. Однак другий випуск серії "Б" зі ставкою 8% вже не користується таким попитом: за чотири місяці цих паперів було продано на $7,4 млн.

Ставка прибутковості гривневих паперів поки не визначена. "Питання в тому, який рівень буде прийнятним. Якщо ми хочемо провести широке розміщення, то на першому етапі ставка повинна бути стимулюючою", – пояснила Галина Пахачук. Останнє розміщення ОВДП на цьому тижні відбувалося за ставкою 10,5% для річних паперів і 14,3% – для п'ятирічних.

У той же час Мінфін не планує орієнтуватися на прибутковість гривневих вкладів. "Річні депозити в гривні залучаються банками за ставкою від 18%, тоді як пропонована Мінфіном ставка – 14%. Депозитний договір можна в будь-який момент розірвати, хоч і з втратою частини відсотків", – відзначає керівник департаменту цінних паперів ПУМБ Марина Трегубенко.

Незважаючи на невисоку прибутковість, така інвестиція може зацікавити заможних громадян. Фондом гарантування вкладів гарантована виплата по депозиту в розмірі до 200 тис. грн., у той час як вся сума казначейських зобов'язань гарантована до погашення в повному обсязі. Тому для бажаючих розмістити великі суми цей інструмент може бути особливо цікавий.

Однак для успішного розміщення нових паперів уряду слід активніше популяризувати їх. Необхідно інформувати населення, а також відновлювати довіру, щоб громадяни переконалися, що державі можна довіряти в цих питаннях і що повторення 1991 року не буде.

Дану задачу в Мінфіні мають намір вирішити за рахунок залучення нових банків-партнерів, що реалізують казначейські зобов'язання. Опитані "Ъ" банкіри готові брати участь у реалізації таких паперів.

Джерело: газета КоммерсантЪ-Украина

News

Subscribe to the newsletter

Next
Please fill this field

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - FUIB

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Feedback