Mobile app
go go
Press about us

Welcome to the Press-center of FUIB! In this section, You can read the latest news of the bank and analytical materials about the financial market.

Members of the media may receive comments of the leaders and experts of the bank about the products and services of FUIB, about the situation on the Ukrainian financial market, contacting with the press officers.

Залучити і утримати (Комп&ньон)
04 October 2012
Отримати на e-mail {title} - FUIB

Незважаючи на те, що минулорічна осіння криза ліквідності позаду, банки не поспішають відмовлятися від підвищених процентних ставок по депозитах для населення та інших бонусів. Чому?

Жителі України були і продовжують залишатися основними донорами вітчизняної банківської системи. Згідно з офіційною статистикою НБУ, протягом перших місяців 2012 р. показник обсягу всіх вкладів фізосіб не опускався нижче позначки 34,1%, в ​​той час як питома вага коштів суб'єктів господарювання не перевищувала 20,7% від загальної суми зобов'язань банків. Тільки за березень поточного року обсяг строкових вкладів фізичних осіб на рахунках в українських банках виріс на 3,03 млрд. грн. (хоча це на 2,6 млрд. грн. менше, ніж у лютому, і більш ніж в два рази менше, ніж у січні).

Найбільше зростання в березні припало на депозити в гривні терміном до одного року (1,2 млрд. грн.) та від року до двох років (1,3 млрд. грн.). У той же час розміщувати свої кошти в інвалюті населення не поспішало. У березні обсяги таких вкладів в абсолютних цифрах скоротилися: у першому випадку на еквівалент 0,2 млрд. грн., У другому – на 0,02 млрд. грн. Одночасно з цим Нацбанк зафіксував скорочення на 100 млн. грн. депозитів у національній валюті терміном більш ніж на два роки, а також збільшення дворічних депозитів в іноземній валюті (в перерахунку на гривні – 600 млн. грн.).

Середні ставки на короткі депозити в гривні протягом I кварталу 2012 р. хоч і не були такими безмежно високими, як у грудні, все ж помітно перевищували аналогічний показник вересня 2011-го. Якщо говорити про приріст ставок за короткими валютними депозитами за цей же час, то він не був таким вражаючим, хоча в порівнянні з показниками шестимісячної давнини відрізнявся на 9-19% (для довідки: відносний приріст ставок за короткими депозитами у гривні за півроку міг досягати 45%).

Поточна динаміка

У I кварталі 2012 р. розпочалося певне зниження депозитних ставок у гривні та одночасне зростання вартості валютних ресурсів. Причин для того було декілька: нові вимоги НБУ до резервування у гривні і валюті, прийняті для регулювання ситуації з ліквідністю, великі держвиплати зовнішнім інвесторам, а також спільні операції НБУ та Мінфіну з метою залучити валюту на внутрішньому ринку.

Треба відзначити, що якщо в абсолютних цифрах строкові депозити фізосіб з початку 2012 р. незмінно зростали, то у березні намітилася ще одна, зовсім не оптимістична тенденція – приріст питомої ваги вкладів до запитання. Мабуть, прагнучи убезпечитись від можливої ​​девальвації гривні та інших кардинальних подій економічного чи політичного характеру, жителі України вирішили не зв'язувати себе жорсткими зобов'язаннями по відношенню до фінустанов.

В принципі, на сполох бити наразі рано, вважають банкіри. Початок відпускного сезону зазвичай супроводжується деяким відпливом депозитних коштів, оскільки людям потрібні кошти на відпочинок. А в цьому році у зв'язку з Євро 2012 багато переносять свої відпустки на більш ранній термін, щоб у «фанатський» час перебувати в спокійних місцях.

Зрозуміло, багато що залежить від клієнтської бази конкретної фінустанови. Клієнти хоча й стурбовані майбутніми подіями в Україні – Євро 2012 та парламентськими виборами, – тим не менше від розміщення депозитів не відмовляються, правда, воліють відкривати їх в основному на короткі терміни. Зараз клієнти надають перевагу короткостроковим вкладам у гривні (на три і шість місяців). Зокрема, їх портфель строкових вкладів з початку 2012 р. виріс більш ніж на 600 млн. грн.

Разом з тим на час відпусток банки очікують деяке уповільнення приросту депозитів, що, втім, є загальною тенденцією розвитку ринку.

Цікаво, що в ПУМБі фактор сезонності бачать інакше. «Традиційно червень-липень – одні з найактивніших місяців в році з точки зору зростання депозитної бази, – говорить начальник департаменту розвитку продуктів роздрібного бізнесу Максим Мироненко. – Це стосується як існуючих клієнтів банку, які активно перерозміщують вклади, термін дії яких спливає і вносять додаткові суми, так і нових. Не думаю, що ця тенденція буде порушена в поточному році. Літня пора – гарний час для проведення депозитних акцій, які сприяють збільшенню припливу в банк нових клієнтів».

Побудова відносин

Привабливі акційні ставки за депозитами, звичайно, – це добре, але, як показує досвід останніх років, допомагають вони лише на короткий час. Українські банкіри, які пережили кризу, добре засвоїли: для побудови довгострокових відносин з клієнтами не останню роль відіграє висока якість обслуговування. Саме цим пояснюються те, що як у великих, так і дрібних банках почастішали проекти з покращення клієнтського сервісу.

Наприклад, у 2011 р. в Ощадбанку для надання кваліфікованої консультаційної підтримки клієнтам запрацював контакт-центр. Його фахівці роз'яснюють клієнтам переваги вкладів, допомагають підібрати найбільш вигідний для них вид вкладу, повідомляють, де знаходиться найближча установа банку, а також надають інформацію про тарифи та умови відкриття/обслуговування рахунків; грошові перекази та умови акцій. Крім того, протягом останнього року Ощадбанк провів низку організаційних заходів, націлених на скорочення часу обслуговування клієнтів. Зателефонувавши до контакт-центру, клієнт може також висловити пропозиції та зауваження, які йому обіцяють уважно вивчити.

Розуміють і визнають важливість якісного обслуговування і в інших великих банках першої групи. У ПУМБі зараз проходить масштабний проект по зміні процесу відкриття та обслуговування депозитних вкладів, запровадження якої має дозволити скоротити час відкриття вкладу на 30%.

Перехресні зв’язки

Експериментуючи з депозитними вкладами напередодні літнього сезону, українські банкіри нерідко вдаються до перехресних продажів за участю партнерських організацій (наприклад, страхових компаній).

Підвищена прибутковість, лояльні умови дострокового розірвання, відсутність необхідності приходити в банк і переоформляти вклад поступово стають незмінними складовими будь-якої депозитної пропозиції. Всі вони в підсумку переслідують одну мету – залучити вклади населення, особливо в національній валюті, на більш тривалі терміни.

Автор: Алла Христич

Повну версію статті читайте у журналі "Комп&ньон" №21 від 25.02.12


News

Subscribe to the newsletter

Next
Please fill this field

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - FUIB

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Feedback