Мобільний додаток
перейти перейти
Press about us

Welcome to the Press-center of FUIB! In this section, You can read the latest news of the bank and analytical materials about the financial market.

Members of the media may receive comments of the leaders and experts of the bank about the products and services of FUIB, about the situation on the Ukrainian financial market, contacting with the press officers.

Держава зашкодила банкам
24 July 2012
Отримати на e-mail {title} - FUIB

Агентство Moody `s негативно відреагувало на те, що українські банки активізували кредитування держави − з цієї причини їм почали знижувати рейтинги і прогнози. Першими через великий обсяг держоблігацій постраждали "Дочірній банк Сбербанку Росії" і ПУМБ, а Промінвестбанку погіршили оцінку через високу концентрацію кредитних ризиків. Учасники ринку вважають державні інструменти найменш ризиковими, однак наполягають на необхідності диверсифікації активів.

Банкам не слід надто активно співпрацювати з українською державою − це тягне за собою підвищені ризики. Такий висновок зробили у рейтинговому агентстві Moody`s, проаналізувавши звітність" Дочірнього банку Сбербанку Росії ", Промінвестбанку та ПУМБ. Прогнози рейтингів за зобов'язаннями в національній валюті "Дочірнього банку Сбербанку Росії" (на рівні Ва2) та ПУМБ (В2) були знижені зі "стабільного" до "негативного". Також був знижений рейтинг ПУМБ за національною шкалою з А2.ua до А3.ua. В обох випадках прогнози відображають залежність фінансової стійкості банків від платоспроможності уряду України. "В українських банків немає імунітету проти ризиків держави, і якщо рейтинг України буде знижений, то рейтинги банків навряд чи залишаться поточними. У цих банків є прямі та непрямі ризики, пов'язані з кредитуванням держкомпаній та великими обсягами держоблігацій. При цьому у них немає бізнесу за межами України, здатного компенсувати потенційні втрати всередині країни. Якщо в Україні станеться суверенний дефолт, то ми маємо сумніви, що інвестори будуть кредитувати українські банки ", − пояснює молодший віце-президент-аналітик Moody`s Олена Редко.

У Moody`s незадоволені тим, що за підсумками 2011 року "Дочірній банк Сбербанку Росії "володів суверенними облігаціями на суму більше 50% капіталу першого рівня, а значну частку в його кредитному портфелі займали борги українських держпідприємств. У банку на запит "Комерсант" відповіли лише те, що агентство прирівняло прогноз установи до негативного прогнозу уряду Україна.

У ПУМБ ситуація ще цікавіше: державні облігації досягли 100% капіталу першого рівня. Крім того, у Moody`s викликає побоювання залежність банку від ринкового фінансування, яке чутливо до рівня довіри. За підсумками I кварталу ПУМБ займав 8-е місце на ринку за розміром депозитного портфелю населення − 9,05 млрд грн. Однак у банку не поділяють ці побоювання. "Зараз портфель державних облігацій ПУМБ складає всього 80% капіталу першого рівня − Moody`s використало застарілу інформацію піврічної давності, − говорить голова правління ПУМБ Костянтин Вайсман. − Ми не згодні з думкою агентства про те, що це представляє ризик, оскільки розглядаємо облігації як джерело вторинної ліквідності. На сьогоднішній день існує три інструменти переведення цих паперів в ліквідність: продаж їх на ринку, РЕПО із ними з учасниками ринку та НБУ, а також отримання рефінансування НБУ під заставу держоблігацій".

Пан Вайсман не має наміру міняти й спосіб залучення коштів: "Ми вважаємо, що наша політика залучення фінансування є абсолютно правильною, ми спираємося на клієнтські кошти, залучені на локальному ринку, і ведемо свою кредитну діяльність в основному в гривні для мінімізації валютних ризиків".

Учасники ринку дотримуються думки, що держсектор є найменш ризиковим, проте в агентстві швидше за все залишилися незадоволені недостатньою диверсифікацією активів. Банки стикаються також з іншими ризиками. "В Україні все ще помірна за міжнародними стандартами боргове навантаження на бюджет − прямий держборг у 2011 році становив лише 36% ВВП проти, наприклад, 120% у Італії. При цьому частка держпаперів в загальних активах українських банків була всього 7%. Тому ризики суверенного боргу для українських банків менш значущі, ніж вплив можливої ​​девальвації гривні або висока вартість гривневих ресурсів протягом тривалого часу", − відзначає аналітик ІК DragonCapital Анастасія Туюкова.

Автор: Олена Губарь

Джерело: газета «КоммерсантЪ Украина», №112 от 18.07.2012 г.

Новини банку

Підписатися на розсилку

Далі
Будь ласка, заповніть це поле

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - FUIB

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Зворотний зв'язок