Mobile app
go go
News

Welcome to the Press-center of FUIB! In this section, You can read the latest news of the bank and analytical materials about the financial market.

Members of the media may receive comments of the leaders and experts of the bank about the products and services of FUIB, about the situation on the Ukrainian financial market, contacting with the press officers.

7 млн безготівкових платежів у 2011 році здійснили клієнти ПУМБ і банків-партнерів
02 July 2012
Отримати на e-mail {title} - Bank FUIB

За підсумками 2011 року обсяг безготівкових операцій з використанням платіжних карт, емітованих ПУМБ і 32 банками-партнерами, які обслуговуються в Процесинговому центрі ПУМБ, виріс на 49% до 2,4 млрд грн, а кількість операцій збільшилася на 74,6%, до практично 7 млн. операцій.

Частка безготівкових платежів у загальному обсязі операцій за 2011 рік склала 5,3%, збільшившись на 9,5% у порівнянні з попереднім роком. Частка безготівкових платежів за проаналізованими картками за кордоном значно перевищила частку безготівкових операцій в Україні (73% і 3% відповідно).

У 2011 році ми спостерігаємо значне збільшення, як обсягу безготівкових платежів, так і їх кількості. Це обумовлено підвищенням культури користування картами, збільшенням кількості платіжних карт у населення, та значним ростом числа POS-терміналів в торгових мережах. Споживачі поступово звикають розплачуватися платіжною карткою навіть за невеликі покупки, про що говорить зниження середньої суми безготівкових операцій в 2011 р.: сума операцій на території Україні знизилася на 10% до 213 грн, а за кордоном - на 7% до 1262 грн.

В минулому році найбільш помітний приріст платежів на території України зафіксовано в продуктових магазинах і магазинах одягу та взуття (+82% і +44,5% відповідно). Ми побачили також більш ніж двократне зростання обсягів платежів за паливо на АЗС, при цьому зросла кількість операцій на АЗС (+80%), а середній чек виріс лише на 16%. Це говорить про те, що споживачі стали частіше розплачуватися платіжною карткою на АЗС.

Близько половини всього обсягу безготівкових операцій на території України здійснюється в продуктових супермаркетах і магазинах одягу та взуття, що обумовлено високою питомою вагою цих статей у витратах середнього українця. Ми також бачимо, що дольовий розподіл статей платежів прямо пропорційний поширенню POS-терміналів у точках продажів відповідних товарів і послуг.

Розмір середнього чека прямо пропорційний вартості певної категорії товарів і послуг. Так, середній чек за безготівковими покупками в продуктових магазинах становить 111 грн, в магазинах одягу та взуття − близько 800 грн, а в ювелірних салонах − близько 2800 грн. Середній чек за послуги автопрокату в Україні становить 2700 грн. Понад 2000 грн становить середній чек за авіаперельоти, і біля 2400 грн за туристичні послуги. Середній чек у книжкових магазинах склав 170 грн.

Перебуваючи за кордоном, українці воліють розплачуватися карткою за товари та послуги, при цьому структура платежів суттєво відрізняється від платежів усередині Україні (73% від всіх операцій по карті - безготівкові операції; решта - зняття готівки). Це пов'язано із зручністю користування платіжною карткою як засобом платежу (значним поширенням POS-терміналів в закордоном, економією на витратах на зняття готівки в закордонних банкоматах та відсутністю необхідності проводити обмін валют при оплаті картою). Витрати на покупку продуктів харчування в закордонних подорожах наших співвітчизників мінімальні, найбільший обсяг безготівкових покупок припадає на одяг і взуття, а також платежі за послуги готелів. Послуги автопрокату більш затребувані за кордоном, про що свідчить у 18 разів більша кількість операцій по даному виду послуг. Середній чек витрат на авіаперельоти склав 3000 грн, а середній чек в Duty Free магазині - 1000 грн. У 2011 році обсяг безготівкових платежів в магазинах Duty Free склав 23 млн грн., при цьому в закордонних магазинах Duty Free було витрачено 18 млн грн.

Практично половина безготівкових платежів за кордоном здійснена через покупки в Інтернет (48%), в той час як всередині країни шопінг в онлайн магазинах склав лише 13,5% усіх безготівкових платежів по аналізованих платіжним картам. При цьому середня сума покупки онлайн за кордоном становить близько 1100 грн, а в Україні - 187 грн. Всього за 2011 рік клієнти ПУМБ і банків-партнерів здійснили в мережі Інтернет більше 1200000 безготівкових операцій на суму близько 634 млн грн.

Повна версія звіту доступна за посиланням: Аналіз безготівкових платежів за 2011 р.

News

Subscribe to the newsletter

Next
Please fill this field

Отримати на e-mail

Введіть Вашу електронну адресу

Будь ласка, погодьтеся на обробку персональних даних Будь ласка, введіть e-mail

Новину відправлено

{title} - Bank FUIB

Перевірте e-mail Дякуємо за Вашу цікавість!

+
arrow

Feedback